Seita

Puronperän Seita

Tarjan kanssa teimme loppuvuodesta 2010 ratkaisevan päätöksen jatkaa Hyrskyn linjaa teettämällä Nenällä pentueen. Tästä S-pentueesta jätin jahtikalustoon Seitan. Isäksi valikoitui lupaava Finnvola's Kid, joka osoittautui myöhemmin hyväksi periyttäjäksi. Vuonna 2012 sen jälkeläiset keräsivät historiallisen potin: Norjassa Vuoden Gordoninsetteri, Tanskassa Vuoden Gordoninsetteri ja Vuoden Nuori Gordoninsetteri sekä Suomessa Vuoden Nuori Gordoninsetteri (Seita)!

Seitasta varttui hyväluonteinen ja reipas koira, jonka suurin vahvuus oli linnunlöytökyky ja uskomattomat hermot. Se yleensä löysi linnut aina ennen paritoveriaan. Linnunkäsittely oli jo nuorena upeaa ja nosto lähti aina luvasta, kuin tykin suusta. Linnun lähtiessä Seita ei ottanut askeltakaan perään.

Kylmähermoisuus lintutilanteessa kävi ilmi useassa kokeessa. Sen ensimmäisessä nuortenluokan startissaan Suomessa tuomari totesi koekertomuksessa: "Päivän jäätävin suoritus sekä koiralta että ohjaajalta." K-SKKH:n mestaruuskokeessa nuortenluokkalainen Seita hyppäsi hakuerässään myötätuuleen ojan yli ja samalla lentoon lähti parikymmentä fasaania. Tuomari harmitteli tilannetta ja lähti kävelemään poispäin. Kysyin tuomarilta, että mitäs tuon kanssa tehdään ja viittasin seisovaa koiraa kohti. Tilanne tarkistettiin ja luvasta Seita nosti vielä paikalle jääneen fasaanikanan. Moni nuori koira olisi mennyt vastaavassa tilanteessa villinä lintujen perään heti ensimmäisten noustessa siivilleen.

Luonteeltaan Seita oli rauhallinen - toisin kuin emänsä. Hyvin harvassa olivat ne tilanteet, joissa Seita ryhtyi haukkumaan.

Seitalla startattiin kokeissa ja kisoissa melko säästeliäästi, mutta huimalla palkitsemisprosentilla. Lähes aina se oli palkittujen koirien joukossa lintutyöllä tai useammalla. Ura lähtikin kivasti käyntiin ja ensimmäisen koekauden jälkeen siitä tuli Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2012. Avoimessa luokassakin heti ensimmäinen startti johti tulokseen.

Sittemmin Seita muutti Rovaniemelle Annan ja Mikaelin luo, jossa se sai viettää seitsemän viimeistä elinvuottaan metsästellen ja rakkaana perheenjäsenenä. Kuvia myöhemmistä vaiheista löytyy -> täältä

Huima linnunkäsittelijä ja hieno jahtikoira!

- - - - -

Seitan tiedot Kennelliiton KoiraNetissä
Seitan tiedot Kanakoirakerhon jalostustietokannassa

Wikipediassa lisää

Seita

Puronperän Seita 4.1.2011-16.6.2022

Seita, Anne ja Mikael

Seita, Anne ja Mikael

Seita ja västäräkki

Seita ja harjoitusvastustaja västäräkki

Peltopyillä

Seita

Seita kotona Rovaniemellä loppukesästä 2017

 

Tietoja

gordon setter - scottish black setter

Koirat

Gordoninsetteri