Saga

Uutiset 2024

Joitakin poimintoja vuodelta 2024. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

9.6. Menestystä rotujärjestön erikoisnäyttelyssä
Rotujärjestön erikoisnäyttely pidettiin tänä vuonna Vuokatissa, Sotkamossa. Ajankohta oli kuitenkin totuttu eli viikon verran kesäkuun alusta.

Näyttelyyn oli ilmoittautunut viisi puronperäläistä: Armi ja Skaidi hakemassa tulosta sekä vanhemmat Remu, Rio ja Vilu enemmän tai vähemmän tosissaan.

Näytely meni hienosti, sillä sekä Remu että Rio saivat laatuarvostelut erinomainen ja lopulta Rio valittiin kauneimmaksi urokseksi ja sai luonnollisesti myös sertifikaatin. Junnuluokassa Armi ja Skaidi saivat hyvät arvostelut. Armi tarvitsee vielä hieman massaa runkoonsa, tuloksena erittäin hyvä. Skaidi sai myös hyvät arvostelut ja laatutuloksen erinomainen. Vilu oli vielä pentujen jäljiltä melko huonossa karvassa; häntäkin oli karvaton kuin rotalla... Silti se oli lopulta narttujen kakkonen! 
Kasvattajaryhmää kehuttiin ja oli luokan kakkonen kunniapalkinnon kera.

Tulokset:
Puronperän XO, "Remu" - AVO ERI AVK 4
Puronperän Xavier, "Rio" - KÄY ERI KÄK 1 SA PU 1 SERT VSP
Puronperän Cassandra, "Armi" - JUN EH
Puronperän Coitos, "Skaidi" - JUN ERI JUK 3
Puronperän Pakkanen, "Vilu" - KÄY ERI, KÄK 2 SA PN 2 vara-SERT
Puronperän - KASV 2 KP

Kaikki Puronperän koirien arvostelut

Onnittelut kaikille puronperäläisille ja omistajille hienoista tuloksista!

Jarkko ja Rio

Rio valittiin kauneimmaksi urokseksi ja se sai myös sertin!

Koirat

Puronperän koirat vasemmalta: Rio, Skaidi, Vilu, Remu ja Armi

12.5. Sulolle starttilupa
C-pentueen koirat tähyilevät ensimäisiin kokeisiin nuortenluokassa ensi syksynä. Suomen erikoisuus on, että koestarttia varten tarvitaan näyttelytulos. Tätä vaatimusta ei ole muissa Pohjoismaissa.

Syksyn kokeita silmälläpitäen Sulo (Coda) osallistui Jyväskylän kansainväliseen näyttelyyn. Se sai hyvät arvostelut ja tulokseksi tuli JUN EH / JUK 1. Tuomarina toimi Karl-Erik Johansson.

Sulo oli ensimmäinen C-pentueesta, joka kävi näyttelyssä tai yleensäkään sai jonkun virallisen tuloksen. Lisää on luvassa, sillä ainakin erikoisnäyttelyyn on ilmoittautunut pentueen koiria.

Onnittelut kaikille tuloksista - eikun kokeisiin! 

Sulo esiintyy

Sulo ja Janne vauhdissa

1.5. Vilu paras kanakoira
Järviseudun Kennelkerho (JärvisKk) on valinnut Vuoden Koirat 2023.
Vilu sai maininnan Vuoden Käyttökoira 2023, kanakoirat!

Tämä on tosi hieno juttu, koska alueella on useita hyviä kanakoiria, mm. pointtereita ja saksanseisojia. Hieno juttu!

Vilu tunturissa

21.4. Vilu palasi tuloksekkaasti
Vilu palasi mammalomalta melko kivoilla suorituksilla Ruotsissa. 

Svenska Gordonsetter klubben järjesti ensimmäistä kertaa huvudproven kevättunturissa 19.-20.4 (ja jatkoksi Nedre Norra Fågelhundklubben tunturikokeen 21.4.). Laskeskelin, että koesääntöjen mukaan Vilu voi juuri ja juuri startata siellä. Niinpä laitettiin kupongit vetämään ja auton nokka kohti Lofsdalenia.

Kolmipäiväisten kokeiden ensimmäisenä päivänä Vilu seisoi kaksi kertaa lintua. Ensimmäisessä tilanteessa riekko siivittyi seisonnalle mennessä ja tuomarilla oli ase vielä taskussa. Kun hän sai vihdoin kaivettua aseen taskustaan, oli lintu jo niin kaukana, ettei tilanne ollut enää metsästyksellinen ja laukaus jäi ampumatta. Toisessa tilanteessa paritoveri juoksi sen verran läheltä lintua, että riekko siivittyi Vilun seisonnalta. Molemmissa tilanteissa Vilu kunnioitti hienosti lintua.

Lauantaina Vilu sai toisessa erässä seisonnan, jota paritoveri upeasti säesti. Kun lintutilanne ja nouto menivät täydellisesti, niin saatiin valita, otetaanko kakkonen vai yritetäänkö vielä toista lintutyötä ja korkeampaa palkintoa - no, tottahan toki jatkettiin! Valitettavasti seuraava erä oli linnuton ja tulokseksi tuli 2 ÖKL (AVO 2), joka sekin on hieno tulos näin pian pentujen jälkeen.

Sunnuntaina heti ensimmäisessä erässä Vilu sai aurinkoiseen rinteeseen riekon piikkiin, josta pääsin jopa antamaan kunnollisen avanssin. Terävän noston jälkeen riekko siivilleen ja Vilu ei ottanut askeltakaan perään ammuttaessa. Jälleen hyvä nouto ja mahdollisuudet vaikka mihin... Seuraavassa erässä "tyhjä" seisonta (jollekin oksanhankaan linnun laittamalle hiirelle), niin koe oli taputeltu ja taas 2 ÖKL. No, tulos sekin!

Reissun kruunasi vielä "täyte-erä", kun tuomari pyysi pariksi ilman paria olevalle avoimen luokan koiralle. Vaikka yritin hieman himmata Vilun hakua, niin se otti upeasti linnun piikkiin kaukaa tuulen alta tarkentaen. Tuomari pyysi kytkemään koiran, että toinen koira voisi koettaa lintutyötä sillä. Kysyin, että voinko kutsua Vilun pois pillillä. Sain luvan ja otin sen seisonnalta luokseni. Tästä tilanteesta Vilu sainkin sitten varmaan päivän raikuvimmat aplodit kritiikissä ja loppukokeen ajan kaikille hieman tottelemattomille koirille ehdotettiin ottamaan koulutusoppia Suomesta... :-)

Kiva reissu! Kaksi tulosta ja kolme hienoa päivää tunturissa sekä mukava jägarmiddagen lauantai-iltana. Vielä kun reissuseura oli hauskaa (kiitos, Jarkko!) ja kokeessa hyvä henki, niin kaiken kaikkiaan jäi hyvä maku suuhun.

Ei Vilu ihan viime syksyn tasolla haultaan ollut, mutta kelpo suoritus kuitenkin. Yllätyin kuinka hyvin se jaksoi kolme päivää, vaikka jokaisena päivänä Vilu juoksi ihan päivän viimeisiin eriin saakka. Hienosti se löytää linnut ja lintutyö alkaa olla niin rautaisella tasolla, että eiköhän ensi syksynä jo napsahda kohdilleen!

Kiitos, Vilu!

Tulokset NNFK:
20.4. ÖKL - tuomarina Niklas Köhler 
21.4. ÖKL - tuomarina Marit Hellström

AVO 2

Koereissulta oli tuomisina AVO 2 lauantailta...

AVO2

...sekä sunnuntailta!

Diploomi

12.4. Rio voittajaluokan kakkonen CK:lla
Viime vuoden Suomen paras kanakoira eli Puronperän Xavier, Rio, aloitti koevuoden upeaan tyyliin. Se oli Abiskon tunturikokeen voittajaluokan kakkonen. Samalla se otti askeleen kohti käyttövaliotitteliä, sillä kakkosen kera tuli CK! Ruotsissa käyttövaliotitteliin vaaditaan kolme sertifikaattia, joista kaksi voi korvata sertifikaatin arvoinen (CK) -palkinnolla.

Onnittelut hienosta koevuoden aloituksesta!

Tulos rotujärjestön Facessa

Rio kakkonen

Rio ja Jarkko aloittivat koevuoden tuttuun tyyliin

12.4. Taiska on poissa
Kevään suru-uutisten ketjuun liittyi tieto Taiskan poismenosta. T-pentueen elossa olevat koirat tulevat kesäkuussa 13 vuotta, joten valitettavan odotettavaa tämä on.

Taiska asui Lappajärven toisella laidalla, joten sitä tuli etenkin nuorena koirana nähtyä paljon ja sen kanssa tuli oltua usein maastossa. Se oli nöyrä koira, joka hoiti tehtävänsä eleettömästi.

Taiska oli pentueen nartuista eniten äitinsä kaltainen: kaunis kuin kuva ja ilmetty äitinsä pää nuorena, upean pitkä laukka, hyvin herkkä linnunlöytäjä sekä varma ja varovainen seisoja. 

Taiska sai elää rakastettuna perheenjäsenenä pitkän ja onnellisen elämän.

Lämmin osanotto Riitta-Liisalle ja Kaukolle Taiskan poismenon johdosta!

Taiska

Puronperän Taiska 7.6.2011 - 12.4.2024

19.3. Saga on poissa
Alkuvuoden aikana on toisaalta iloittu pennuista, mutta eloon kuuluu valitettavasti myös se toinenkin puoli. Tuli myös Sagan aika vaihtaa jahtimaita.

Saga asui Helsingissä, mutta harva pääkaupunkikoira pääsee elämänsä aikana yhtä paljon metsälle ja saa elää yhtä aktiivista elämää. Jo nuorena se vilisti Helsingin, Mäntyharjun, Kuusamon ja Utsjoen väliä.

Saga sai pentuna oppia "isosiskolta" seisovan kanakoiran tehtävistä ja lopuksi sille lankesi sama rooli, kun se opetti uutta polvea metsästämään. Pennun perään katsominen toi uutta sisältöä vanhoille päiville.

Vaikka luopuminen on aina tuskallista, kasvattajalle on sydäntä lämmittävää nähdä, miten pentu päätyy rakastavaan kotiin ja se saa elää pitkän ja onnellisen kanakoiran elämän.

Lämmin osanotto Pattelle ja Sepolle Sagan poismenon johdosta!

Saga

Puronperän Saga 4.1.2011 - 19.3.2024

14.3. Ekipage 1/2024
Vuoden ensimmäinen rotujärjestön jäsenlehti, Ekipage, ilmestyi. Tässä numerossa ovat perinteisesti esitelty vuoden koirat.

Tänä vuonna tämä vuoden ensimmäinen numero näytti erityisen tyylikkäältä, sillä sen kannessa komeili kansikuvapoikana Rio! :-)

Ekipage 1/2024 - Puronperän Xavier, "Rio", vuoden kanakoira
(jutussa virheellisesti "englantilainen kanakoira", vaikka gordoninsetteri ei ole englantilainen kanakoirarotu)

Ekipage 2024/1 kansi

4.3. Valtteri on poissa
Kevään aikana on jouduttu kohtaamaan äkillisiä poismenoja. Hieman odotetumpi, mutta kaikkia voimakkaasti koskettava poismeno osui Valtterin kohdalle. Jo vuosi sitten keväällä tulivat sairauden ensimmäiset oireet, mutta vointi on ollut välillä niinkin hyvä, että vielä kesällä erikoisnäyttelyssä tulokseksi tuli erinomainen. Nyt tuli aika siirtyä toisille jahtimaille.

Harvoin kasvattaja löytää pennulle perhettä etsiessään yhtä rakastavia ja huolehtivia omistajia kuin mitä Valtterin kohdalle osui. Se oli mukana kaikessa ja kaikkialla. Valtteri tunnettiin ja tiedettiin laajasti uskomattoman hienona metsästäjänä. Se jaksoi hakea väsymättömästi ja löysi riistaa usein vielä sieltä, mistä toiset koirat olivat jo hakeneet. Kaiken kruunasi rauhallinen ja upea luonne.

Valtteri on ollut mukana ja metsällä niin paljon, että harva koira pääsee nauttimaan yhtä aktiivisesta elämästä. Sille ammuttiin lukematon määrä lintuja ja sitä rakastettiin - voiko koiralle osua onnellisempi elämä?

Syvä osanotto Sannalle ja Jarille Valtterin poismenon johdosta
- uskomattoman hieno koira!

Valtteri

Puronperän Valtteri 5.3.2013 - 4.3.2024

2.3. Rio ja Jarkko palkintosateessa
Brittiläisten kanakoirien rotujärjestö, Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry, piti sääntömääräisen vuosikokouksen lauantaina 2.3. Juhlagaalassa palkittiin vuoden 2023 menestyjät.

Viime vuoden parhaana kanakoirana palkittiin ELIT-23 Puronperän Xavier, Rio. Se oli mm.

Suomen paras kanakoira 2023
Vuoden gordoninsetteri 2023
Elit-voittaja 2023

Muitakin pyttyjä ropsahteli, kuten kuvasta näkyy. :-)

Onnittelut Riolle, Marikalle ja Jarkolle upeasta kisavuodesta 2023!

Toivottavasti kuluvasta vuodesta tulee yhtä menestyksekäs, vaikka tästä on todella vaikea pistää paremmaksi!

Rotujärjestön kiertopalkinnot nro:t 1-25 ja kiertopalkinnot nro:t 26-57
Kuvakavalkadi palkituista

Rio ja palkinnot

25.2. Immu on poissa
Kuin salama kirkkaalta taivaalta tuli uutinen, että Puronperän Iceman, "Immu", on poissa. Tuo aina niin energinen ja tarmokas metsästäjä sai äkillisen sairauskohtauksen ja nukkui pois isännän sylissä.

Kisaurallaan Immu otti kymmenkunta koepalkintoa, mm. kaksi nuortenluokan ykköstä sekä voitti Gordon Race -voittaja 2019. Mieleen jäi erityisesti sen ojien ylitykset nuortenluokkaikäisenä... Tulostensa perusteella Immu hyväksyttiin rotujärjestön jalostusuroslistalle. Se oli Puronperän Å-pentueen isä.

Lämmin osanotto Helille ja Tomille sekä muulle perheelle
Immun poismenon johdosta!

Immu

Puronperän Iceman, "Immu", 13.2.2017 - 25.2.2024

11.2. Vattu on poissa
Yksi elämäni hienoimmista koirista on poissa. Vattu sai ärhäkän tulehduksen, johon ei edes antibiootti purrut ja meidän piti lopulta tehdä raskas päätös. Olisin vielä niin kovasti halunnut jatkaa yhteistä matkaa...

Vattu nousi jo nuorena metsästyskokeissa voittajaluokkaan ja siitä tuli neljällä näyttelykäynnillä Ruotsin muotovalio. Suurin meriitti koepuolella lienee maaottelun FIN-DNK-SWE-NOR toinen sija koirakohtaisessa kisassa Pohjoismaiden parhaiden gordoneiden joukossa.
SM-kisoissa (Kenttien Voittaja) korkein sijoitus oli neljäs.

Paljon pudotettiin lintuja vuosien varrella. Huima linnunlöytäjä - ja ennen kaikkea linnunkäsittelijä - jolla oli nautinto metsästää. Yksi hienoimmista ja rakkaimmista koskaan omistamistani koirista, jonka kanssa sain kokea upeita ja unohtumattomia hetkiä kotona, jahdissa ja kisoissa.

Kiitos Vattu kaikesta - lepää rauhassa!

Vattu

SE MVA Puronperän Villivadelma, "Vattu", 5.3.2013 - 11.2.2024

7.2. Vuoden koirat Tanskassa
Tanskan rotujärjestö, Dansk Gordon Setter Klub - DGSK, julkaisi Vuoden Koira -tittelit. Nimettyjen koirien lista oli kivaa luettavaa, sillä kaikki käyttötittelit menivät parhaillaan pentulaatikoissa olevien D-pentueen tai F-pentueen lähisuvulle.

D-pentueen isän, Seanin, sisko Sydåens Zarina kruunattiin Vuoden Gordoninsetteriksi. Lisäksi Seanin poika, siis D-pentueen velipuoli, Rørosviddas Kjeld, oli Vuoden Nuori Gordoninsetteri. F-pentueen isoisä, Åens Q. UniQ, oli Vuoden Voittajaluokan koira. Huima tulos Tanskan aina niin kovatasoisessa kisassa!

Onnittelut menestyneille ja taustajoukoille!

Vuoden koirat Tanskassa

Sydåens Zarina

D-pentueen isän sisko, Sydåens Zarina - Vuoden Gordoninsetteri

Kjeld

 D-pentueen velipuoli, Rørosviddas Kjeld - Vuoden Nuori Gordoninsetteri

Åens Q. UniQ

F-pentueen isoisä, Åens Q. UniQ - Vuoden Voittajaluokan koira

2.2. UniQ:sta DK BRCH
F-pentueen isoisä, Åens Q. UniQ, saavutti Tanskan käyttövaliotittelin 
(DK JCH) lisäksi toisen käyttövaliotittelin DK BRCH. Titteli on melko harvinainen ja erittäin arvostettu Tanskassa, sillä siihen vaaditaan mm. kolme voittajaluokan voittoa, joista kaksi pudotuksella. Lisäksi kokeiden tulee olla kaikille brittiläisille roduille avoimia ja kaksi voitosta lisäksi pudotuksella.

F-pentueen sukutaulusta löytyy kaksi muutakin tämän harvinaisen tittelin omaavaa koiraa: Uniqn ja E-pentueen isä, I-pentueen velipuoli Wayne sekä UniQ:n isoäiti Tanskanmestari Vinterdalens Tillaaen, "Tillie". Vieläkin ehkä  harvinaisempi käyttövaliotitteli on UniQ:n isoisällä Åens Gangsterilla, joka on "tavallisen" käyttövaliotittelin (DK JCH) lisäksi käyttövalio metsälinnuilla (DK SKFUCH).

Onnittelut UniQ:lle ja isännälle Prebenille!

Juttu Tanskan gordoninsetteriklubin sivuilla

UniQ ja Preben

25.1. F-pentue syntyi
F-pentue syntyi melko odotettuun aikaan 25.1. Pentueessa on kaksi urosta ja kahdeksan narttua. Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

Vilu ja pennut

Vilu väsyneenä ja kaikkensa antaneena F-pentueen synnytyksen jälkeen

Pentuja

22.1. Jokerille huipputulokset terveystutkimuksista
Mountaineer's Jacques eli tuttavallisemmin Jokeri käväisi dysplasiakuvissa. Kennelliiton viralliset tulokset ovat: lonkkatulos HD A/A ja kyynärtulos ED 0/0 eli parhaat mahdolliset tulokset - upeaa!

Jokerilla on paljon potentiaalia annettavana gordoninsetterijalostukseen: sillä on takanaan uroslinjassa isän puolella kuusi peräkkäistä käyttövaliota suoraan alenevassa polvessa (!) ja emän puolella suvut linjaantuvat vahvasti Tatin sukuun.

Sukutaulu aukeaa tästä linkistä

Jokeri seisoo lintua

Jokeri on komea ilmestys seisoessaan lintua

8.1. D-pentue syntyi
D-pentue syntyi hieman etuajassa maanantaina 8.1. Pentueessa on viisi urosta ja viisi narttua. Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

D-pentue

Tessa tarkkana D-pentueen syntymän jälkeen

Pennut

8.1. Elsalle huipputulokset terveystutkimuksista
X-pentueen Elsa eli virallisemmin Xelcie pistäytyi röntgenissä ja sai viralliset tulokset Kennelliitosta: lonkkatulos HD A/A ja kyynärtulos ED 0/0 eli parhaat mahdolliset tulokset - mahtavaa!

Pentueesta on kuvattu nyt kuusi pentua tuloksilla 3 * A/A, A/B, B/B ja D/D. Lisäksi X-pentueen koirat ovat perinnöllisesti CCA-terveitä ilman testaamista, koska sekä emä että isä ovat CCA-vapaita (negatiivisia).

Onnittelut hienoista kuvaustuloksista Elsalle ja isäntäväelle!

Elsa jahdissa

Elsa toimii hienosti metsällä ja on terve - voiko tilanne olla yhtään parempi?

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri