Rio ja metso

Uutiset 2021

Joitakin poimintoja vuodelta 2021. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

27.12. Oodi on poissa
Joulun jälkeen oli Oodin aika siirtyä ikiuneen taivaallisille jahtimaille.
Oodi oli Puronperän T- sekä Ö-pentueiden äiti. Se eli lähes 14-vuotiaaksi.

Miian sanoin:

Pitkän rakastavan elämän sai meillä Oodi elää, 
uskollinen ja rakas ystävä oli loppuun asti ❤.
Nyt Oodi juoksee vihreimmillä metsästysmailla.

Syvä osanottomme Oodin läheisille!

Oodi

Puronperän Oodi 4.2.2008 - 27.12.2021

16.12. gordoninsetterin rotuesittely Koiramme 12/2021
Edellisestä gordoninsetterin rotuesittelystä oli kulunut parisenkymmentä vuotta, joten lehteen haluttiin tehdä tilannepäivitys eli uusi rotuesittely. Rotuesittelyn kirjoitti Maria-Melina Väyrynen.

Jotkut jutun kommenteista tuntuivat kovin vierailta, kuten osa luonnekuvauksista. No, hyvä niin päin, että käyttölinjaiset ovat helposti koulutettavia ja sosiaalisia - sekä terveitä. Erityisen iloinen asia on, että rotu on selkeästi profiloitunut enemmän käyttökoiraroduksi.

Kuvia klikkaamalla saa aukeamat lukukokoisiksi.

1. aukeama

2. aukeama

3. aukeama

4. aukeama

 

3.12. Team Finland valittu
Tanskan Gordoninsetteriklubi (Dansk Gordon Setter Klub, DGSK) täyttää 100-vuotta vuonna 2022. Tähän liittyen DGSK järjestää 100-vuotisjuhlan ja juhlamaaottelun 23.-27.3.2022. Päivien aikana pidetään maaottelu, kokeita, näyttely sekä juhlatilaisuus (kutsu ja ohjelma).

Maaotteluun valitaan kustakin maasta nelijäseninen joukkue. Osallistumisensa ovat varmistaneet ainakin Suomi, Ruotsi ja Norja, mutta todennäköisesti myös Saksa osallistuu. Suomen joukkue valittiin vuoden 2021 koemenestyksen perusteella ennalta ilmoitettujen kriteerien mukaisesti.

Rotujärjestön gordoninsetterijaoksen tiedotusvastaavalta tuli mukavaa postia. Gordoninsetterijaos oli 3.12. pitämässään kokouksessa tehnyt päätökset Tanskan maaottelun Suomen joukkueesta:

"Joukkueeseen valittiin

Kesärannan AH Banjo, ohj. Jaakko Kosonen
Puronperän Villivadelma, ohj. Jukka Puro
Puronperän Pakkanen, ohj. Jukka Puro

Varalla Puronperän Xavier, ohj. Jarkko Träsk
Joukkueenjohtajana toimii Jukka Puro"

Todellinen Dream Team Finland siis: isä, äiti ja tytär sekä vielä varalle Rio! :-) Kauden 2021 menestys osui näiden koirien kannalta siis kivaan kohtaan. Mukava reissata taas kerran Tanskaan ja tavata siellä ystäviä muista Pohjoismaista. Suomen porukka on sellainen, että tulee varmasti hauska ja ikimuistoinen reissu!

Team Finland 2022

Team Finland 2022
Banjo, Vattu, Vilu ja Rio muutamissa kuluneen kauden menestyskokeissa

27.-28.11. Treeniviikonloppu ja fasaanijahti
Jahtikauden päätteeksi pidettiin perinteinen loppuvuoden Puronperän treeniviikonloppu ja fasaanijahti. Osallistujat olivat tällä kertaa melko nuoria.

Osallistujina olivat nuorimmasta päästä lähtien Tessa, Johanna ja Juho; Lissu (Bernilla), Luna, Katri ja Mikko; Inez (Bianca) ja Marcus; Mila (Pihla) ja Ville; Turo (Zeus) ja Jukka-Pekka; Rio (Xavier) ja Jarkko; Riesa (Xiru) ja Reijo; Remu (XO), Valtteri, Sanna ja Jari sekä Wili (Willow) ja Antti.

Edellisellä viikolla tuli talvi; lumi ja pakkanen. Viikonloppu vietettiin kauniissa pakkassäässä. Välillä tuulettomuus hieman haittasi, mutta silti koirat hoitelivat linnut hienosti. Nuoret koirat menivät harppauksin eteenpäin ja vanhemmalla kaartilla kerättiin repuntäytettä.

Kiva viikonloppu - kiitokset kaikille osallistujille!

Fasaanijahtiporukka lauantaina

Lauantain osallistujat yhteiskuvassa

Sunnuntain porukka

Sunnuntaina käytiin jahtia hieman eri kokoonpanolla

6.-7.11. Menestystä
Gordon Racessa ei tänä vuonna startannut ihan yhtä paljon Puronperän-koiria kuin edellisvuonna - jokunen kuitenkin. Elma ja Vinka onnistuivat lauantain karsinnassa ja etenivät sunnuntain finaaliin linnunotoilla. Ilman seisonnan ryöstöjä olisi ollut aineksia laatupalkinnoillekin. Vinka onnistui sunnuntain finaalissa ollen kisan viides!

Onnittelut Vinkalle ja Pasille hienosta sijoituksesta!

Lauantaina Vilu osallistui Södra Norrbottens Fågelhundsklubbin näyttelyyn Ruotsin Öjebyssä, Piteåssa. Sen elämän ensimmäinen näyttely osui nappiin ja tuloksena heti laatuarvostelu erinomainen, sertifikaatti ja Rotunsa Paras! Esiintyminen ei mennyt ihan nappiin, kun sitä ei oltu harjoiteltu, mutta onneksi tulos oli hyvä!

Hurraa Vilu - hyvä tuuri jatkuu!

Kuvia näyttelyreissusta

Gordon Race -finalistit

Elma, Vinka ja Pasi etenivät hienosti Gordon Racen finaaliin

Vilu

Vilun ensimmäinen näyttely osui maaliin

23.-24.10. Palkintosadetta
Kenttäkokeet ovat kauden loppupuolella, mutta täydessä vauhdissa. Koirat ovat hyvässä kunnossa ja tulosta tuloo!

Lauantaina Lapuan kenttäkokeessa Riolla oli hyvä päivä. Hieno lintutyö peltopyille, raju nosto normimalliin ja täsmällisesti paikalleen. Vielä päälle pudotus ja erinomainen nouto - tuloksena AVO 2! :-)

Samaan aikaan Pornaisissa P-pentueen isä, Banjo, teki vahvaa tulosta: kolme lintutyötä ja virheetön päivä - tuloksena AVO 1 ja nousu voittajaluokkaan! Jihuuuu!

Saman kokeen toinen palkittu oli Banjon tytär Vilu. Tuomarin mukaan erinomaista ykkösen hakua, mutta valitettavasti nosto meni 15 m pitkäksi ja palkinto putosi siten NUO 3:ksi.

Sunnuntaina Immu starttasi Uudenmaan kennelpiirin mestaruuskisoissa Pornaisissa. Tuloksena AVO 3 ja jälleen kerran mukana loppuposeerauksissa... :-)

Onnittelut koko jengille:
Riolle, Marikalle ja Jarkolle;
Banjolle, Sannalle ja Jaakolle sekä
Immulle, Helille ja Tomille!

Riolle AVO2!

Koeviikonlopun ehdoton huippukohta oli
Rion ensimmäinen avoimen luokan tulos
:
hienosti heti AVO 2!

Bajo AVO 1 ja Vilu NUO 3

Pornaisten kokeen palkitut: isä-Banjo ja tytär-Vilu
Banjon päivä oli hieno ja se nousi voittajaluokkaan! :-)

Immu ja Tomi AVO 3

Immu ja Tomi jälleen kerran kisan palkittujen joukossa
Tällä kertaa Uudenmaan kennelpiirin mestaruuskokeessa

9.10. Mila ja Vilu palkinnoille
Tyrnävän koeviikonloppuna tuli yksi tämän syksyn tähänastisista kohokohdista: sekä Mila (Pihla) että Vilu (Pakkanen) nousivat palkinnoille!

Milalle NUO 2 ja Vilulle NUO 1!

Mila esitti päivän mittaan nousujohteista hakua ja teki erinomaisen lintutyön: tiukka seisonta, erinomainen nosto ja jäi täsmällisesti vielä paikalleen - huima suoritus!

Vilu teki pari lintutyötä, kunnioitti rusakkoa ja säesti paritoveria - ei pöllömpi päivä. Tuloksena syksyn neljäs ykköstulos ja se palkittiin koeviikonlopun parhaana koirana.

Onnittelut Milalle ja Villelle uran ensimmäisestä koepalkinnosta -
siitä se lähtöö!

Ensimmäisen päivän tulokset rotujärjestön FB-sivuilla
Toisen päivän tulokset rotujärjestön FB-sivulla

Vilu NUO 1 ja Mila NUO 2

Päivän päätteeksi kelpaa poseerata, kun molemmat startanneet sisarukset palkittiin. Erityisesti mieltä lämmitti Milan ensimmäinen koetulos!
Tuomarina Marko Stålnacke

Vilu taas paras

Vilu palkittiin taas kokeen parhaana koirana
Toisena päivänä tuomarina Jari Karppinen

Kunniakirja

1.-2.10. Hieno osanotto Kultamaljassa ja Derbyssä
Syksyn Kultamalja- ja Derby-karsinnat sekä -finaalit järjestettiin lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Lapualla. Starttiviivallva nähtiin kokonaista yhdeksän Puronperän kennelin koiraa! :-)

Kultamaljakarsinnassa starttasivat

Derby-karsinnassa starttasivat

  • Xavier, "Rio"

  • Xiri, "Siiri"

  • Xiru, "Riesa"

  • XO, "Remu"

Aivan viime vuoden kaltaista menestystä ei tällä kertaa tullut, vaikka koirat keräsivätkin hyviä arvosteluja ja suurin osa osoitti linnunlöytökykynsä...

Kiitokset kaikille startanneille - jatkakaa samaan malliin!

Z- ja P-pentueen startanneet

Kultamaljassa startanneet Z- ja P-pentueen koirat
Pelle, Turo, Vilu, Topi ja Mila

X-pentueen startanneet

X-pentueen Derby-starttaajat
Rio, Riesa, Siiri ja Remu

27.9. Vilu jatkaa ykkösputkessa
Vilun myötätuuli jatkui rotujärjestön koeviikon avanneessa kenttäkokeessa Kauhavalla (maastot Yli- ja Alahärmässä). Vilu haki nyt ihan kohtalaisen hyvällä temmolla ja teki jäätävän hienon lintutyön peltopyyparvelle.

Koesyksyn kolmas NUO 1!

Startanneita koiria oli NUO- ja AVO-luokissa yhteensä 20. Päivän päätteeksi Vilu nimettiin vielä kaiken kukkuraksi kokeen parhaaksi koiraksi!
Tuomarina Kari Tuikkala.

On Vilulla vaan hirmu hyvä tuuri... Kiitos Vilu!

Tulokset rotujärjestön FB-sivuilla

Vilulle NUO 1

Vilu jatkaa onnistunutta koesyksyä

25.9. Kenttien Voittaja - Vattu neljäs
Kenttien Voittaja eli brittiläisten kanakoirien virallinen suomenmestaruus ratkotaan vuorovuosina kentällä ja tunturissa. Tänä vuonna mestaruus ratkottiin tunturissa 25.9. Utsjoella Gumppečohkkan ja Niibevarrin maastossa.

Vattu oli elementissään ja lasetteli laajaa tunturihakua. Se oli sijoitetuista koirista ainoa, joka teki täydellisen lintutyön pudotuksineen ja noutoineen. Muille ammuttiin ainoastaan ilmaan kisamielessä. Jahtikoira on täysiverinen metsästyskoira kisassakin!

Paljon enemmänkin olisi ollut tarjolla, mutta harmittavasti löysin sen toisen seisonnan vasta kytkentäkäskyn jälkeen... No, kyllä SM-kisan sijoituksesta saa olla kuitenkin tyytyväinen! :-)

Kiitos Vattu jälleen kerran!

Tulokset rotujärjestön FB-sivuilla

Vattu seisoo

Vattu seisoi riekkoja puolisen tuntia, ennen kuin löysin toisen seisonnan

SM-kisan palkitut

SM-kisan palkitut maastossa - Vattu neljäs! :-)

1.9. Ekipage 3/2021
Ruotsin jahtireissun aikana oli tulla tupsahtanut postia, mm. rotujärjestön jäsenlehti Ekipage. Tämä numero oli melko vaatimaton läpyskä, mutta oli joukkoon osunut myös joitakin "Puronperän uutisia".

Erikoisnäyttely

Tomi

22.8. Vilulle lentävä lähtö koerintamalla
Pakkanen eli "Vilu" starttasi ensimmäisessä tunturikokeessaan Södra Norrbottens Fågelhundsklubbin järjestämässä kokeessa Arjeplogsfjällenillä 21.-22.8. Vilu oli ensimmäistä kertaa elämässään syystunturissa riekkomailla, mutta teerien kanssa säädetty noukka pelitti ihan samaan malliin myös riekoilla...

Ensimmäinen päivä tunturikokeessa onnistui mallikkaasti ja tuloksena heti ensimmäisellä yrittämällä

UKL 1 (NUO 1)!

Tuomarina toimi Bert Ove Johansson, jonka loukkaantuminen venytti päivän iltakuuteen saakka.

Vilun toinenkin päivä tunturikokeessa eteni vahvassa myötätuulessa:
sunnuntaina se pisti piirun verran edellistä päivää paremmaksi ja tuloksena oli koeryhmän ainoa palkinto

UKL 1 & hp (NUO 1 kunniapalkinnon kera)!

Tuomari Roger Larsson kiitteli suoritusta ja kertoi, että ei voisi kuvitella nuoren metsästyskoiran toimivan juurikaan paremmin: Vilu tarkisti kaikki mielenkiintoiset maastokohdat pienimmästäkin viittauksesta ja hieno seisonta sekä täydellinen rauhallisuus linnun lähtiessä kruunasivat päivän.

Kiitos Vilu - viikonlopun hienoista onnistumisistasi voin olla ylpeä!

Ensimmäisen päivän tulokset SNFK:n kotisivuilla
Ensimmäisen päivän tulokset Facebookissa
Toisen päivän tulokset SNFKn kotisivuilla
Toisen päivän tulokset Facebookissa

PS. Toisen päivän riemua varjosti nuoren koiran juokseminen alas kalliojyrkänteeltä ja sen loukkaantuminen. Ihailtavaa oli se, että helikopteri saatiin pelastamaan koira vain parinkymmenen minuutin kuluttua onnettomuudesta. Meillä Suomessa tähän olisi kulunut valtavan paljon enemmän aikaa. Toivotaan, että nuori koira paranee!

Vilun eka tunturistartti

Vilun eka tunturistartti tuotti UKL 1:n (NUO 1)!

Diplom

Vilun toka tunturistartti

Vilun toka tunturistartti johti täydelliseen onnistumiseen:
UKL 1 & hp (NUO 1 kunniapalkinnon kera)!

Diplom

1.8. Hieno menestys rotujärjestön erikoisnäyttelyssä
Rotujärjestön erikoisnäyttely pidettiin jälleen Lapualla. Jo toisena vuonna peräkkäin näyttely oli siirretty tavanomaiselta paikaltaan kesäkuulta elokuulle - onneksi ei tänä vuonna kuitenkaan jahtiajalle...
Starttiviivalla oli kivasti Puronperän kasvatteja - hieno osanotto ja huima menestys!

Näyttelyssä nähtiin sellainen harvinaisuus,että kaikki virallisiin luokkiin osallistuneet urokset olivat Puronperän kennelin kasvatteja! :-)
Niinpä Paras Uros -kehä oli hienoa seurattavaa, kun kaikki kolme parasta olivat Puronperän koiria. Kyseessä on kuitenkin virallisen rotujärjestön erikoisnäyttely eli rodun kannalta vuoden tärkein näyttely.

Uroksissa Turo haki starttilupaa kokeisiin, vaikka viime vuoden tapaan tänä vuonna kokeissa starttaamiseen ei vaaditakaan näyttelytulosta. Muut urokset olivat liikkeellä astetta vakavammalla mielellä - ja tuloksetkin olivat sen mukaiset. Witsi puolusti viime vuoden voittoaan.

Nartuissa myös osa varmisteli koestartteja, mutta Riesalle haettiin handlerin vaihdolla laatutulosta - ja menestyksekkäästi haetiinkin!

Tulokset:
Puronperän Zeus, "Turo", Wili - NUO EH NUK 1
Puronperän Witsi - AVO ERI AVK 1 SA PU 1 SERT VSP
Puronperän Xavier, "Rio" - AVO ERI AVK 2 SA PU 2 vara-SERT
Puronperän XO, "Remu" - AVO EH AVK 3
Puronperän Valtteri - VET ERI VEK 1 SA PU 3 VSP-VET
Puronperän Pihla, "Mila" - JUN H
Puronperän Xiru, "Siiri" - AVO H
Puronperän Xiru, "Riesa" - AVO ERI AVK 4 SA

Kaikki Puronperän koirien arvostelut

Onnittelut kaikille puronperäläisille ja omistajille hienoista tuloksista!

Witsi ja Jari

Witsi oli jälleen urosten kaunein - tuloksena toinen peräkkäinen sertifikaatti

28.7. Nyt se on totta!
Puronperän kennelin ja Suomen ensimmäinen virallinen kaksoisastutettu gordoninsetteripentue on vihdoin totta, kun Suomen kennelliitosta tulivat 
Å- ja B-pentueiden sukutaulut - jihuu! 

Å-pentue sukutaulu B-pentue sukutaulu

23.-25.7. Pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen ja koulutusleiri pidettiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna - kuten lähes parikymmenen vuoden aikana on tehty. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta Puronperän kennelin ensimmäisestä gordoninsetteripentueesta. Viikonlopun treeneihin osallistui kiva määrä innokkaita hännänheiluttajia ohjaajineen.

Hyvinhän nämä tuntuvat edistyvän... :-) Hienoja suorituksia - koirat ja ohjaajat tekivät suoritus suoritukselta paranevia lintutöitä ihan iästä riippumatta.

Nuorimmat olivat alle 4 kk:n ikäisiä, mutta otteet kuin aikakoirilla. Vanhemmat koirat ovat sillä tolalla, että loppukesän hommina on palkintokaappien suurentaminen! :-)

Suurkiitokset kaikille osallistujille - hauskaa oli!
Jatkakaa koulutusta samaan malliin, niin hyvä tuloo!

Puronperän 2021/7

Kiitokset seurasta ja hauskasta viikonlopusta:
Krister ja Siiri; Ville ja Mila; Johanna, Juho ja Tessa; Anu ja Remu;
Lea ja Pepi; Marcus ja Inez sekä Jukka-Pekka ja Turo
Kuvasta puuttuvat Veli; Nelli, Ossi, Jari ja Pelle sekä Jarkko ja Rio

14.7. Å- ja B-pentueen dna-tunnisteet tulivat
Laboklin sai vihdoinkin valmiiksi pentujen viralliset dna-tunnisteet! Kennelliiton 4 kk:n rekisteröinnin takaraja umpeutuisi ensi maanantaina eli tulokset tulivat aivan viimeisellä hetkellä...

Alustavat tulokset tulivat toukokuun lopulla, mutta nämä eivät kelvanneet Kennelliitto ry:lle. Huvittavaa asiassa on, että jos vanhemmista ei ole mitään varmaa tietoa, niin rekisteröinti on helppoa, mutta jos halutaan varmistaa polveutuminen, niin rekisteröinti tehdään mahdollisimman vaikeaksi.

Alkuperäiset pentujen dna-näytteet otettiin heti viisiviikkoisina 23.4., jolloin oli aikaisin mahdollinen ajankohta siruttaa pennut ja ottaa näytteet (vanhempien dna-tunnisteet olivat jo valmiina Laboklinissa). Alustavat tulokset saatiin vasta 27.5. - yli kuukauden kuluttua! Lukuisten yhteydenottojen jälkeen Kennelliittoon ja Labokliniin emältä otettiin uusi verinäyte 21.6. Uusi dna-tunniste ja lopulliset tulokset tulivat siis vasta nyt 14.7. 
En tiedä, saako tulokset jostain muualta nopeammin, mutta tällä firmalla tuntuu näytteen/näytteiden analysointiin kuluvan noin kuukausi - ainakin näillä molemmilla kerroilla.

Lopputulos oli se, että yksi pentu rekisteröidään Immun nimiin, Åbelix, sekä kolme Witsin pennuiksi: Bernilla, Bianca ja Bono.

Sen verran työläs ja kallis projekti oli, että en voi kokemusteni perusteella kenellekään kasvattajalle suositella kaksoisastutusta - saatikka nyt näitä näytteitä analysoinutta firmaa...

Tämä pentue on kuitenkin nyt virallisesti Suomen ensimmäinen kaksoisastuksen tuloksena syntynyt gordoninsetteripentue! :-)

Yllätysvieraat

11.7. Rion ja Bellan pennut syntyivät
Rio piipahti meillä astumassa Bellan toukokuun alkupuolella.
Odottaminen oli raskasta, mutta vihdoinkin pentue syntyi ja lisäksi pentueessa oli useampi narttu, josta Keijon on vara valita!

Onnittelut pentueesta vanhemmille sekä
Virpille & Keijolle ja Marikalle & Jarkolle!

Bella ja pennut

Bella raukeana urakan jälkeen

Rio

Sillä välin, kun Bella rehkii pentujen kanssa, Rio nauttii olostaan

4.6. Unicka noutokokeessa
Puronperän Unicka ja John saivat noutokokeessa 27 pistettä. Unicka sijoittui kolmanneksi ja valittiin kisajoukkueeseen.

Onnittelut hienosta tuloksesta!

John ja Unica

John ja Unicka lunastivat paikan gordoninsettereiden joukkueeseen

2.6. Tessa ja Thor Suomeen
Rion ja Toscan pennut täyttivät 2.6. 8 viikkoa, mikä on aikaisin mahdollinen luovutusikä Ruotsissa. Kävin noutamassa Rion astutuspennun (uros) sekä yhden nartun Suomeen.

Yhdistelmä Rio-Tosca on erittäin mielenkiintoinen, sillä takana on mm. Norjan metsä- ja talvimestari NO KVA NMV-92 NMFS-94 Rypebrinken's Lord Moc. Toivottavasti näistä saadaan terveitä jahtikoiria ja ehkä joskus myös jokunen pentukin sukua jatkamaan...

Onnea matkaan!

Tessa ja Thor

Yhdessä Tessan ja Thorin kanssa "koronakaranteenissa" mökillä

31.5. Kokeisiin osallistumiseen ei vaadita vuonna 2021 näyttelytulosta
Kennelliitto päätti 6.5.2021 pitämässään kokouksessa, että kokeisiin, kilpailuihin ja testeihin, joiden osallistumiseen koiralta vaaditaan näyttelytulos, voi osallistua 31.12.2021 saakka poikkeuksellisesti ilman näyttelytulosta. Tämä koskee kaikkia luokkia (NUO/AVO/VOI).

Kennelliiton tiedote

11.5. Otto on poissa
Vanha herra Otto muutti taivaallisille jahtimaille toukokuun alkupuolella. 
Ikää oli jo kertynyt jo 13 vuotta ja 3 kuukautta, joten pikku hiljaa tähän tilanteeseen oli jo ehditty valmistautua.

Otto eli elämänsä pohjoisilla riekkomailla, ensin Kittilässä ja sittemmin Muoniossa. Se oli lapsiperheen pidetty lemmikki ja luotettu jahtikoira.

Lämmin osanotto Oton omistajille ja läheisille!

Otto ja kaveri

Puronperän Otto 4.2.2008 - 11.5.2021

25.4. Riesa HD- ja ED-terve
Koevuoden 2020 Vuoden Nuori Gordoninsetteri Suomessa eli Puronperän Xiru, "Riesa", on saanut kaikki PEVISA:n terveystutkimukset valmiiksi:

Riesa on pentueen neljäs lonkkakuvattu koira. Kaikkien tulokset ovat olleet terveitä: 2 * A/A, B/A ja B/B. Kaikki muutkin terveystutkimukset ovat olleet puhtaita (pentue on perinnöllisesti CCA-vapaa).

Onnittelut Riesalle, Sonjalle ja Reijolle!

Riesa ja Reijo

Riesalla oli menestyksekäs koevuosi ja se on saanut hyvät terveystulokset

8.4. Rion pennut syntyivät
Käväsin helmikuussa Rion kanssa Ruotsissa. Rio hoiteli hommat tuloksekkaasti ja Tosca synnytti reissun tuloksena hienon pentueen:
3 urosta ja 6 narttua. Yksi uros- ja yksi narttupentu matkaa Suomeen kesäkuun alussa. Yhdistelmästä tarkempaa tietoa -> täältä.

Rion pennut

31.3. Isla paras kanakoira
Järviseudun Kennelkerho (JärvisKk) on valinnut vuoden 2020 parhaat koirat. Isla sai maininnan Vuoden Kanakoira 2020!

Tämä on tosi hieno juttu, koska alueella on useita hyviä kanakoiria, mm. pointtereita ja saksanseisojia. Hieno juttu!

Isla

29.3. Ekipage 1/2021
Palattuani maaliskuun lopun riekkojahdista tunturista oli vuoden ensimmäinen Ekipage ilmestynyt. Oli hienoa lukea Riesan, Puronperän Xirun, ja Reijon tiestä kohti Vuoden Nuori Gordoninsetteri -kisan voittoa!

Muutenkin Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2020 -skaba oli Puronperän kennelin ja X-pentueen juhlaa: pentueen koirat ottivat kolmoisvoiton, 
Norja oli kolmas ja B-pentueen isä Witsi tuli kuudenneksi tasapistein viidennen kanssa. Melko huimaa jälkeä Puronperän kennelille! :-)

Rio oli Suomen paras nuori gordoninsetteriuros ja Witsi toiseksi paras. Lisäksi Å-pentueen isä Immu oli Vuoden Gordoninsetteri -kisan pistelaskennan perusteella Suomen paras gordoninsetteriuros 2020 (kuten oli myös 2019)! Ei suotta kaikille kolmelle ole tulossa pentuja heti vuoden 2021 alussa (kts. tarkemmin sivulta Pennut).

Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2020, tuloksia:

   1. Riesa (Xiru) ja Reijo
   2. Rio (Xavier) ja Jarkko
   3. Siiri (Xiri) ja Krister
   4. Norja
   ...
   6. Witsi ja Jari/Nelli

Superonnittelut Riesalle, Sonjalle ja Reijolle voitosta sekä muille palkintoja keränneille Puronperän-koirille hienosta menestyksestä!

Jutun voi lukea klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Ekipage 2021-1

19.3. Å/B-pentue syntyi
Huolella tehty Å- ja B-pentue syntyi melko tarkkaan alustavasti laskettuna aikana perjantaina 19.3. Pentueessa on kaksi urosta ja kaksi narttua (yhteensä - kaksoisastutus). Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

Vattu ja pennut

Vattu nauttii pentujen hoitamisesta

18.3. Tosca on kantavana
Sopivasti juuri Vatun synnyttyksen alla tuli tieto, että Tosca on kantavana. Reissu Ruotsiin ei siis ollut turha! :-)

Pentujen pitäisi syntyä huhtikuun alussa..

Rio-Tosca

Rio ja Toscan astutukset onnistuivat

13.3. Olga on poissa
Maaliskuun puolivälissä koitti se päivä, kun Olga pääsi autuaammille metsästysmaille. Ikää oli jo kertynyt yli 13 vuotta, joten hetken aikaa tähän oli jo valmistauduttu.

Olga oli urallaan menestyksekäs koira ja se saavutti mm. harvinaisen Suomen muotovalio -tittelin ja oli Puronperän V-pentueen äiti.
Metsästäjänä se oli vertaansa vailla - yksi parhaista linnunlöytäjistä,
jolla olen saanut metsästää! Siitä jäi paljon rakkaita muistoja.

Syvä osanottomme Olgan omistajille ja läheisille -
jaksamista surun keskellä!

Olga ja Jani

FI MVA Puronperän Olga 4.2.2008 - 13.3.2021

24.2. Ultrassa
Vattu astutettiin reilu kuukausi sitten. Astutus hoidettiin huolellisesti yli viikon sessiossa. Astutus onnistui hyvin ja ultrassa näkyi paljon sikiöitä.

Pentujen syntymään on aikaa suunnilleen kuukausi...

Ansa ultraa

Ultrassa näkyi runsaasti sikiöitä

Kolme yhtä aikaa

Parhaimmillaan kolme yhtä aikaa

20.2. Pentu-uutisia
Pentuja pitäisi tulla keväälle 2021, kun kun kävin juuri Ruotsin rajojen sulkeutumisen aikoihin Göteborgin suunnalla ja Puronperän Xavier, Rio, astui Rypebrinken's Toscan.

Hauska reissu! Koronan aiheuttamat muutokset matkustukseen toivat hieman mutkia matkaan: ruotsalaisilla ei ollut asiaa tänne päin, mutta pääsin kuin pääsinkin lopulta lahden toiselle puolelle ja astutukset menivät mallikkaasti.

Nartun omistaja Bengt-Olof on toiminut Svenska Gordonsetter Klubin nokkamiehenä ja meillä olikin päivien aikana paljon koirahistoriaa penkastavana! :-)

Pentueen pitäisi syntyä huhtikuun alussa ja pennut ovat luovutusikäisiä toukokuun lopussa.

Rio-Tosca

28.1. Vinkan dna-tulokset saapuivat
Puronperän Qiiruksen eli Vinkan loputkin terveystulokset eli dna-testit saapuivat Movetista. Tulosten perusteella se on CCA-negatiivinen ja PRA-kantaja. Viimeistenkin tulosten valmistuttua se täyttää nyt rodun PEVISA:n jalostusvaatimukset ja ensimmäistä pentuetta voidaan ryhtyä suunnittelemaan... 

9.1. Vinka HD-terve
Puronperän Qiirus eli Vinka, sai virallisten lonkkakuvauksen tuloksen Kennelliitosta: HD A/A eli terve! Upeaa!
Vinka on Q-pentueen ensimmäinen lonkkakuvattu koira.

PEVISAssa vaaditun lonkkakuvaustuloksen lisäksi kuvattiin myös kyynärät. Tulokseksi tuli 0/1 eli hyvät nekin. Nyt sitten odotellaan vielä dna-testin tuloksia - tosin Q-pentueen koirat ovat perinnöllisesti CCA-terveitä ilman testaamista, koska sekä emä että isä ovat CCA-vapaita (negatiivisia).

Onnittelut hienoista terveystuloksista Vinkalle, Pirjolle ja Pasille!

Vinka ja Pasi

Q-pentueen "kestomenestyjä", Vinka, sai tällä kertaa hienot terveystulokset
Aikaisemmin on jo tullut mm. näyttelystä ERI & SA sekä
kokeista laatutulos ja Derby-finaalipaikka!

20.1. Pentu-uutisia
Suomen ensimmäinen virallinen kaksoisastutusgordoninsetteripentue on laitettu alulle! Immu ja Witsi astuivat Vatun tammikuun puolivälissä. Astutuksen tuloksena pitäisi tulla Puronperän Å- ja B-pentueet.

Pentueet ovat linjasiitoksia Tattiin 1,5625%, Elleen 0,3906% ja 0,1953% Frøyaan, Echoon, Roccoon ja Råggiin - kaikki huippukoiria ja ennen kaikkia terveitä huippuperiyttäjiä, kuten linjasiitoksen periaatteeseen kuuluu! 
Å-pentueen sukusiitosaste on tästä huolimatta vain 1,79% ja B-pentueen vain 2,25% eli hyvin matalat.

Pentueen pitäisi syntyä maaliskuun loppupuolella ja pennut ovat luovutusikäisiä toukokuun alussa.

Lisätietoa kaksoisastutuksesta: Suomen kennelliitto ja tietopaketti kaksoisastutuksesta.

Vattu-Immu

Puronperän Å-pentue Vattu-Immu

Vattu-Witsi

Puronperän B-pentue Vattu-Witsi

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri