Elma ja Pasi riekkojahdissa

Uutiset 2022

Joitakin poimintoja vuodelta 2022. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

29.12. Vuoden koirat Norjassa
Vuoden 2022 menestyneimmät gordoninsetterit eli Norsk Gordonsetter Klubin vuoden koirat julkistettiin Norjassa.

Vuoden 2022 Nuori Gordoninsetteri -sarjassa tulevan C-pentueen tulevan isä Tøfteaasen's Ailo oli kolmas. Vuoden nuori gordoninsetteri oli Rørosviddas Bob. Ailo jäi vain yhden pisteen ykkössijasta. Kaikilla kolmella parhaalla nuorten sarjan koiralla oli kolme ykköstä ja Norjan Derbyn finaalipaikka. Bob nousi voittajaksi Derbyn semifinaalissa saadulla kolmostuloksella. Nuorten sarjan voittajalla ja Ailolla on sama isoäiti, N KVA Rørosviddas F Cera.

Vuoden 2022 Gordoninsetteri -sarjassa kakkonen oli N KVA N MVA Rørosviddas Ante, joka on Ailon isä. Ensimmäisessä julkistuksessa Ante oli ykkönen, mutta korjatussa pistelaskennassa se jäi yhden pisteen voittajasta, Børgsjiten Vd Faizasta. 

 Huima menestys tälle suvulle! :-)

NGK:n vuoden gordoninsetteri -tulokset

Ante

Ailon isällä, Antella, oli huima koevuosi 2022
Se sai lukuisia ykkösttuloksia avoimessa ja voittajaluokassa tunturista ja metsästä. Näistä mm. Cacit ja 3 * CK
Lisäksi siitä tuli vuoden aikana kaksoisvalio

16.12. Pentu-uutisia
Puronperän kennelin kevään 2023 ensimmäinen pentue eli C-pentue polkaistiin alulle, kun kävin joulun alla keski-Norjassa Trøndelagissa Stjørdalissa. Tøfteaasen's Ailo astui Puronperän Qiiruksen, Vinkan.

Reissu sujui hienosti. Oli mukava ajella nätissä talvisäässä ja viettää aikaa Norjassa. Samassa taloudessa asuu myös Ailon isä N KVA N MVA Rørosviddas Ante. Monesti tulee hehkutettua gordoninsetteriurosten luonnetta - jälleen tällä kertaa. Uskomattoman hienoluonteisia koiria! Sain hyvän käsityksen pentueen isän ja sen suvun luonteesta. Toki olen jo aikaisemmin nähnyt paljon tämän suvun koiria, joten tämä ei ollut mikään yllätys.

Ailo astui Vinkan 14.-16.12.2022. C-pentueen pitäisi syntyä helmikuun puolen välin tienoilla ja ovat luovutusikäisiä huhtikuun alussa 2023.

Vinka ja Ailo

1.12. Tessa PRA- ja CCA-vapaa
Taskuraketti Tessa käväisi elukkatohtorilla poskisolunäytteenotossa.
Laboklin kunnostautui tällä kertaa ja tulokset tulivat ennätysajassa:
Tessa on sekä PRA- että CCA-vapaa!

No, eihän tämä yllätys ollut, koska molemmilla vanhemmilla on olemassa negatiiviset testitulokset. Kennelliitto ei kuitenkaan hyväksy tuloksia ilman polveutumistestiä eli käytännössä testit joutuu tekemään joka tapauksessa. Muissa Pohjoismaissa tulokset hyväksytään ilman polveutumistestiä.

Tessa

Tessan PRA- ja CCA-tulokset ovat puhtaat

9.11. Rihla on poissa
Tuli Rihlan aika siirtyä autuaammille jahtimaille. Hieno ja nöyrä koira, josta jäi upeita muistoja...

Kiitos Rihla!

Rihla

Puronperän Rihla 4.4.2009-9.11.2022

6.11. Vilulle avoimen luokan kolmostulos
Tyrnävän kenttäkokeessa Vilu osallistui toiseen avoimen luokan kenttäkokeeseensa Suomessa. Heti ensimmäiseen erään se sai seisonnan peltopyyparvelle, mutta valitettavasti pudottaa ei saanut ja tilanteessa ammuin vain kunniaa.

Koko päivä hämärään saakka haettiin mahdollisuutta fasaanin pudotukseen, mutta valitettavasti loppusyksyn sää oli varmaan tehnyt sen, että koko päivän aikana fasaanit olivat koirilta melko hukassa. Pudotusta ei saanut, joten korkeampiin palkintoihin vaadittavaa noutoa ei valitettavasti voinut esittää...

Koearvostelu aukeaa tästä linkistä

AVO 3

Tulosta pukkaa...
Tuomarina Samuli Koskenniemi

30.10. Riolle avoimen luokan ykkönen
Evijärven kenttäkokeessa tapahtui kovasti odotettu voittajaluokkaan nousu: Rio sai vihdoin himoitun avoimen luokan ykköstuloksen! :-)

Päivä alkoi heti hyvin: Rion tassu oli syönnillään ja se esitti hyvää hakua. Jo toisessa erässä se teki hyvän lintutyön fasaaneille, mutta tilanteessa ei kuitenkaan saatu pudotusta. Päivän viimeisessä erässä niinikään lintutyö fasaanille, mutta ei edelleenkään pudotusta. Onneksi erän loppuun tuli vielä yksi seisonta fasaanikanalle ja nyt myös pudotus, jotta ykköseen vaadittavan noudonkin pystyi esittämään.

Onnittelut Riolle ja Jarkolle avoimen luokan ykköstuloksesta -
hyvää matkaa voittajaluokkaan
! 

AVO 1!

Voittajaluokkaan nousu oli Rion osalta odotettua...
Tuomarina toimi Keijo Vuolteenaho

30.10. Riolle avoimen luokan ykkönen
Evijärven kenttäkokeessa tapahtui kovasti odotettu voittajaluokkaan nousu: Rio sai vihdoin himoitun avoimen luokkan ykköstuloksen! :-)

Päivä alkoi heti hyvin: Rion tassu oli syönnillään ja se esitti hyvää hakua. Jo toisessa erässä se teki hyvän lintutyön fasaaneille, mutta tilanteessa ei kuitenkaan saatu pudotusta. Päivän viimeisessä erässä niinikään lintutyö fasaanille, mutta ei edelleenkään pudotusta. Onneksi erän loppuun tuli vielä yksi seisonta fasaanikanalle ja nyt myös pudotus, jotta ykköseen vaadittavan noudonkin pystyi esittämään.

Onnittelut Riolle ja Jarkolle avoimen luokan ykköstuloksesta -
hyvää matkaa voittajaluokkaan
! 

AVO 1!

Voittajaluokkaan nousu oli Rion osalta odotettua...
Tuomarina toimi Keijo Vuolteenaho

25.10. Väpä on poissa
Kerron hieman ystävästäni Väpästä. Väpä oli käsittämättömän nopea oppimaan. Sisäsiistiksi hän oppi viidessä päivässä ja peruskäskyt muutamalla hassulla toistolla. Väpä myös opetteli ihan omatoimisesti avaamaan lukot ja ovet, riippumatta avautumissuunnasta. Metsästystä harrastimme Väpän kanssa ilman suurempaa menestystä, mutta unohtumattomia retkiä muistoihin jäi lukuisia.

Väpä sai elää rakastavien ihmisten kanssa. Liikuntaa ja harrastuksia monessa eri muodossa – ja paljon. Väpä oli aina alkuun hieman varautunut uusia ihmisiä ja koiria kohtaan vaikka riemulla kaikkia tervehtikin. Ne jotka saivat Väpän luottamuksen saivat hänestä todellakin uskollisen ystävän. Väpän tapana oli tervehtiä ystäviään tanssimalla ”twerkkaamalla”. Väpän suurinta herkkua oli jäätelö.

Haluan kiittää Teitä koirasta, joka oli uskollinen ja rakas ystäväni. Väpä oli jakamassa kanssani lukemattomia hienoja hetkiä ja retkiä, hassuja kommelluksia, sekä matkan varrelle sattuneita vastoinkäymisiä.

Lämmin osanotto Väpän läheisille surun keskellä!

Väpä

Puronperän Väpä 5.3.2013 - 25.10.2022

17.10. Tenu on poissa
Puronperän Tenu nukkui eilen ikiuneen mökillä Soinissa. Viime viikko vielä oltiin Virossa hanhimetsällä, missä alkoi neurologiset oireet ja paheni muutamassa päivässä niin paljon, ettei päässyt enää pystyyn, joten päätös oli vaikea mutta selvä.

Hienoja muistoja ja tilanteita, mokia ja onnistumisia. Kova on ikävä...

Lämmin osanotto Tenun läheisille surun keskellä!

Tenu

Puronperän Tenu 7.6.2011 - 16.10.2022

28.9. Siiri avoimen luokan palkinnolle
Kerhon kenttäkokeessa Lapualla Siiri ja Krister onnistuivat saavuttaen ensimmäisen avoimen luokan palkintonsa. Tulos oli AVO 3.

Onnittelut Siirille ja Kristerille
ensimmäisestä avoimen luokan tuloksesta!
 

Siiri, Krister ja Ahti

Siiri ja Krister ensimmäisen avoimen luokan palkinnon varmistuttua
Tuomarina toimi Ahti Putaala

19.9. Islalle rotumestaruus
Rotumestaruuskoe Gordon Race kisattiin 19.9. Utsjoella. Starttiviivalla olivat mm. Isla, Riesa ja Remu. Rio ei päässyt starttaamaan loukkaantumisen ja Vilu edellisenä päivänä alkaneen juoksun takia.

Olosuhteet olivat olivat vaikeat ja vaikka lintuja oli hyvin, niin koirat eivät onnistuneet niiden kanssa. Lopulta melko ylivoimainen voittaja oli oma tunturitykkini Isla. Se teki päivän aikana useamman lintutyön, joista kahdessa ammuttiin - on se uskomaton linnunlöytäjä! Riesa palkittiin Olgan avanssi -palkinnolla. Myös Remun onnistuminen oli lähellä...

Tämä oli kuudes voitto eri koirilla. Rotumestaruuden ovat voittaneet Hyrsky, Kone, Tatti, Rihla, Nenä ja nyt siis myös Isla. Lisäksi mestaruuteen ovat yltäneet Rico ja Immu. Isla ja Immu ovat ensimmäiset pentuesisarukset, jotka ovat voittaneet mestaruuden.

Startissa

Starttiviivalla olivat Remu (XO), Riesa (Xiru) ja Isla (Islay)

Palkinnoille

Riesalle Olgan Avanssi -palkinto ja Islalle mestaruus
Tuomarina toimi Markku Hakuli

Riesa

Riesa ei jätä ketään kylmäksi

Isla voittoon

Voittajan on helppo hymyillä! :-)

3.9. Starttilupia
Parin koronavuoden jälkeen palaillaan normiarkeen ja sitä myötä myös kokeiden näyttelytulosvaatimus on palannut voimaan. Syksyn kokeita silmälläpitäen Elsa, Tessa ja Jokeri kävivät hakemassa näyttelytulokset.

Elsa (Xelcie) osallistui Joensuun ryhmänäyttelyyn. Se sai hyvät arvostelut ja tulokseksi tuli AVO EH / AVK 1. Tuomarina toimi Irina Poletaeva.

Nuorisoketjulla on myös tähtäin syksyn starteissa. Kultamaljaikäiset Tessa ja Jokeri osallistuivat näyttelyyn Kihniössä. Taskuraketti Tessa sai tuloksen JUN T ja komea nuorimies Jokeri sai JUN H. Tuomari oli Pekka Teini.

Onnittelut kaikille tuloksista - eikun kokeisiin! 

Tessa

Tessa on esittänyt treeneissä lupaavia otteita

Jokeri

Jokeri on vasta juuri ja juuri toisella vuodella, mutta kehittyy kovaa vauhtia

16.8. Ekipage 3/2022
Vuoden toinen Ekipage ilmestyi sopivasti jahtikauden alla. Numero kaksi jät tänä vuonna väliin ja vuosikirja ilmestyi ilman Ekipage-osaa.

Tässä numerossa oli uusien jäsenhenkilöiden esittelyssä Jarkko ja Reijo.

Kevään maaottelumatkasta oli Jaakon ja Jarkon kirjoittama matkakertomus. Maaotteluhan meni suorastaan historiallisen hienosti, kun Suomi oli maaottelun kakkonen ja Vattu Pohjoismaiden toiseksi paras koira!

Maaottelumatkakertomuksen voi lukea alla olevista linkeistä:

sivu 28
sivu 29
sivu 30
sivu 31

Ekipage 3/2022

14.7. Turo HD-terve
Puronperän Zeus eli "Turo", sai virallisten lonkkakuvauksen tuloksen Kennelliitosta: HD A/A eli terve! "Parasta A-luokkaa" - mahtavaa!

Turo on Z-pentueen ensimmäinen lonkkakuvattu koira. Z-pentueen koirat ovat perinnöllisesti CCA-terveitä ilman testaamista, koska sekä emä että isä ovat CCA-vapaita (negatiivisia).

Onnittelut hienosta kuvaustuloksesta Turolle ja isäntäväelle!

Jukka-Pekka ja Turo

Turo eli virallisesti Zeus avasi Z-pentueen lonkkakuvaukset
hienolla A/A-tuloksella! :-)

30.6. Roki on poissa
Kevään ja alkukesän poikkeuksellisen pitkään suruviestien ketjuun liityi Eastwood, "Roki". Roki meni alunperin Etelä-Suomeen jahtikoiraksi, mutta erinäisten elämäntilanteiden takia muutti uuteen kotiin, jossa se sai nauttia elostaan ja olostaan. Harmittavan lyhyeksi jäi sen elämä...

Rakastettava ja rakastava Roki on poissa.

Lämmin osanotto Rokin läheisille surun keskellä!

Roki

Puronperän Eastwood 26.1.2016-30.6.2022

16.6. Seita on poissa
Kesän alkajaisiksi taas yksi hieno metsästyskoira siirtyi toisille jahtimaille - Seita. Se oli kennelin viimeinen gordoninsetteri alkuperäisestä verilinjasta. Sittemmin koirat ovat olleet Tatin sukua.

Seita oli nöyrä ja väsymätön työntekijä. Herkullisimmat muistoni ovat sen koeuralta, joka alkoi Ruotsin tunturilta, Arjelpogsfjälleniltä. Heti ensimmäisessä startissa tuli UKL 2, nuorten luokan toinen palkinto. Seita oli Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2012.

Sittemmin Seita muutti Rovaniemelle Annan ja Mikaelin luo, jossa se sai viettää seitsemän viimeistä elinvuottaan metsästellen ja rakkaana perheenjäsenenä.

Mikaelin sanoin:

Vein Seitan tänään nukutukseen eläinlääkärille, vanhuus tuli nyt huippukoiralle. Kiitos koirasta joka oli kuuliainen, hyvätapainen ja hyvä metsällä ja kotikoirana.

Asuttu viimeiset 2,5 vuotta maalla jossa saanut nauttia metsästä, linnuista ja koirana olosta. Viimeiset metsot ammuttu lokakussaa, 6,5 kg.

Hieno koira, paljon kiitoksia.

Hieno koira olit.
Kiitos vuosista jotka olivat hienoja metsästää.
Sinusta ei vanhuus näkynyt kuin liikkuessa..

Lämmin osanotto Seitan poismenosta Annalle ja
ennen kaikkea Mikaelille!

Seita

Puronperän Seita 4.1.2011-16.6.2022

11.6. Menestystä rotujärjestön erikoisnäyttelyssä
Rotujärjestön erikoisnäyttely pidettiin jälleen Lapualla. Parin koronavuoden jälkeen erkkari oli palannut entiselle paikalleen kesäkuun alkuun, pois elokuulta häiritsemästä jahtiin valmistautumista.

Näyttelyyn oli tuomariksi kutsuttu tunnettu gordoniharrastaja Norjasta, Wenche Porsanger. Hän omisti aikoinaan Puronperän ensimmäisen gordoninsetteripentueen isän, Roccon. Varalla oli Svenska Gordonsetterklubbenin entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Hoyer. Peter kuitenkin arvosteli lopulta gordoninsetterit, koska irlanninsettereitä oli ilmoitettu näyttelyyn niin paljon, että Wenchen oli keskityttävä arvostelemaan vain ne.

Viime vuoden tapaan Witsi ja Rio kisasivat Paras Uros -maininnasta ja kuten viime vuonna, voitto meni taas Witsille. Tämä oli sen kolmas ja viimeinen serti, kaikki peräkkäisinä vuosina rotujärjestön erikoisnäyttelystä ja peräkkäisistä näyttelyistä - aina myös paras uros. Uskomattoman hieno näyttelyura ilman yhtään hutia! Muutkin Puronperän-koirat saivat todella hyvät arvostelut: Riolle vara-SERT ja Pepille erittäin hyvä.

Tulokset:
Puronperän Pepi - AVO EH AVK 3
Puronperän Witsi - AVO ERI AVK 1 SA PU 1 SERT VSP
Puronperän Xavier, "Rio" - AVO ERI AVK 2 SA PU 2 vara-SERT

Kaikki Puronperän koirien arvostelut

Onnittelut kaikille puronperäläisille ja omistajille hienoista tuloksista!

ROP-VSP

Witsille kolmas peräkkäinen sertifikaatti!

Riolle varaSert

Riolle tuli jälleen erikoisnäyttelystä tulokseksi
toiseksi paras uros ja varaSertifikaatti

Sunnuntain noutokisassa se teki myös kohtuullisen hyvän suorituksen
(ja isäntä hienon ampumatuloksen - kylmiltään!)

6.-8.5. Valtteri, Remu ja Jari Erätaika-messuilla
Vuosittaiset messutapahtumat ovat käynnistyneet koronatauon jälkeen, niin myös erämessut ympäri maata. Valtteri, Remu (XO) ja Jari osallistuivat Kuopion Erätaika-messuille 6.-8.5. He olivat esiintymässä rotuesittelyissä ja tämän lisäksi Jari oli kertomassa rodusta osastolla, jossa messukävijät pääsivät lähemmin tutustumaan koiriin.

Pitkien messupäivien aikana tuli moni tuttu ja tuntematon juttelemaan ja rapsuttelemaan Valtteria ja Remua. Tuskin paljon tuota edustavampia messuesiintyjiä lieneekään? Todella arvokasta pr-työtä gordoninsetterien eteen! :-) 

Messuilla

Omaa esiintymisvuoroa odotettiin melko rennosti

Remu ja Jari

13.5. Raidi on poissa
Kevään aikana on Tatin ensimmäisten eli O- ja R-pentueiden koiria kohdannut useita poismenoja. Sinänsä odotettua, kun koirat ovat jo 14- ja 13-vuotiaita. Aina kuitenkin on yhtä haikeaa luopua rakkaasta ystävästä ja jahtitoverista.

Raidin osa siirtyä uusille jahtimaille tuli hieman kevään äitienpäivän jälkeen. Viimeinen käsky on VAPAA...

Lämmin osanotto Raidin poismenosta läheisille!

Raidi

Puronperän Raidi 4.4.2009-13.5.2022

2.5. Pimu on poissa
Tatin ensimmäinen eli O-pentue täytti alkuvuodesta 14-vuotta. Se on pitkä ikä gordoninsetterille ja tänä keväänä onkin tullut eteen monen pentueen koiran elämän päätepiste. Nyt oli Pimun eli Odessan vuoro.

Pimu oli Metsästyskoira isolla M:llä. Se metsästi koko pitkän ikänsä. Riemukkaimmat menestyksen hetket osuivat onnistuneiden jahtitilanteiden lisäksi varmaankin rotujärjestön erikoisnäyttelyyn, jossa se oli Rotunsa Paras kaksi kertaan. Lisäksi Pimu menestyi Gordon Racessa. Se eli kaiken kaikkiaan terveen ja rakastetun elämän.

Kevään aikana alkoi olla selvää, että tämä vappu jäisi Pimun viimeiseksi. Kotiin jäi Saga, jolle elo ilman koirakaveria jää toivottavasti lyhytaikaiseksi.

Lämmin osanotto Pimun poismenosta Pattelle ja Sepolle!

Puronperän Odessa 4.2.2008-2.5.2022

24.3. Menestystä tunturista
Koekausi 2021-2022 vetää keväällä viimeisiään. Huhtikuun lopussa järjestettiin vielä perinteinen Södra Norrbottens Fågelhundsklubbin, SNFK, pääkoe 22.-24.4. Maaottelumatkasta piristyneenä lähdettiin reissuun Jarkon ja Reijon kanssa.

Kokeet menivät kivasti, sillä heti ensimmäisenä päivänä Isla otti tuloksen. Tuttu koetilanteeseen liittyvä kuumuminen toi tilille sen verran miinuksia, että tulos oli ÖKL 3 (AVO 3).

Toisena koepäivänä mahdollisuuksia oli, mutta ei tulosta - tosin Rio oli erittäin lähellä ja Riesalle haettiin onnistumista koko pitkän päivän...

Viimeisenä koepäivänä molemmat startanneet koirat eli Rio ja Isla onnistuivat. Rio onnistui heti ensimmäisessä erässä ja tuloksena ÖKL 3 (AVO 3). Rio on nyt koepalkittu Suomessa, Tanskassa sekä Ruotsissa. Isla veteli jo hyvää tunturihakua, mikä johti tulokseen ÖKL 2 (AVO 2).

Ruotissa aina yhtä haasteellinen kylmän linnun nouto kuumassa lintutilanteessa sujui kaikilla koirilla hienosti. Siellä tehdään aina päivän ensimmäisessä lintutilanteessa nouto ja usein koira etsii lämmintä lintua noudettavaksi. Jos juuri tätä tilannetta ei ole harjoiteltu, usein käy niin, että normaalisti hyvin noutava koira ei suoriudu hommasta ja se jää kokonaan ilman palkintoa.

Kelit suosivat; vain ensimmäisenä päivänä hanki alkoi iltapäivästä hieman pettää, muina päivinä oli normaali keväinen tunturihanki. Lintuja oli maastoissa hyvin ja kaikille tuli riittävästi mahdollisuuksia. Koiratkin esittivät hyviä otteita koepäivien ajan.

Kaiken kaikkiaan reissu oli onnistunut ja hauska - kiitokset Jarkolle ja Reijolle! :-)

Kuvakooste SNFKs Huvudprov 2022 (aukeaa klikkaamalla linkkiä)

Rio ja Jarkko - ÖKL 3

Rio ja Jarkko onnistuivat jälleen kerran

Isla ÖKL 3

Islalle perjantaina ÖKL 3...

ÖKL 2

...ja sunnuntaina ÖKL 2! :-)

22.4. Remu on poissa
Kevään kohokohtien joukkoon on osunut harvinaisen paljon kasvattien poismenoja. Toisaalta se kertoo kennelin pitkäaikaisesta toiminnasta, mutta aina nämä ovat yhtä koskettavia... 

Remu oli jo viettänyt eläkepäiviä pitkään, vaikka olikin silloin tällöin vielä päässyt metsällekin. Kevään korvalla oli aika siirtyä taivaallisille jahtimaille. Kepeitä tassuja...

Lämmin osanotto Remun poismenosta läheisille!

Remu

Puronperän Remu 4.4.2009-22.4.2022

25.3. Suomi toiseksi juhlamaaottelussa
DGSK:n 100-vuotisjuhlatapahtuman yhteydessä pidettiin taas muutaman vuoden tauon jälkeen maaottelu eli Nordisk Landskamp. Suomen joukkueeseen oli valittu viime vuoden menestyksen perusteella Banjo, Vattu ja Vilu sekä varalle Rio. Maaottelu meni odotettua paremmin:

Suomi oli kakkonen!

Ruotsi voitti - onnittelut! Tanska kolmas ja Norja oli tällä kertaa peränpitäjänä. Paljosta ei jäänyt voitto kiinni...

Päivän ehdoton onnistuja oli Vattu! Se haki lähes kuin nuoruuden päivinään: lujaa ja laajasti, mutta uskomattoman säännöllisellä kuviolla. Vielä viimeisestäkin erästä tuli arvostelussa hausta 9. Kilometrit toki jo näkyvät, mutta kyllä sai olla siitä ylpeä! Vattu keräsi yli puolet Suomen joukkueen kokonaispistesaaliista ja oli koko joukon kakkonen - Pohjoismaiden parhaiden koirien joukossa! On se hieno pakkaus!

Tulokset:

  1. Ruotsi 111 p

  2. Suomi 90 p

  3. Tanska 82 p

  4. Norja 50 p

Koirakohtaiset tulokset:

1. SE KVA Svitjods Rebel 70 p
2. SE MVA Puronperän Villivadelma 46 p
...
6. Kesärannan AH Banjo 30 p
...
8. Puronperän Pakkanen/Xavier 14 p

Tuloslaskenta tätä linkkiä klikkaamalla

Maaottelun eteneminen ja erä- sekä koirakohtaiset kritiikit voi lukea tästä linkistä

PS. Unickan pentu Sydåens Epic Ethan oli DGSK:n juhlakoetapahtuman paras avoimen luokan koira

Team Finland 2022

Dream Team Finland 2022 vasemmalta:
Banjo ja Jaakko, Vattu ja Vilu sekä Rio ja Jarkko

Suomi oli hienosti maaottelun toinen! :-)

Vattu

Vattu oli uskomattomasti koko joukon kakkonen!
Toiseksi paras koira viidentoista Pohjoismaan huippukoiran joukossa -
kyllä kelpaa vielä kerran poseerata! :-)

24.3. Riolle koepalkinto Tanskasta
Matkasimme Jarkon kanssa Tanskaan maaotteluun maaliskuun lopulla. DGSK:n 100-vuotisjuhlatapahtumaan kuului mm. kenttäkokeita. Rio (Xavier) kunnostautui torstain kokeessa ja teki hienon lintutyön fasaanikukolle. Tuloksena åben klass 3 (AVO3).

Palkitut

Riolle ensimmäinen koepalkinto ulkomailta

17.3. Ekipage 1/2022
Juuri ennen Tanskan maaottelumatkaa ilmestyi rotujärjestön jäsenlehti eli vuoden ensimmäinen Ekipage. Tässä numerossa oli vuoden koirien esittely. Luonnollisesti Vilusta oli oma esittelynsä, koska se oli Suomen paras nuori kanakoira sekä vuoden nuori gordoninsetteri 2021.

Vilu vuoden paras

Klikkaa kuvaa lukeaksesi Vilun esittelyn

Vilun nuorten ykköset

15.3. Vilu paras kanakoira
Järviseudun Kennelkerho (JärvisKk) on valinnut vuoden 2021 parhaat koirat. Vilu sai maininnan Vuoden Kanakoira 2021!

Vilu paras käyttökoira

5.3. Vilu palkintosateessa
Brittiläisten seisovien kanakoirien rotujärjestö Kanakoirakerho - Hönhundssektionen ry/rf piti vuosikokouksen ja juhlagaalan Lapualla lauantaina 5.3. Juhlassa jaettiin kunniakirjoja viime kauden tuloksista sekä kiertopalkintoja menestyksistä.

Olimme samaan aikaan Vilun kanssa Ruotsissa tunturissa riekkojahdissa ja Antti keräsi sen palkintoja (kiitokset Antti!). Vilu sai kokonaista neljä kiertopalkintoa:

27.9.2021 NUO Kauhava KAKE
NUO 1 gsn Puronperän Pakkanen Jukka Puro
Lorita-pokaali (H. Henriksson 1943)
Kiertopalkinto kokeen parhaalle koiralle.
Kolmesta poikki.

Vuoden nuori gordoninsetteri
Åken setteripatsas
gsn Puronperän Pakkanen, Jukka Puro

Vuoden nuori kanakoira
Orren kiertopalkinto (Kennel Tawastian)
Kiertopalkinto vuoden parhaalle nuorelle kanakoiralle
Pistelaskun mukaan eniten pisteitä saanut koira.
gsn Puronperän Pakkanen, Jukka Puro

Tanskan englanninsetteriklubin pokaali (1978)
Parhaalle ulkoimailla käyttökokeessa palkitulle koiralle.
gsn Puronperän Pakkanen, Jukka Puro

PS. Onnittelut Jarkolle ja Reijolle valinnasta gs-jaokseen!

Lorita pokaali

Lorita-pokaali - kokeen paras

DESK-pokaali

Tanskan englanninsetteriklubin pokaali -
korkein ulkomailla saavutettu koepalkinto

Vuoden nuori gordoninsetteri

Vuoden nuori gordoninsetteri

Vuoden nuori kanakoira

Vuoden nuori kanakoira (kaikki rodut)

Vilu jahdissa

Samaan aikaan, kun Vilulle lykättiin pyttyjä,
se oli riekkojahdissa Ruotsin tunturissa

18.3. Äijä on poissa
Yllätysuutinen Äijän poismenosta pysäytti. Se on sairastellut kevään aikana, mutta mitään niin vakavaa ei osattu odottaa, että se jouduttaisiin lopettamaan.

Äijä on Puronperän kennelin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa valkopohjainen pentu, jonka värisiä aikoinaan oli myös Gordonin herttuan kasvateissa. Se sai kaikkien erityishuomion ja rakastettavan luonteensa takia kovin pidetty.

Lämmin osanotto Äijän yllättävästä poismenosta läheisille!

Äijä

Puronperän Äijä
7.5.2014 - 18.3.2022

Äijän nimikkouistin

16.3. Elma on poissa
Alkuvuoden suru-uutisten ketjuun osui myös juuri 10-vuotta täyttäneen Elman poismeno. Yllättäen tullut tapaturma asetti Pirjon ja Pasin kovaan paikkaan ja rakkaasta koirasta oli aika luopua.

Elma oli alunperin yhteiskoira. Se oli uskomaton metsästyskoira, joka menestyi hienosti kokeissa. Sain kouluttaa sitä nuorena ja kokea hienoja hetkiä metsissä, pelloilla ja tuntureissa yhdessä Elman kanssa.

Huima jahtikoira, jollaisen kanssa harva saa koskaan metsästää - saatikka omistaa!

Elma oli Puronperän A- sekä Q-pentueiden äiti. 

Lämmin osanotto Pirjolle ja Pasille rakkaan koiran poismenosta!

Elma

Puronperän Unelma
11.3.2012 - 16.3.2022

3.3. Oona on poissa
O-pentueen seuraavan koiran oli aika siirtyä tuonpuoleisiin jahteihin...

Eilen tuli sitten koiran omistajan vaikein päätös

Mimmi❤

"Nousin selkään pyrstötähden, valon maahan kulkemaan.
Älä sure, että lähdin, sydämees jään asumaan.
Täältä takaa tähtitaivaan häntääni mä heilutan.
Elämän mä elin parhaan, Sua aina rakastan."

Syvä osanotto Oonan läheisille!

Mimmi

Puronperän Oona
4.2.2008 - 2.3.2022

21.1. Ossi on poissa
Joulun jälkeen oli Ossin aika päättää maanpäälliset jahdit. Se eli lähes 14-vuotiaaksi - pitkän ja terveen elämän.

Mikan sanoin:

Ossin metsästystaival päättyi 21.1. Kova ikävä jäi.
Ossi sai olla terveenä koko elämänsä ajan - siitä olen kyllä tyytyväinen.
Metsästettiin viimeiset vuodet paljon. Ossi oli aivan ilmiömäinen sorsametsällä. Se jäi mieleen, kun se kehittyi siinäkin tosi hyväksi. 
Ja semmonen nuorekkuus sillä oli loppuun asti.
Kiitokset teille hyvästä koirasta. Oli ilo työskennellä sen kanssa.

Syvä osanottomme Ossin läheisille!

Ossi poseeraa

Puronperän Ossi
4.2.2008 - 21.1.2022

17.1. Rio jalostusuroslistalle
Puronperän Xavier eli tuttavallisemmin Rio on ollut aktiivisessa jalostuskäytössä jo viime vuodesta lähtien. Viime keväänä syntyi kolme eri pentuetta Rion avustuksella.

Jalostuskäytön vaatimukset eli terveystulokset ovat parhaat mahdolliset:

Erikoisnäyttelystä Rio sai vara-sertifikaatin ja viime syksynä tuli myös kokeista AVO 2, joten se täytti kaikki Gordoninsetterijaoksen jalostusuroslistan kriteerit. Rio hyväksyttiin rotujärjestön jalostusuroslistalle jo viime viime vuonna gs-jaoksen kokouksessa, mutta listalle lisääminen on viipynyt tähän saakka.

Onnittelut Riolle ja omistajille jalostusurosstatuksesta!

Rio

1.1. Vuoden 2021 kohokohtia
Vuosi 2021 oli Puronperän kennelin "juhlavuosi": ensimmäisestä gordoninsetteripentueesta oli kulunut pyöreät 20 vuotta (ensimmäisestä rekisteröidystä pentueesta 38 vuotta). Puronperän-koirat menestyivät vuoden aikana hienosti. Vuoden ajalta jäi mieleen paljon erilaisia kohokohtia. Hieno vuosi erilaisine reissuineen!

Keväällä ja kesällä riemua toivat pentueet. Puronperän Å/B-pentue on Suomen ensimmäinen virallinen kaksoisastutettu gordoninsetteripentue. Rio astui kevään aikana kolme narttua ja näistä tuloksena olivat Getryggens, Kesärannan ja North Setterlines -pentueet. Ruotsista Suomeen matkasi keväällä Getryggens TX Tessa ja toivottavasti siitä saadaan joskus pentue Puronperän kenneliin.

Rotujärjestön erikoisnäyttely siirrettiin jo toisena vuonna peräkkäin elokuulle. Näyttelystä tuli Puronperän kasvattien osalta hieno osanotto ja huima menestys! Witsi oli jälleen urosten kaunein ja lisäksi tuli sertifikaatti. Valtterikin sai SA:n ja oli VSP-VET. Rio sai hienosti  SA:n ja vara-SERTin. Myös Riesa saavutti SA:n. Omista koirista näyttelymenestystä saavutti Vilu elämänsä ensimmäisessä näyttelyssään tuloksena laatuarvostelu erinomainen, sertifikaatti ja Rotunsa Paras!

Syksyn Kultamaljassa ja Derbyssä oli hieno Puronperän kennelin osanotto. Kultamaljakarsinnassa starttasivat, Zeus, "Turo; ZZ Top, "Topi"; Pakkanen, "Vilu"; Pelle ja Pihla, "Mila". Derby-karsinnassa starttasivat Xavier, "Rio"; Xiri, "Siiri"; Xiru, "Riesa" ja XO, "Remu". Aivan viime vuoden kaltaista menestystä ei tällä kertaa tullut, vaikka koirat keräsivätkin hyviä arvosteluja ja suurin osa osoitti linnunlöytökykynsä. Parhaan suorituksen teki Topi, jolle haettiin lintutyötä ihan iltapäivän viimeiseen erään saakka eli tuomari olisi halunnut nähdä sen finaalissa...

Yksi koesyksyn kohokohta oli Milan (Pihla) Tyrnävällä saavuttama nuorten luokan toinen palkinto. Se esitti koepäivän mittaan nousujohteista hakua ja teki erinomaisen lintutyön: tiukka seisonta, erinomainen nosto ja jäi täsmällisesti vielä paikalleen - hieno suoritus!

Toinen odotettu koekauden menestys tuli Riolle, jonka Lapuan kenttäkokeessa tekemä hieno lintutyö peltopyille ja erinomainen nouto palkittiin tuloksella AVO2!

Kenttien Voittaja eli brittiläisten kanakoirien virallinen suomenmestaruus ratkottiin tunturissa. Vattu oli elementissään, lasetteli laajaa tunturihakua ja teki erinomaisen lintutyön. Kisan tauottua se sai VOI 4 eli SM-kisan nelonen! Se oli sijoitetuista koirista ainoa, joka teki täydellisen lintutyön pudotuksineen ja noutoineen. Muille ammuttiin ainoastaan ilmaan kisamielessä. Jahtikoira on täysiverinen metsästyskoira kisassakin!

Muita koemenestyksiä olivat Immun Uudenmaan kennelpiirin mestaruuskisoissa saavuttama AVO 3 ja jälleen kerran mukana loppuposeerauksissa... Gordon Racessa Elma ja Vinka onnistuivat lauantain karsinnassa ja etenivät sunnuntain finaaliin linnunotoilla. Ilman seisonnan ryöstöjä olisi ollut aineksia laatupalkinnoillekin. Vinka onnistui sunnuntain finaalissa ollen kisan viides.

Syksyn koekausi oli Vilulle melkomoista menestyssadetta: tuloksena
4 * NUO 1 ja NUO 3. Nämä ovat kaikkien aikojen korkeimmat suomalaisen nuortenluokan gordoninsetterin saavuttamat laatupalkinnot metsästyskokeissa. Vilu oli myös pistelaskennan perusteella

Suomen paras nuori kanakoira 2021
sekä
Vuoden nuori gordoninsetteri 2021

Pisteet olivat korkeimmat, mitä yksikään gordoninsetteri saavutti koevuonna 2021. Nykyisin käytössä oleva, kaikille roduille yhtenäinen pistelaskenta, on ollut käytössä neljä vuotta koevuodesta 2018 lähtien. Ainoastaan yksi toinen nuori gordoninsetteri on ollut myös kaikkien rotujen ykkönen - se oli Isla vuonna 2018.

Syksyn kohokohta oli myös P-pentueen isän, Banjon, AVO 1 ja nousu voittajaluokkaan! Se oli myös Gordon Racen kakkonen.

Loppuvuodesta ilmestyi Koiramme-lehdessä uusi gordoninsetterin rotuesittely. Edellisestä gordoninsetterin rotuesittelystä oli kulunut parisenkymmentä vuotta ja iloinen asia on se, että gordoninsetteristä on yhä selkeämmin kehittynyt metsästyskoirarotu.

Koevuoden päätteeksi valittiin Suomen edustajat kauden menestyksen perusteella Tanskan Gordoninsetteriklubin (Dansk Gordon Setter Klub, DGSK) 100-vuotisjuhlamaaotteluun maaliskuulle 2022. Joukkueeseen valittiin Banjo, Vattu ja Vilu sekä varalle Rio. Todellinen Dream Team Finland siis: isä, äiti ja tytär sekä vielä varakoirakin tuttu.

Vuoden aikana Immun ja Turon isäntä, Tomi toimi rotujärjestön gordoninsetterijaoksessa.

Vuoden kohokohtia olivat myös erilaiset treenit, tapaamiset ja jahdit, joita Puronperän koirille järjestettiin vuoden mittaan lukuisin erilaisin kokoonpanoin.

Kiitokset kaikille kokeissa startanneille Puronperän koirien omistajille
Hieno koevuosi takana!

Kiitokset myös kaikille muille kasvattien omistajille, jotka olette olleet aktiivisia ja osallistuneet erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin.

Jatketaan edelleen samaan aktiiviseen malliin!

Å-pentue sukutaulu B-pentue sukutaulu

Suomen ensimmäinen virallinen kaksoisastutettu gordoninsetteripentue - Puronperän Å/B-pentue

Witsi ja Jari

Vuoden 2021 "näyttelymenestyjä" oli jälleen Witsi

Vilu

Vilun ensimmäinen näyttely osui maaliin

Lisäksi se oli Suomen paras nuori kanakoira 2021 (kaikki brittiläiset kanakoirarodut) sekä Vuoden nuori gordoninsetteri 2021

Z- ja P-pentueen startanneet

Kultamaljassa startanneet Z- ja P-pentueen koirat
Pelle, Turo, Vilu, Topi ja Mila

X-pentueen startanneet

X-pentueen Derby-starttaajat
Rio, Riesa, Siiri ja Remu

Vilu NUO 1 ja Mila NUO 2

Mila sai syksyn kokeista NUO 2:n. Samassa kokeessa myös
Vilu palkittiinNUO 1:llä. Tuomarina Marko Stålnacke

Riolle AVO2!

Rion ensimmäinen avoimen luokan tulos: hienosti heti AVO 2!

SM-kisan palkitut

SM-kisan palkitut maastossa - Vattu neljäs! :-)

Team Finland 2022

Team Finland 2022
Banjo, Vattu, Vilu ja Rio muutamissa kuluneen kauden menestyskokeissa

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri