Ailo

Tøfteaasen's Ailo

Vinkan ensimmäiseen pentueeseen urosvalintaa tehtäessä oli ajatuksena ensin käyttää toista urosta, mutta juuri ennen astutusta paljastui, etteivät tämän uroksen terveystulokset olleetkaan riittävät ja kaikki tutkimukset eivät ehtineet valmistua astutusajankohtaan mennessä. Onneksi oli jo valmiiksi selvitettynä pari muutakin vaihtoehtoa. Näitä mielenkiintoisin oli nuori Tøfteaasen's Ailo, joka lopulta valikoitui C-pentueen isäksi.

Vaikka uros on astutushetkellä nuori ja sillä ei ole vielä periyttämisnäyttöä, on sen ja suvun käyttökoetulokset, terveystutkimukset ja suvun periyttämisnäyttö niin vakuuttavaa, että Ailon periyttämiskyvyn voi melko suurella todennäköisyydellä ennustaa.

Ailolla on jo nyt menestyksekäs koeura. Se palkittiin mm. NGK:n talvicupin 2022 nuorten sarjan voittajana ja sen isä oli paras voittajaluokassa. Ailolla itsellään on neljä nuortenluokan ykköstä huimalla palkitsemisprosentilla 41,7 %. Ailo eteneni myös Norjan Derbyn finaaliin (Norjassa Derby-karsintaan voivat osallistua vain nuortenluokan ykköstuloksen saavuttaneet koirat). Potentiaalisesta hyvästä periyttämiskyvystä kertoo se, että sen pentueesta on koepalkittu kuusi koiraa (pentueessa kahdeksan pentua), joista viisi on saavuttanut jopa ykköstuloksen!

Ailon koestasistiikka on vakuuttava (19.12.2022 NGK hundedatabase):
palkitsemisprosentti 41.7 %;
metsästysinto 5.08 - vauhti 5.00 (max. 6) ja 
laajuus 4.08 - hakukuvio 4.08 - yhteistyö 4.17 (ideaali 4) - 
kahdessa ensimmäisessä on harvoin yli 5 ja muut lähes täydelliset!

Vieläkin enemmän on syytä korostaa Ailon linnunlöytökykyä: se on kirjoitushetkellä (19.12.2022) NGK:n uusimmalla linnunlöytöindeksilistalla sijalla 32. (ngk_viltfinnerindeks_20220803.pdf). Sen linnunlöytöindeksi on huima 116,3 (indekseissä rodun keskiarvo on 100 ja tätä korkeampi luku kertoo koiran olevan ko. ominaisuuden osalta keskiarvoa parempi). Linnunlöytöindeksi on laskettu kaikkien vähintään viisi koestarttia omaaville gordoneille, jotka ovat syntyeet  2010 tai sen jälkeen. Tuona aikana Norjassa on syntynyt yli 15 000 gordoninsetteriä ja koestartanneitakin varmasti useampi tuhat - jo pelkästään 100:n parhaan joukkoon pääseminen on huima saavutus!

Isä N KVA N MVA Rørosviddas Ante on "vain" sijalla 37. (115,9) ja emä N KVA Tøfteaasen's Pia ei edes pääse listalle, vaikka on käyttövalio. Suvun koiria on huima määrä tällä listalla: isovanhemmista N KVA Rørosviddas Cera F sijalla 10. (120,0), Norjan Derby-voittaja Porsangervidda's Black Hunter sijalla 26. (116,9). Listalta löytyy lisäksi paljon muita Rørosviddas-koiria, jotka ovat lähisukulaisia. Aikamoisia linnunlöytäjiä!

Vuoden 2022 Norjassa palkittujen koirien listalla on eniten Ailon isän, Anten, jälkeläisten tuloksia (40 koetulosta). Myös isoisän, Black Hunterin, jälkeläisten tuloksia on kivasti: 30 koetulosta.

Suvussa takana on harvinaisen kattavasti käyttövalioita ja menestyneitä koiria ja koko pentue on menestynyt kokeissa. Suvun linnunlöytökyky on dokumentoidusti korkea ja tunnetaan periyttämiskyvystä - jos tällä suvulla ei koira periytä hyviä käyttöominaisuuksia, niin ei millään!

Ailon omistaja Steinar kertoo metsästävänsä paljon, sillä työ rytmittyy sopivasti 3-4 päivän työrupeamaan ja vastaavasti yhtä pitkiin vapaisiin, jolloin pääsee keskittymään jahtiin. Tällä hetkellä toinen koira on Ailon isä kaksoivalio Rørosviddas Ante, joten mikäpä on metsästäessä kahdella hyvällä koiralla.

Ailo on erittäin hyväluonteinen uros, kuten gordoninsetterin kuuluukin. Astutusreissulla se oli iloinen ja sitä pystyi vieraskin käsittelemään helposti. Astutusmatkalla joka kerta taloon tullessani Ailo tai Ante eivät haukahtaneet, vaan ne tulivat iloisesti luvasta tervehtimään, kunnes menivät nöyrästi käskystä pedillleen, vaikka se ei varmasti ollut helppoa, koska vaatteissani oli kiimaisen nartun tuoksua. Ailo oli todella rauhallinen astutuksen jälkeen, vaikka astutuksia ei ole vielä kovinkaan monta takana. Steinar kertoi, että kokeissa erien tauolla se on ollut huomattavasti rauhallisempi kuin isänsä Ante vastaavan ikäisenä.

Ailon lonkat on kuvattu A-tuloksella, samoin kuin kuudella muulla pentuesisaruksella. Todella hyvälonkkainen pentue siis. Ailon lonkkaindeksi on 106,0 eli selvästi rodun keskiarvon yläpuolella, vaikka Norjassa on Suomea parempi lonkkien taso (indeksi lasketaan rodun populaation perusteella).

Ailo on PRA- ja CCA-vapaa eli kaikki syntyvät pennut tulevat olemaan sekä PRA- että CCA-terveitä.

Näyttelyssä Ailo on käynyt kerran pyyhkien pöydän kerralla puhtaaksi tuloksena laatuarvostelu erinomainen sekä sertifikaatti ja rotunsa paras!
Ailon näyttelyarvostelun voi lukea tästä linkistä

Tulevan C-pentueen isä Tøfteaasen's Ailon periyttämiskyky on toki vielä arvoitus, mutta NGK:n hundedatabasen jalostusindeksit ovat: metsästysinto 110 ja linnunlöytökyky 116 eli yhteensä 126
Norjassa jalostusuroksia rankataan järjestykseen tämän yhteenlasketun tuloksen perustella ja sen perusteella Ailon periyttämiskyky olisi aivan Norjan gordoninsetteriurosten terävintä huippua.

- - - - -

Käyttökokeissa Ailo on saavuttanut (19.12.2022 mennessä):
4 * 1 UK (NUO 1, Norja)
2 UK

(Edit 20.2.2023: Ailo sai 1.AK ja nousi voittajaluokkaan 19.2.2023 eli päivän sen jälkeen, kun se täytti kaksi vuotta ja 9 päivää C-pentueen syntymän jälkeen.)

Näyttelystä on tullut Exc.UK 1.UKK CK 1.BHK CERT BIR
(nuortenluokan erinomainen ja ykkössijoitettu, sertifikaatin arvoinen, 
paras uros, sertifikaatti sekä rotunsa paras).

HD: A/A; HD-indeksi 106,0 (19.12.2022)
PRA (rcd4): vapaa/terve (clear/negative)
CCA: vapaa/terve (negative)

Tulevaisuuden lupaus niin koe- kuin jalostussaralla!

Ailo Norsk Kennel Klubin DogWebissä
Ailon takana oleva uroslinja

Voittajaluokkaan!

Ailo nousi voittajaluokkaan seuraavana päivänä, kun se täytti 2 vuotta!

Ailo poseeraa

Ailo on käynyt kerran näyttelyssä saavuttaen heti sertifikaatin

Ailo makaa

Nam

Maastossa

Talvicupin voittaja

Ailo on NGK:n talvicupin 2022 nuorten sarjan voittaja ja
Vuoden nuori gordoninsetteri 2022 kolmas

break

Ante

isä kaksoisvalio
N KVA & N MVA Rørosviddas Ante

Ante on noussut jo nuorena valioksi ja
sen jälkeläiset saavuttivat Norjassa eniten koepalkintoja vuonna 2022
Se oli Vuoden gordoninsetteri 2022

Anten tulokset tarkemmin tästä linkistä

Pia

emä käyttövalio
N KVA Tøfteaasen's Pia

Hunter ja Harry

isoisä Norjan Derby-voittaja
NMD-13 Porsangervidda's Black Hunter

Black Hunter mm. voitti Norjan Derbyn, oli Vuoden Nuori koira 2013 (kaikki kanakoirarodut) ja Vuoden Nuori gordoninsetteri 2013
Sen jälkeläisiä on huima määrä koepalkittujen listalla

Cera

isoäiti Norjan käyttövalio
N KVA Rørosviddas Cera F

Ceralla itsellään on ollut hieno koeura, mutta ennen kaikkea se on kunnostautunut periyttäjänä: sen jälkeläiset ovat nousseet laajasti koepalkinnoille ja NGK:n uusimmasta linnunlöytöindeksilistalta löytyy lukuisia Cerasta polveutuvia Rørosviddas-koiria

Zanto

isoisä Norjan käyttövalio
N KVA Krabbstuas Zanto

Tzarek

isoisoisä Norjan käyttövalio
N KVA Rørosviddas Tzarek

Svartvatnets Mr. X

isoisoisä Norjan käyttövalio
N KVA Svartvatnets Mr. X

Faun

isoisoisä Norjan käyttövalio
N KVA Langsundets Faun

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit