Saalista

Uutiset 2023

Joitakin poimintoja vuodelta 2023. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

22.9. Siirille AVO 2
Siiri (Xiri) ja Krister osallistuivat Utsjoella tunturikoeviikolla tunturikokeeseen. Perjantaina Siiri onnistui hienosti lintutyössä, mutta valitettavasti pudotusta ei saatu. Erinomaisen haun myötä Siirille haettiin pudotusta aivan iltaan saakka, mutta valitettavasti tässä ei onnistuttu ja tulokseksi tuli noutotestin myötä AVO 2.

Onnittelut hienosta onnistumisesta!

KATU Utsjoki 22.9.2023

Siiri, Krister ja Ilkka

Siiri sai hienosti tunturikokeesta AVO 2:n
Tuomarina Ilkka Korhonen

3.9. Odille starttilupa
B-pentueen ensimmäisenä viralliseen koiranäyttelyyn osallistui Odi eli virallisemmin Bono. Tuloksena oli AVO H ja nyt sitten oikeus osallistua virallisiin metsästyskokeisiin.

Onnittelut tuloksesta!

27.8. Riolle AVO 2
Rio ja Jarkko osallistuivat Kemijärven metsäkokeeseen. Ensimmäisessä tilanteessa Jarkolta jäi ampumatta, mutta toinen lintutilanne meni mallikkaasti ja tuloksena AVO 2 -tulos.

Suomessa rauhoitusajan ykköseen vaadittaisiin kaksi lintutilannetta ja ensimmäistä ei siis laskettu, koska tilanteessa ei ammuttu. Huippuonnistuminen oli siis lähellä...

Onnittelut taas kerran onnistumisesta!

Tulokset KAME Kemijärvi 27.8.2023

Riolle AVO 2

Riolle taas kerran tulos - tällä kertaa metsäkokeesta AVO 2
Tuomarina toimi Markku Hakuli

6.8. Rio MM-joukkueeseen
Rio ja Jarkko olivat ilmoittaneet halukkuutensa MM-joukkueeseen. Ilmoittautumisen takarajaan 31.7. mennessä Riolla oli kerättynä toiseksi eniten pisteitä. Koska se oli tasapisteissä, niin vanhempana sijoitus oli kolmas. Se meni kuitenkin kirkkaasti MM-joukkueeseen! MM-kisat järjestetään Slovakian Senecissa lokakuun puolivälin jälkeen.

Onnittelut jälleen kerran ja tiukkoja häntiä kisoissa!

Rio MM-joukkueeseen

Rio ja Jarkko edustavat Suomea Slovakian MM-kisoissa

28.-30.7. C-pentueen pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen ja koulutusleiri pidettiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Tänä vuonna viikonloppu vietettiin C-pentueen pentutapaamisen merkeissä.

Osallistujia oli huimat kuusi koiraa kahdeksan koiran pentueesta! Tosi harvinaista, sillä nykyisin on niin kovin vaikeaa sovitella menoja sillä tavoin, että näin moni pääsisi tulemaan samana viikonloppuna.

Hyvinhän nämä tuntuvat edistyvän... :-) Hienoja suorituksia - koirat ja ohjaajat tekivät suoritus suoritukselta paranevia lintutöitä. Koirat ovat kuitenkin vasta viiden kuukauden ikäisiä, mutta otteet melkein kuin aikakoirilla.

Porukalla oli iloinen mieli ja hyvä ote tekemiseen pienestä kosteudesta huolimatta. Pirjon sanoin: "Ei nämä tainnu edes huomata, että sataa..." :-)

Suurkiitokset kaikille osallistujille hauskasta viikonlopusta!
Jatkakaa koulutusta samaan malliin, niin hyvä tuloo!

Osallistujat

Mukana pentueesta 6/8 vasemmalta:
Armi ja Seppo, Mauno ja Tommi, Sulo ja Janne, Hertta ja Joel,
Caesar, Jarkko ja Outi, Skaidi ja Pasi sekä äiti-Vinka ja Pirjo.

22.7. Näyttelymenestystä
Rio ja Jarkko osallistuivat Kalajoen kaikkien rotujen näyttelyyn. Menestystä pukkasi ja Riolle tuli kotiinviemisiksi kaivattu serti. Arvostelukin oli hyvä. Tuomarina toimi Arnstein Hagen Norjasta.

Tulos oli KÄY ERI, KÄK 1, SA, PU 2 & SERT!

Onnittelut Riolle, Marikalle ja Jarkolle!

Riolle serti

Rio sai Kalajoen näyttelystä sertifikaatin - tulevaa muotovalioainesta?

17.6. Näyttelymenestystä
Lapinviikon päätteeksi Vilu osallistui Kirunassa Övre Norra Fågelhundsklubbenin näyttelyyn Ruotsin Kirunassa. Kyseessä oli Vilun elämän toinen näyttely. Kuten ensimmäisessäkin näyttelyssä, tälläkin kertaa tuli sertifikaatti! Esiintyminen meni nyt hieman paremmin, kun sitä harjoiteltiin pari kertaa edeltävällä viikolla.

Tulos oli KÄY ERI, KÄK 1, SA, PN 1, CERT ja VSP!

Hyvä Vilu - on se nätti!

Loppuposeerausta

Tuomarina Marianne Holmli Norjasta

Arvostelu

Arvostelu oli tälläkin kertaa melko imarteleva...

Vilu

Vilu jatkaa menestystään!

7.4. C-pentueen luovutus
Kevään Puronperän-pentueen eli C-pentueen luovutus osui pitkäperjantaille huhtikuun alkuun. Pitkästä aikaa luovutus pystyttiin järjestämään niin, että lähes kaikki olivat paikalla yhtä aikaa.

Oli kiva rupatella pentuasioista ja tulevista jutuista. Paljon kuitenkin jäi varmasti kysyttävää myös jatkossa. Hieno ryhmä tulevia jahtikoiria ja onnellisia omistajia! :-)

Onnea uusiin koteihin, onnellisia yhdessäolovuosia ja hyviä jahteja!

Erityiskiitokset taas kerran Julialle, Pirjolle ja Pasille
upeasti sujuneesta yhteistyöstä!

C-pentue

Hieno joukko jahtikoiria ja onnellisia omistajia

2.4. Riolle menestystä tunturista
Rio (Xavier) ja Jarkko osallistuivat Svenska Irländsk Setterklubbenin pääkokeeseen 31.3.-2.4. Arjeplogsfjällenillä Ruotsissa. Kokeen järjestelyistä vastasi Södra Norrbottens Fågelhundsklubb.

Sunnuntaina meni kivasti ja kevätkoekauden avaustulokseksi tuli SKL 4 (VOi 4)!

Onnittelut Riolle ja Jarkolle kevään ensimmäisestä tuloksesta!

Rion sunnuntairyhmän tulokset

Rio

Rio ja Jarkko avasivat kevätkoekauden 2023 hienosti!

26.2. Rico on poissa
Lopulta tuli Puronperän Ricon aika siirtyä kultaisille jahtimaille. Rico eli pitkän ja terveen elämän, jonka aikana se saavutti upean koeuran ja oli isänä parille eri pentueelle. Kaikki, jotka saivat sen tavata, ihastuivat upeaan luonteeseen ja hienoon työskentelyyn. Kovinkaan montaa yhtä hienoa jahtikoiraa ei ole Suomessa nähty.

Erityisesti ihastutti koiran ja isännän suhde. Eeron sanoin: Minulla on ikävä, minulla on suunnaton ikävä...

Lämmin osanotto Ricon läheisille surun keskellä!

Rico

Puronperän Rico 4.4.2009 - 26.2.2023

19.2. Ailo voittajaluokkaan
C-pentuen isä, Tøfteaasen's Ailo, sai Malvik Fuglehundklubbin tunturikokeessa avoimen luokan ykkösen, 1.AK! Se oli samalla myös kokeen paras avoimen luokan koira. Voittajaluokkaan nousu tapahtui päivän sen jälkeen, kun Ailo täytti 2 vuotta.

Onnittelut Ailolle ja Steinarille!

Voittajaluokkaan!

Kokeen parhaan koiran kelpaa poseerata!

10.2. C-pentue syntyi
C-pentue syntyi hieman etuajassa perjantaina 10.2. Pentueessa on viisi urosta ja kolme narttua. Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

C-pentue

Vinka ylpeänä C-pentueen syntymän jälkeen

Pentuja

Kaikki

5 urosta ja 3 narttua

5.2. Papu on poissa
Papu, Puronperän Okta Beana, täytti lauantaina 15v ja eilen jouduttiin jättämään hänelle hyvästit eläinlääkärillä. Kunto romahti alle vuorokaudessa. Hän lähti niinkuin elikin, vauhdikkaasti.
Iloinen ja rakas pieni myyrä on nyt poissa ja ikävä on kova. Saatiin pitää hänet hurjan pitkään. O-pentueensa viimeinen.

Lämmin osanotto Papun läheisille surun keskellä!

Papu

Puronperän Okta Beana, "Papu", 4.2.2008 - 5.2.2023

27.1. Vilu jalostusnarttulistalle
Puronperän Pakkanen eli tuttavallisemmin Vilu hyväksyttiin gordoninsetterijaoksen uros- ja narttulistalle (jalostuslistalle).
Listalle pääsemiseksi koiran tulee täyttää PEVISAn terveysvaatimukset sekä käyttökoe- ja näyttelyvaatimukset.

Käyttökoevaatimuksena on NUO1 tai AVO2 - Vilulla 4 * NUO1.

Näyttelyvaatimuksena laatupalkinto erittäin hyvä -
Vilulla erinomainen & sertifikaatti.

Lisäksi se täyttää PEVISAn terveysvaatimukset.

Nouto

24.1. Vilu on terve
Nuorten luokan koekautenaan Suomen paras nuori seisova lintukoira Puronperän Pakkanen, "Vilu", on saanut tulokset kaikista gordoninsetterin PEVISA-ohjelmassa mainituista terveystutkimuksista:

Sekä lonkkakuvaustulos että dna-testit ovat kaikki kunnossa. Dna-testien perusteella Vilun jälkeläiset tulevat olemaan terveitä näiden perinnöllisten silmä- ja hermostosairauksien suhteen.

Vilu oli ensimmäinen P-pentueen lonkkatuloksen saanut koira.

Vilun lonkat

Vilu sai hyvät lonkkakuvaustulokset!

17.1. Ultrassa
Vinka astutettiin reilu kuukausi sitten Norjassa Tøfteaasen's Ailolla.
Vinka on jo jonkin aikaa näyttänyt tiineeltä, mutta riemukas vahvistus tuli, kun se kävi ultrassa ja tutkimuksessa näkyi paljon sikiöitä.

Pentujen syntymään on aikaa suunnilleen kuukausi...

Ultrassa

Ultrassa näkyi runsaasti sikiöitä

1.1. Vuoden 2022 kohokohtia
Vuosi 2022 oli sikäli hieman erikoinen, että koko vuonna ei syntynyt yhtään Puronperän-pentuetta. Edellisen kerran vastaava tapahtui vuonna 2010. Pentueiden sijaan vuoden mittaan pystyi keskittymään reissuihin ja metsästykseen. Puronperän-koirat menestyivät jälleen hienosti. Vuoden ajalta jäi mieleen paljon erilaisia kohokohtia. Hieno vuosi erilaisine reissuineen!

Keväällä rotujärjestön vuosijuhlassa Vilu (Pakkanen) oli palkintosateessa, sillä vuonna 2021 se oli Suomen paras nuori kanakoira (kaikki rodut) sekä vuoden nuori gordoninsetteri. Se sai peräti neljä eri kiertopalkintoa:

 • 27.9.2021 NUO Kauhava KAKE
  Lorita-pokaali (H. Henriksson 1943)
  Kiertopalkinto kokeen parhaalle koiralle

 • Vuoden nuori gordoninsetteri
  Åken setteripatsas

 • Vuoden nuori kanakoira
  Orren kiertopalkinto (Kennel Tawastian)
  Kiertopalkinto vuoden parhaalle nuorelle kanakoiralle
  Pistelaskun mukaan eniten pisteitä saanut koira

 • Tanskan englanninsetteriklubin pokaali (1978)
  Parhaalle ulkoimailla käyttökokeessa palkitulle koiralle

Vuosikokouksessa Jarkko ja Reijo valittiin gordoninsetterijaokseen. Samaan aikaan, kun palkintoja jaettiin, oltiin Ruotsissa käymässä kevään viimeistä jahtia tunturissa.

Maaliskuun lopussa Tanskassa DGSK:n 100-vuotisjuhlatapahtuman yhteydessä pidettiin taas muutaman vuoden tauon jälkeen maaottelu eli Nordisk Landskamp. Suomen joukkueeseen oli valittu viime vuoden menestyksen perusteella Banjo, Vattu ja Vilu sekä varalle Rio (Xavier). Maaottelu meni odotettua paremmin, sillä Suomi oli kakkonen ja Vattu koirakohtaisissa pisteissä oli koko porukan kakkonen!

Maaottelumatkakertomuksen voi lukea alla olevista Ekipage 3/2022 linkeistä:

sivu 28 - sivu 29 - sivu 30 - sivu 31

Rio sai DGSK:n juhlakokeissa ensimmäisen palkintonsa ulkomailta. Myöhemmin koepalkinto tuli myös Ruotsista. Alkuvuodesta Rio hyväksyttiin jalostusuroslistalle ja syksyllä se nousi voittajaluokkaan! Voikin sanoa, että 2022 oli Rion vuosi!

Jos loistivat Vattu ja Rio vuoden mittaan, niin hyvä oli Islakin. Ennen kaikkea se oli hyvä vuoden mittaan käydyissä jahdeissa, mutta menestystä tuli kokeissakin. Isla palkittiin pariin kertaan Ruotsissa kevättunturissa ja vielä syksyllä se voitti ylivoimaiseen tapaan Gordon Racen. Tämä oli kuudes voitto eri koirilla. Rotumestaruuden ovat voittaneet Hyrsky, Kone, Tatti, Rihla, Nenä ja nyt siis myös Isla. Lisäksi mestaruuteen ovat yltäneet Rico ja Immu. Isla ja Immu ovat ensimmäiset pentuesisarukset, jotka ovat voittaneet mestaruuden.

Avoimen luokan koepalkinnoille nousivat myös Vilu ja Siiri (Xiri)

Rotujärjestön erikoisnäyttelyssä viime vuoden tapaan Witsi ja Rio kisasivat Paras Uros -maininnasta ja kuten viime vuonna, voitto meni taas Witsille. Tämä oli sen kolmas ja viimeinen serti, kaikki peräkkäisinä vuosina rotujärjestön erikoisnäyttelystä ja peräkkäisistä näyttelyistä - aina myös paras uros. Uskomattoman hieno näyttelyura ilman yhtään hutia!

Kesällä teamiin liittyi uusi lenkki: nuori herra Jokeri, Mountaineer's Jaques, jolla on huima sukutaulu: suoraan alenevassa polvessa isälinjassa kuusi peräkkäistä käyttövaliota...

Syksyn Derbyssä starttasivat, Zeus, "Turo", ZZ Top, "Topi" ja Pihla, "Mila". Ilmoittautuneita oli Kultamaljaan ja Derbyyn enemmänkin, mutta jokunen joutui jäämään pois mm. juoksujen takia.

Syksyyn mahtui monta hyvää jahtireissua. Vuoden lopulla Puronperän kennelin kevään 2023 ensimmäinen pentue eli C-pentue polkaistiin alulle, kun kävin joulun alla keski-Norjassa Trøndelagissa Stjørdalissa. Tøfteaasen's Ailo astui Puronperän Qiiruksen, Vinkan.

Kiitokset kaikille kokeissa startanneille Puronperän koirien omistajille
Hieno koevuosi takana!

Kiitokset myös kaikille muille kasvattien omistajille, jotka olette olleet aktiivisia ja osallistuneet erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin.

Jatketaan edelleen samaan aktiiviseen malliin!

Vilu vuoden paras

Vilun nuorten ykköset

Jahdissa

Witsi ja Wappu mukana maaliskuun jahtikauden päätösreissulla Ruotsissa. Mukana myös Pelle, MyrttiIsla, Vattu ja Vilu

Team Finland 2022

Dream Team Finland 2022 maaottelussa vasemmalta:
Banjo ja Jaakko, Vattu ja Vilu sekä Rio ja Jarkko

Suomi oli hienosti maaottelun toinen! :-)

Vattu

Vattu oli uskomattomasti koko joukon kakkonen!
Toiseksi paras koira viidentoista Pohjoismaan huippukoiran joukossa

Palkitut

Rio nousi vuoden 2022 aikana voittajaluokkaan ja
se palkittiin kokeissa sekä Ruotsissa että Tanskassa
Lisäksi se hyväskyttiin jalostusuroslistalle

ROP-VSP

Witsille voitti jälleen erikoisnäyttelyn Paras Uros -kehän
Kolmas ja viimeinen serti, kaikki peräkkäisinä vuosina rotujärjestön erikoisnäyttelystä ja peräkkäisistä näyttelyistä - aina myös paras uros. Uskomattoman hieno näyttelyura ilman yhtään hutia!

Riolle varaSert

Riolle tuli jälleen erikoisnäyttelystä tulokseksi
toiseksi paras uros ja varaSertifikaatti

Isla voittoon

Isla voitti Gordon Racen ja
palkittiin parissa kokeessa Ruotsissa kevättunturissa

Derby-startissa

Topi (ZZ Top, keskellä) ja Turo (Zeus, oikealla) Derby-startissa
Starttaamassa myös Mila (Pihla, vasemmalla)

Pohjoisessa

Tarjan kanssa oltiin lokakuu lapinturneella
Mukana luonnollisesti myös Vilu, Vattu ja Isla

break

Joitakin Vilun lintutilanteita syyskuun lapinreissulta

break

Videokooste Vilun kanalintusyksyn aloituksesta

break

Vilu seisoo

Vinka ja Ailo

Puronperän kenneliin on taas tulossa pentuja heti vuoden 2023 alussa yhdistelmästä Tøfteaasen's Ailo - Puronperän Qiirus, Vinka

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri