Jihuu!

Uutiset 2008

Satunnaisia uutisia vuoden 2008 varrelta.

12.11.2008 Todistus
Postin kera tuli taas uusi todistus. Tällä kertaa oli kyseessä ulkomuototuomarin alkeiskurssin lopputentin läpäisy. Olin läpäissyt onnellisesti sekä rakenne ja liikunta että arvostelutekniikka ja tuomarietiikka -osiot. Jippii! Nyt sitten vielä ensi syksynä koirasilmätesti, johon suurin osa kompastuu...

5.11.2008 Jalo jalostusrekisteriin
O-pentueen isä Mountaineer's Elton, "Jalo", hyväksyttiin rotujärjestön Gordoninsetterijaoksen jalostusrekisteriin jalostusuroslistalle!

Jalostusrekisteriin pääseminen on todella vaikeaa, sillä kriteerit ovat todella tiukat. Nyt molemmat O-pentueen vanhemmat ovat jalostusrekisterissä!

17.10.2008 Todistus
Postista tupsahti todistus kasvattajan jatkokurssin läpäisystä. Plakkarissa alkaakin olla jo jos jonkinlaista koirakurssia ja -todistusta. Viimeisen tentin tuloksia vielä odotellaan...

15.10.2008 Uusi leikkaus
Koneen eturistisiteen osittainen repeämä korjattiin leikkauksella viime vuoden lopulla, mutta leikkauksen osittaisen epäonnistumisen vuoksi jalasta ei tullut kalua. Korjausleikkaus oli paikallaan.

Kone tuntuu ottavan tilanteen hyvin rauhallisesti. Se on rauhallinen, eikä sille tarvinnut edes laittaa kauluria. Toivottavasti uusi leikkaus tuo avun ja Kone palaa taas jahtipelien joukkoon!

Tatti voittajana

Gordon Race -voittaja 2008: Imingens Et Datter!

1.10.2008 Huimaakin huimempi Gordon Race
Tämän vuoden rotumestaruuskisa Gordon Race kisattiin Lapualla. Tuomarina toimi pitkänlinjan gordoninsetterimies Pauli Tani. Päivä oli sateinen, mutta onneksi iltapäivän finaaliin saatiin kelpo keli. Matkaan lähdettiin lupaavan odottavissa tunnelmissa, sillä startissa oli "omasta tiimistä" melko mukava edustus: N-pentueesta peräti kolme koiraa (Nolla, Narri ja Nenä), N-pentueen isä Elmo, O-pentueen isä Jalo sekä emä Tatti.

Mukavastihan tuo menikin, sillä iltapäivän finaaliin starttasi peräti piikkipaikalta Jalo, heti perässä Tatti ja vitossijalta Narri. Muidenkin hakua kehuttiin, mitä nyt Nollan kintereissä painoi Kuusamon jahtiviikko. Elmo esitti molemmissa erissään linnut, mutta valitettavasti ei onnistunut niitä tällä kertaa hyödyntämään.

Finaali olikin sitten tapahtumia täynnä. Narrilla oli mahdollisuutensa, mutta kokemattomuuttaan hassasi sen ja parina ollut Bibban hyödynsi tilanteen. Jalon kohtaloksi jäi osuminen samaan pariin Tatin kanssa. Jalo otti seisonnan linnulleen vain hetken Tattia myöhemmin... Harmi!

Finaalin viimeinen erä huipentui Tatin ja Bibbanin väliseen koitokseen. Erä oli Tatin kolmas perättäinen ja koira alkoi olla jo puhki. Kovalla tahdonvoimalla se kuitenkin vastasi Bibbanille sen, mitä pystyi. Finaali näytti jo menevän paritoverille, mutta sen seisonta osoittautuikin tyhjäksi. Kova rutiini jokivarren jahdista osoittautui lopulta menestyskortiksi, sillä viimein Tatti pudotti alas aivan joenvarteen, josta se piikkasi fasaanin metrin pari vesirajasta.

Nostosta lintu joen päälle ja pudotin sen keskelle jokea. Valitettavasti Tatti oli jo niin poikki, että ei jaksanut lähteä uimaan virtaan ja nouto jäi tekemättä. Paritoverikaan ei suostunut lintua hakemaan, joten autosta piti ottaa reservistä Hyrsky, joka hoiteli linnun tuomarin pakastimeen.

Kaiken kaikkiaan hieno menestys! Tapsalla ja Jarilla on käsissään nuoret lupaavat koirat, joten jatkoakin on luvassa. Tuomari jopa kehuskeli Jalon, Narrin ja Tatin päivän parhaiksi hakijoiksi...

Palkitut

Gordon Racen 2008 palkitut oikealta:
1. Tatti, 2. Bibban ja Markku, 3. Jalo ja Tapsa, 
4. Hilla ja Hartsa sekä 5. Narri ja Jallu

4.10.2008 Jalo Derbyn  viitonen!
O-pentueen isä Mountaineer's Elton eli tuttavallisemmin "Jalo" lunasti lupaavalle koiralle ladattuja odotuksia ja oli rotujärjestön Derbyn finaalissa viitonen!

Jalo oli aamupäivän karsinnan alussa hieman vaisuhko, mutta gordonimaiseen tyyliin paransi päivän aikana "kuin sika juoksuaan" ja nousi haullisesti koko ajan ylöspäin.

Aamupäivän karsinnassa Jalo sai otti seisonnan fasaaneille, jonka valitettavasti paritoverina ollut pointteri ryösti ja tilannetta ei päästy hyödyntämään.  Harmi, sillä jo ilmaan ampumisellakin olisi plakkariin tullut AVO-tulos. Onneksi Jalo ei kuitenkaan provosoitunut, vaan oli rauhallisesti paikallaan paritoverin rötösteltyä.

Finaaliin meni yhdeksän koiraa, joista kaksi oli gordonia - molemmat startanneet. Toinen finaalikoira oli Markun Bibban, joka kuitenkin väsähti finaalissa ja jäi kuuden parhaan koiran ulkopuolelle. Bibban kuitenkin sai aamupäivän suorituksestaan AVO 3:n (paukkunoudon takia).

Tämä oli todella hieno saavutus Jalolta! Viimeksi finaaliin yltänyt gordoni oli vuonna 2004 Lilli ja edelliset sijoitukset ovat vuodelta 2003, jolloin pentuesisarukset Kössi ja Kone olivat neljäs ja viides.

Ilkan 5.10. ilmestyneen jutun lyhyt verkkoversio.

Jalo seisoo

Jalo seisonnalla Derbyn viimeistelytreenissä Lappajärvellä

27.-28.9.2008 Kurssilla taas
Lyhyen ajan sisällä toisen kerran koirakurssilla. Nyt oli vuorossa Kennelliiton "Ulkomuototuomareiden peruskurssin 2009 alkeiskurssi" (olipahan aikamoinen sanahirviö!). Meitä oli mukana 12 osallistujaa ympäri maata. Kivastihan se koiraihmisten rupatellessa pari päivää hujahti, vaikka alla olikin juuri töppösiä painava metsästysviikko tunturissa.

Kurssin sisältö oli ensimmäisenä päivänä melko antoisa: keskityttiin koiran toiminnallis-rakenteelliseen tyyppiin. Haaviin jäi paljon uuttakin asiaa. Sunnuntai oli tutumpaa ja hieman pakkopullaa eli ulkomuototuomarien työskentelystä ja etiikasta.

Nyt alkavat ulkomuototuomarikoulutukseen vaadittavat muodolliset vaatimukset olla kasassa eli gs-jaos voi olla tyytyväinen: uurastettu ja opiskeltu on! Vielä kun pääsisi tentistä läpi... Niin, ja sitten vuoden päästä vielä siitä koirasilmätestistä... Siihenhän se suurimmalla osalla tyssää.

Aika näyttää, miten äijän käy!

1.9.2008 Kotona taas!
Vajaan puolen vuoden evakko on päättynyt ja koko katras taas kotosalla! Elämä keskustassa olikin aika tuskaa, koska niin koirat kuin perhekin olivat tottuneet reiluun tilaan myös asunnon ulkopuolella. Nyt ei myöskään tarvitse enää ajella kahden paikan väliä.

Viljan puintikin on aloitettu tositeolla viikonloppuna ja treenimaastot myös peltojen osalta piakkoin kunnossa. Nyt on taas Puronperän koirilla ilo treenailla talon lähimaastoissa - tervetuloa pistäytymään! 

10.8.2008 Jahdin aloitus
Jahtikausi alkoi perinteisesti kyyhkyjahdilla Merjan ja Antin kanssa. Passipaikkaa oli hieman valmisteltu jo etukäteen ja ei suotta: lintuja oli ennätyksellisen runsaasti ja saalista kertyi todella mukavasti. Koirat saivat runsaasti noutoharjoitusta. Moni lintu olisikin jäänyt löytymättä ilman koiria.

Otso ja Nenä kyyhkypassissa

Otso ja Nenä kyyhkypassissa
Nenä bongaa lintuja, kuten sillä on tapana

2.-3.8.2008 Kurssilla
Viikonloppu vierähti mukavasti koirakurssilla. Tällä kertaa aiheena oli kasvattajan jatkokurssi. Kurssille oli hyväksytty 22 kasvattajaa, osa jo ennestään tuttuja naamoja. Henki oli rento ja mukava, eikä luennoitsijoissakaan ollut moitteen sijaa.

Kurssin sisältö oli pitkälti samaa asiaa, kuin peruskurssi ja jalostusneuvojan perus- ja jatkokursseillakin. No, on kuitenkin tämäkin hoidettu. Se hyvä puoli on, että kurssin lopputehtävä on laatia kennelin toimintasuunnitelma. Siinä joutuu hieman tarkemmin miettimään mm. omia jalostustavoitteita. Tulee nämäkin asiat laitettua kerrankin paperille.

27.7.2008 Riistakolmiolaskennassa
Perinteinen metsästysseuran riistakolmiolaskenta suoritettiin valmistavana toimenpiteenä kesäkokoukselle, jotta kokouksessa on faktaa pohjaksi kiintiöiden päättämiseen.

Etukäteen pelättiin sateisen kesäkuun verottaneen poikueita. Toisin kuitenkin kävi, sillä lintuja löytyi mukavasti; yhteensä 37 kpl. Tämä on melkein sama, kuin viime vuoden huippusyksynä. Seuran kolmio ei ole aivan linturikkaimmilla paikoilla.

Löydetyt linnut olivat pääosin teeripoikueita ja oli joukossa pari koppeloakin poikineen. Vain yksi koppelo oli ilman poikasia. Poikueet olivat pääosin normaalikokoisia, mutta hieman tavallista pienempiä poikueita oli kuitenkin joukossa. Laskenta lupaa kuitenkin hyvää lintusyksyä, koska aikuisia lintuja oli kevään soitimilla todella mukavasti.

20.7.2008 Vieraisilla
Rissasen Paula ja Jorma ovat saaneet uutta verta Haepakan kenneliin ja Suomen pointterikantaan tuomalla narttupennun Espanjasta, Bilbaosta Baskimaasta. Kasvattaja on paikallisen pointterikerhon pitkäaikainen puheenjohtaja Gabriel Avesta Ortuzar. Tämä on tietääkseni ensimmäinen pointterituonti Espanjasta Suomeen.

Olimme vieraisilla Rissasilla tutustumassa Dinaan (Dina de Akelarre) hieman lähemmin. Iloinen ja reipas tyttö! Oli kiva taas tavata Rissaset ja rupatella koirajuttuja hyvien ystävien kanssa. Suurkiitokset kivasta illasta ja yösijasta!

Pelastava enkeli

Dina huolissaan kavereiden tukalasta tilanteesta:
Hetki vain, minä kaivan teille tien vapauteen!

19.7.2008 Vieraita
Elmo ja Narri ovat sulostuttaneet elämäämme viikon verran. Kivasti pojat ovat joukkoon istuneet, vaikka alussa tyttöjen juuri loppuneet kiimat hieman aiheuttivat levottomuutta. Näin kilttejä vieraita olisi hoitanut vaikka pitempäänkin.

Pojat syömässä

Pojat ruokailemassa ja tytöt kirittävät vieressä

12.7.2008 Kuukauden kuva
Monet Puronperän koirien omistajat ovat innokkaita valokuvaajia. Se onkin nykyisenä digiaikana kiva tapa tallettaa ja jakaa muistoja.

Minulle tulleista kuvista olen valinnut "kuukauden kuvan" enemmän tai vähemmän mielivaltaisesti. Ainoa vaatimus kuvalle on, että kuvassa on Puronperän koira tai se on läheisesti yhteydessä koiraharrastukseen tai metsästykseen seisovalla kanakoiralla. Jos joltakin kuukaudelta ei satu olemaan sopivaa kuvaa tarjolla, niin laitanpa siihen kohti jonkun oman räpsäyksen tai muuten vaan ko. kuukauteen sopivan vanhan otoksen.

Jatkossa on tarkoitus jatkaa kuukauden kuvan valintaa säännöllisesti.

22.6.2008 Katseet kohti syksyn metsästystä!
Rentouttavat Juhannuspäivät kuluivat rattoisasti mökillä Päijänteen maisemissa. Vihdoinkin sain sen verran aikaiseksi, että ryhdyin uittamaan koiria kunnon kohottamiseksi ja vesinoudon kertaamiseksi. Alussa veteenmeno oli nuorille nihkeää, mutta nopeasti palattiin ruotuun. Pian koittavat metsätreenit ja syksyn jahtikausi...

Pitääkö noutaa

Tatti ihmeissään - pitääkö kylmään veteen todellakin mennä noutamaan?

11.6.2008
Nollan lonkkakuvaustulos saapui Kennelliitosta: B/B. Hienoa! Nyt kaikki N-pentueen koirat on kuvattu. Kiitokset omistajille aktiivisuudestanne!

8.6.2008 Menestystä erikoisnäyttelystä
Rotujärjestön Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n erikoisnäyttely pidettiin Lapualla. Tuomariksi oli kutsuttu Erik Petersen Tanskasta. Näyttelyyn oli ilmoittautunut neljä Puronperän-koiraa ja koko joukko tuttuja koiria.

Näyttely oli melkomoista Puronperän-koirien voittokulkua: paras uros oli Narri ja tiukan kisan voitosta kävi Figo. Petersen sanoi, että ero oli pieni ja tänä päivänä esiintyminen ratkaisi järjestyksen. Kone oli totuttuun tapaan rotunsa paras. Tämä oli neljäs perättäinen erikoisnäyttelyn ROP-voitto Koneelle. Koneen arvostelu luettavissa tästä.

Kaikki Puronperän-koirat saivat ERI- tai EH-palkinnot ja niin sain ensimmäistä kertaa kokoon kasvattajakehän. Petersen kehui ryhmää tasaiseksi ja hyvin liikkuvaksi sekä että kaikkia esitetään hyvin - KAS 1 & kunniapalkinto. Kiitos kaikille ryhmään osallistuneille! Näyttely venyi pitkään ja päätettiin, että ei kannata suotta odottaa Best In Show -kehän kasvattajarinkiä kuumassa auringonpaisteessa. Sunnuntaipäivän kiroja on, että pitkämatkalaisilla alkaa olla kiire kotiin. Arvostelu luettavissa tästä.

Jäin Koneen kanssa odottamaan näyttelyn loppuun, koska minulla kotimatka oli lyhyt. Tämä kannattikin, sillä lopulta Kone oli kolmannen kerran perättäin näyttelyn kaunein käyttöluokan koira ja lopulta BIS 2. Ei yhtään hassummin näillä näkymin sen viimeisessä näyttelyssä!

Tarkemmat tulokset rotujärjestön sivuilta. Kuvia erikoisnäyttelystä kuvagalleria-sivun linkistä.

Kasvattajaryhmä

Puronperän kennelin kasvattajaryhmä vasemmalta:
Figo ja Hanna, Kone, tuomari Erik Petersen, Narri ja Jari sekä Nolla ja Jussi

22.5.2008
Storsteiner's Stormvind eli tuttavallisemmin Myrsky rantautui Suomeen!

Oskun poismeno oli kova paikka kaikille. Liian kauaksi aikaa ei kuitenkaan kannattanut jäädä surkuttelemaan. Niinpä otin nopeasti kontaktit käyttöön ajatuksena hommata Mikaelille uusi pentu.

Sopiva uros löytyi Jens Oustadilta Norjasta Wenchen avustuksella. Ritva ja Mikael tekivät pienen reissun Hamarin lähelle Løteniin ja nyt on uusi jahtipelin alku pihassa pyörimässä! Pitäisi olla se pentueen vilkkain uros...

Myrsky

Ai tämäkö Myrsky?
Päivän telmiminen vetää mehut vilkkaastakin pennusta

8.5.2008
Gordoninsetterijaoksen noutomestaruudet ratkaistiin kevättapaamisen yhteydessä Kinnulassa 26.4.2008. Puronperän-koirat menestyivät kivasti, vaikka jätin neljä perättäistä mestaruutta voittaneet Koneen ja Hyrskyn kotiin - mestarin nimen oli aika vaihtua, muuten tämä ei ole kenellekään hauskaa!

Tuloksia:
1. Nenä
2. Kössi
...
4. Tatti

Kilpailun taso ei ollut tänä vuonna kovin korkea. Tähän vaikutti osaltaan jäinen noutofasaani sekä aina hankala keväinen ajankohta. Kössi ja Kalle nousevat sija kerrallaan vuosittain. Enkä ensi vuonna sitten...

Palkitut

Noutokisan palkitut vasemmalta:
2. Kössi ja Kalle, 3. Remu ja Kepa, 5. Lilli ja Make
edessä 1. Nenä ja 4. Tatti

28.4.2008
Mikaelin niin hartaasti odottama Osku on poissa.

Tämä hirvittävä tapaus sattui, kun eräs lähialueen naapurin karhukoira pääsi karkuun, tuli pihaan ja surmasi Oskun omaan pihaansa. Tapaus oli täysin käsittämätön ja erittäin harvinainen, sillä terve koira ei toista surmaa - etenkään pentua. Vaikka tämä häiriintynyt koira luvattiinkin lopettaa, niin se ei enää Oskua takaisin tuo.

En voi olla kuin erittäin pahoillani poikien, Ritvan ja Mikaelin puolesta. Surullinen päivä.

7.4.2008
Pentujen luovutus oli 29.3. ja vielä viikoksi kotiin jäänyt Otto lähti kotimatkalle 5.4. Uusiin koteihin on uutisten mukaan sopeuduttu melko kivuttomasti. Vihdoinkin sain laitettua kuvia luovutuksesta O-pentueen galleriaan.

Onnea uusiin koteihin!
Pidetään yhteyttä!

19.3.2008
Tatti palkittiin vuoden 2007 Järviseudun Kennelkerhon parhaana käyttökoirana kanakoirat-sarjassa. Samassa yhteydessä palkittiin vuonna 2007 valionarvon saavuttaneet koirat ja Kone sai oman pystinsä Ruotsin muotovalion arvosta.

Järviseudun Kennelkerhon alue käsittää Lappajärven, Alajärven, Evijärven, Kortesjärven ja Vimpelin alueen eli Järviseudun. Lisäksi siihen kuuluu harrastajia muista lähikunnista.

Kiertopalkinto ja Koneen muotovaliopalkinto

17.3.2008
Tatin tiedot löytyvät vihdoinkin Kennelliiton KoiraNetistä. Linkki tietoihin löytyy tästä. O-pentue löytyy pentueista sekä Tatin sivulta pentueista. Koe- ja näyttelytuloksetkin ovat päivittyneet onnistuneesti.

3.3.2008
Tatin sisko (aikaisemmasta pentueesta) Imingens Em Leki voitti Østerdal Fuglehund klubin mestaruuden ja toinen sisko Imingens Em Miss Becky sai kokeissa VOI 5 -palkinnon. Molempien isä on Åens Marco.

Kennelliitosta putkahti rekisteriote takaisin: Tatti on nyt rekisteröity Suomeen ja O-pentue saanut rekisteriotteet

29.2.2008
Olemme muuttaneet!

Talon remontti alkoi painaa päälle ja muutimme pois jaloista uuteen osoitteeseen Lappajärven keskustaan, Nissiin. Uusi osoite on Maneesintie 12, 62600 Lappajärvi. Parhaiten löytää perille haeskelemalla Alasen kukkakauppaa. Posti kulkee kyllä vanhallakin osoitteella.

Seuraavan puolen vuoden aikana on tarkoitus remontoida talo ja rakentaa siihen hieman laajennusta. Kesällä alkaa lisäksi uuden talon rakentaminen. Ohjelmaa on ja siitä syystä en enää suostunut jatkamaan Gordoninsetterijaoksessa. Tarkoitus on pitää ainakin vuoden tai parin tauko, mutta hoitelen kuitenkin edelleen pohjoismaisia kontakteja.

5.2.2008
O-pentueen laskettu aika 4.2. piti kuin pitikin paikkaansa. Tatin lämpö alkoi laskemaan päivän aikaan, mikä tiesi synnytyksen käynnistymistä illalla. Puoli kymmenen aikoihin syntyikin ensimmäinen pentu ja kaiken kaikkiaan tulla tupsahti 3 urosta ja 5 narttua! Kaikki meni hienosti ja äiti sekä pennut voivat mainiosti.

Kuvia synnytyksestä ja pennuista tulee O-pentueen galleriaan, kunhan keinoisä toipuu synnytyksestä.

Tatti ja pennut 5.2. aamulla

Väsynyt äiti kahdeksan pennun kanssa

Seisonta peltopyille

Avance

Seisonta seitsemän peltopyyn parvelle su 3.2. vain päivä ennen O-pentueen laskettua aikaa. Nätti seisonta, käskystä terävä nosto ja parvi siivilleen!

2.2.2008
Kauan ja hartaasti odotettu näyttelytulos tuli viimeinkin: Narrille sertifikaatti ja ROP!

N-pentueen pojille on povattu menestyksekästä näyttelyuraa iän myötä ja nyt se näyttää toteutuvan. Narrin ensimmäisessä avoimen luokan näyttelyssä tuli odotettu tulos. Rotunsa parasta valittaessa narttua ei tarvinnut edes käyttää kehässä...

27.1.2008
Tatin odotusaika on sujunut hienosti. Koira on virkeä ja iloinen oma itsensä. Maha paisuu ja paljaaksi ajeltunakaan ei haittaa ulkona riehumista.

Lauantaina käväistiin Mikan ja Mikaelin kanssa koirien kera pellolla. Tatin nenäkin tuntuu pelaavan ihan mainiosti, vaikka haku alkaa olla lyllertämistä. Kaksi fasaanikanaa pysyi piikissä ihan entiseen malliin O-pentueen seisonnalla...

Seisonta viikkoa ennen pentujen syntymää

Pentulaatikko viikkoa ennen synnytystä

14.1.2008
Tatti on tiineenä! Jo viime viikolla maha alkoi paisua viikon edistyessä. Viikonloppuna mahan koko alkoi olla jo melkomoinen verrattuna odotusaikaan.

Ultrassa

Kävin ultrassa Tatin kanssa. Lappajärven eläinlääkäri Ansa Nummijärvi on itsekin setteriharrastaja (punavalkoisia irkkuja), joten settereiden ultraaminen on tuttua puuhaa.

Koska käytössä ei ollut "keilaultraa", niin mitään kovin varmaa ei lukumäärästä pysty sanomaan. Ansa arveli kuitenkin, että villi arvaus olisi seitsemän. Itsekin osasin kuvista sen verran erottaa, että ainakin 6-8.

Ultrassa näkyi jo melko isoja pentuja. Aika näyttää meneekö synnytys paljon ohi arvioidusta. Tatti astutettiin kuitenkin monta kertaa viikon aikana eli tarkasti synnytysajankohtaa ei voi vielä sanoa.

Nenä, Hyrsky, Kone och Tatti

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri