Tatti jahdissa

Uutiset 2012

Joitakin poimintoja vuodelta 2012. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

26.12. Erie astutettu Ricolla
Ricolle on pitänyt tulla heila Venäjältä jo marraskuussa. Juoksu kuitenkin siirtyi ja astutus osui joulunpyhille. Tanya ja Maxim tulivat vieraisille ja astuttivat narttunsa Erien Ricolla.

Erie on emän puolelta amerikkalaista Springset-verta. Isän puolelta se on vanhoja venäläisiä käyttölinjoja, mutta myös vanhoja norjalaisia verilinjoja löytyy sekä hieman myös Springset-verta. Yritän saada jossakin vaiheessa esille hieman tietoja yhdistelmästä.

Suomeen on saatavissa ainakin Ricon astutuspentu, mutta myös muita pentuja voi tiedustella. Tuonti Suomeen on nykyisin melko helppoa ja matka Pietariin ei ole pitkä.

Rico ja Erie

Ricon ja Erien pentue syntyy aivan helmikuun lopussa 2013

24.12. Kidille koepalkinto
Gevork lähetti joulutervehdysten yhteydessä Kidin saaman ensimmäisen diplomin. Kovin paljon en siitä ymmärtänyt, mutta koska paikalla oli sopivasti venäläisiä vieraita käymässä, niin käännösapua löytyi.

Diplomi on metsästyskokeesta: Kid on saanut Venäjällä kevätkokeesta 
3. palkinnon 72 pisteellä!

Onnittelut Sundance Kidille  ja Gevorkille!

Kid palkinnoille

12.12. Pentuvuosi 2013
Olgan pentusuunnitelma on ollut esillä jo koko syksyn ja juoksua on kovasti odoteltu. Muitakin suunnitelmia on luvassa penturintamalla alkuvuodelle 2013.

Ensimmäisenä juoksunsa ehti aloittaa Rihla. Se kävi riiuureissulla Rovaniemellä. Urokseksi valittiin nuori lupaava uros Alfred, "Tiko". Tiko on hyväsukuinen lupaava uros. Käyttökokeesta on jo NUO 1 ja näyttelystä SERT. Pennut syntyvät helmikuun alussa.

Seuraavaksi astutetaan venäläinen narttu Erie (SkyWalker from Arkhangelsk - Springset Zealous Dreamer). Jenkkiemän lisäksi Erie omaa myös isän puolelta amerikkalaista Springset-verta sekä tämän lisäksi vanhoja norjalaisia ja venäläisiä sukuja. Isäksi on valittu Suomessa 2011 ja 2012 käyttökokeissa parhaiten menestynyt gs-uros eli Rico. Erie on jo aloittanut juoksunsa ja astutus tapahtuu joulun tienoilla.

Olgakin on vihdoinkin näyttänyt merkkejä juoksun alkamisesta. Se astutetaan joulukuun lopussa ruotsalaisella Åshöjdens Waltherilla. Pennut syntyvät helmikuun lopulla.

Pentueista tulee tarkemmin tietoa Pennut-sivulle lähiaikoina. Rihlan astutusreissustakin on luvassa kuvia omalle sivulleen.

Rihla ja Tiko

Rihlan ja Tikon pentue syntyy helmikuun alussa 2013

Hyvää Joulua venäjältä

Joulu on tulossa!
Lena ja Oleg lähettivät Venäjältä aikamoisen joulupaketin...
Suurkiitokset!

11.12. Juttuja Ekipagessa
Virallisen rotujärjestön, Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n, jäsenlehti, Ekipage, tulla tupsahti postilaatikkoon. Normaalisti tässä lehdessä ei niin kovin paljon gordonijuttuja ole. Tällä kertaa oli kuitenkin runsaasti gs-materiaalia ja mikä hauskinta, Puronperän-koirista oli mainintoja siellä täällä. Tulospalsta oli kivaa luettavaa, sillä ennätysmäärä Puronperän-koiria oli tuloksilla. Luonnollisesti tietoja oli myös pentuepalstalla.

Ehdottomasti lehden hauskin juttu (ainakin meikäläisen kannalta) oli juttu tuoreesta Suomen Muotovaliosta Puronperän Olgasta. Janille tehty haastattelu vaikutti näin kasvattajan vinkkelistä kovasti imartelevalta...

Myös Rihlan pääsy jalostusrekisteriin ja Gordon Race oli huomioitu. Race oli tänä vuonna erityinen, koska Tarja suoritti siellä menestyksekkään koedebyyttinsä. Löytyihän sivuilta myös esittely Ricon isännästä Eerosta. Eeron ja Ricon otteita sivusta seuratessa on hauska todeta tämän parivaljakon patsastelevan palkittujen joukossa kisasta toiseen! 

Juttuja voi lukea alla olevista linkeistä:

25.11. Tatti kolmas ja Seita toinen
Keski-Suomen kanakoiraharrastajat järjestivät mestaruuskisan Ilmajoella. Taakse jääneitä Keski-Suomessa vietettyjä vuosia muistellen ja tuttujen tapaamisen merkeissä osallistuin kisaan Tatilla yleiseen sarjaan ja Seitalla nuorten sarjaan.

Kisa pidettiin kaikkien ryhmä 7:n seisojarotujen kesken. Lauantain karsinta mentiin mannermaisella tyylillä yksinhaulla ja sunnuntain finaalit parihakuina. Kaikkiaan kisaan osallistui 27 koiraa.

Lauantain karsinta meni Seitalla melko kivasti: kaksi lintutyötä, joista ensimmäisessä hermot pitivät, vaikka kymmenkunta kukkoa ponkaisi taivaalle. Silti se piti seisonnan ja nosti vielä jäljelle jääneen kanan - tosin hieman epätarkasti. Toinen tilanne meni kokolailla täydellisesti. Tatinkin karsinta meni sikäli hyvin, että sekin sai kelpo tilanteen. Ammuin vain sen verran huonosti, että fasaanikukko jäi jalkamieheksi ja tunki itsensä suuren juurakon alle. Näin nouto jäi tekemättä. Molemmat koirat pääsivät kuitenkin sunnuntain finaaleihin.

Finaalipäivänä kisattiin ensin nuorten koirien sarja. Seita sai heti ensimmäisessä erässä hienon lintutyön fasaanikanalle. Myöhemmässä erässä tapahtunut yksi törmäys (jossa se kylläkin jäi paikalleen) ratkaisi sen, että Seita jäi toiseksi.

Yleisessä sarjassa Tatti selvitti itsensä ensin hyvällä haulla kuuden parhaan joukkoon. Semifinaalierässä se sai harmittavasti seisonnan vain pari sekuntia pariaan myöhemmin (molemmilla omat linnut). Tatti selvisi kuitenkin hienosti kisan kolmanneksi.

Kisa oli kaiken kaikkiaan mukava. Paljon tuttuja mukana, erirotuisia koiria ja rento tunnelma. Hauskaa oli luonnollisesti myös se, että molemmilla omilla koirilla kävi sen verran tuuri, että ne selvittivät tiensä mitalistien joukkoon.

Finalistit ja tulokset Keski-Suomen kanakoiraharrastajien sivuilla.  

Tatti ja Seita palkinnoilla

Tatti oli yleisen sarjan kolmas ja Seita nuorten sarjan kakkonen

31.10. Ricon B-lokus B/B
Ricon B-lokuksen dna-testin tulos tuli Saksasta: B/B. Tämä tarkoittaa sitä, että se ei voi saada ruskeita pentuja eli on turvallinen valinta siitoskumppaniksi myös b/B-koiralle (lisätietoa täältä).

Rico seisoo

30.10. Rihlan lonkkakuvaustulos A/A
Vihdoinkin Rihlan lonkkakuvaustulos saapui Kennelliitosta: A/A - hienoa!

Rihla on viides R-pentueesta, joka on saanut virallisen lonkkakuvaustuloksen ja kaikki pentueesta ovat saaneet tulokseksi A/A.
Tatin
pennuista on kuvattu nyt 10/15 ja kaikki ovat olleet HD-terveitä.

Rihla peltopyillä

27.10. Ricolle AVO 2
Rico starttasi Nivalan kenttäkokeessa. Se jatkoi hyvää hakutyöskentelyään ja teki vielä kivan lintutyön. Valitettavasti seisonta oli peltopyille, joita ei saatu pudottaa ja siten noutotodistuksen kera tulos oli AVO 2. Nyt Rico on kuitenkin oikeutettu osallistumaan käyttöluokkaan näyttelyissä.

Onnittelut Ricolle ja Eerolle!

20.10. Seita E-P:n piirinmestaruuskisan kolmas
Etelä-Pohjanmaan piirinmestaruuskisa käytiin Kauhavalla. Sateisen syksyn "ansiosta" sänkeä riitti ja kun vielä sää suosi, niin kisaa oli mukava käydä.

Seita teki varmaa työtä, kuten aina. Se otti seisonnan peltopyille, mutta välissä oli harmittavasti noin 5 m leveä veto-oja ja avance jäi loikkaukseksi tähän kanavaan. Usko ei riittänyt uimaan ihan yli asti, mutta onneksi linnut siivittyivät tästäkin ja Seitalle tuli hyväksyttävä nosto.

Loppupäivän matsauksessa Seita jäi kolmannelle sijalle suppeamman hakunsa takia. Lintuja tässä erässä ei tavattu. Parina oli sama koira, jolta Seita oli jo aikaisemmin voittanut linnut. Laatupalkinto oli taas NUO 2.

Juttu rotujärjestön kotisivuilla

Lisää pyttyjä

Seita on saanut syksyn neljästä startista kolmessa laatupalkinnon

7.10. Olgalle AVO 2
Gordon Racea seuraavana päivänä Olga starttasi Joroisten kaksipäiväisen kokeen toisen päivän kenttäkokeessa.

Lintuja koemaastoissa oli runsaasti ja koirat saivat useita lintutilanteita. Olgallakin oli kolme lintutilannetta, joista viimeisessä pudotettiin fasaani ja se teki vielä hienon noudon. Koska hakukin on korkeatasoista, oli tuloksena hienosti AVO 2.

Olga palkittiin laatupalkinnon lisäksi kaksipäiväisen kokeen parhaana koirana ja kotiinviemisenä oli upea "Paulin Pysti", joka on perustettu kunnioittamaan uraa uurtavaa työtä gordoninsettereiden eteen Suomessa tehneen Pauli Tanin muistoa.

Onnittelut Olgalle ja Janille sekä Niksulle hienosti sujuneesta kokeesta!

Juttu rotujärjestön kotisivuilla

Kokeen paras

Taas saa "trophyhylly" täytettä: Olga oli jälleen kokeen paras!
Edessä Olga ja koeturneella mukana ollut Niklas
Oikealla kokeen tuomari Esa Häkkinen

6.10. Kaksoisvoitto Gordon Racessa
Gordoninsettereiden rotumestaruuskisa, Gordon Race, pidettiin Ilmajoella jo kolmantena vuonna peräkkäin. Puronperän-koirista osallistuivat Nenä, Olga, Rico, Rihla ja Tatti. Tattia ohjasi tällä kertaa Tarja - ensimmäistä kertaa ohjaajana kokeessa!

Sää oli tänä vuonna poikkeuksellinen, sillä koepäivän alla oli satanut runsaasti. Aamulla kokeen pääpaikkana toimineelle Riistavallille pääsi vielä ajamaan Seinäjoelta, mutta aamupäivän mittaan kantatie 67 jäi veden alle ja se jouduttiin katkaisemaan liikenteeltä aivan koealueiden tutumasta Nikkolassa. Päivän mittaan tulvarajat rikkoutuivat ja osa pelloille johtaneista teistäkin suljettiin puomein liikenteeltä. Näin kävi mm. aamupäivän koemaastoon johtavalle Kahrakuusentielle. Uutisten mukaan kyseessä oli voimakkain syystulva sitten vuoden 1955 syksyn.

Haastavat olosuhteet löivät leimansa myös kokeelle: salaojitetut pellot olivat hyvin märkiä, koska vesi ei ehtinyt valua pois ja välillä jouduttiin kiertämään pitkiäkin matkoja veden saartamilla pelloilla. Lintujen löytäminen ei ollut helppoa, sillä nekin olivat siirtyneet kuivempiin paikkoihin.

Kisassa Ricon ja Olgan haut noteerattiin korkealle eli niillä oli pullat hyvin uunissa aamupäivän jälkeen. Iltapäivän ensimmäinen onnistuja oli Tarjan ohjaama Tatti: se otti pitkän luovin päätteeksi seisonnan fasaanille. Harmittavasti seisonta oli kaukana veden saartaman pellon takana ja seisonnalle pääseminen käytännössä mahdotonta. Tarja kuitenkin yritti kiertää seisonnalle, mutta fasaani ei jaksanut odottaa riittävän kauan ja hyppäsi siivilleen. Tatti jäi kuitenkin hienosti paikalleen ja tuli pillillä Tarjan luo. Onnistunut seisonta kuitenkin ja finaalin piikkipaikalle.

Jatkossa yritettiin hakea kuivia maita ja lintuja. Seuraava onnistuja oli Nenä: Ricon parina se sai seisonnan ojan varteen ja Rico tuli säestämään. Molemmat koirat nostivat terävästi ja jäivät hienosti paikalleen linnun siivittyessä. Pudotin linnun ojan taakse ja Nenä teki vielä suorituksen huipennukseksi hienon noudon uimalla tulvaojan takaa. Näin Nenä nousi finaalin kärkeen täydellisellä lintutyöllä ja lopulta myös voittoon.

Historiallisesti samaan perheeseen tuli kaksoisvoitto Gordon Racessa: Tarja ja Tatti olivat kakkosia ja me oltiin Nenän kanssa mestareita! Lisäksi Puronperän-koirista palkittiin Rico Olgan Avancella, koska sen haku oli niin tasokasta ja olisi tuomarin mukaan riittänyt todella korkealle. Hienostihan Rico toimi myös lintutilanteessa.

Gordon Race -voitto tuli viidennelle koirillemme. Aikaisemmat mestarit ovat
2002 Hyrsky, 2005 Kone, 2008 Tatti, 2010 Rihla ja nyt siis 2012 Nenä.

Kiitokset kaikille onnitteluista!
Onnittelut Tarjalle hienosta koedebyytistä sekä 
Ricolle ja Eerolle Olgan Avancesta - vielä se sieltä naksahtaa!

Juttu rotujärjestön kotisivuilla

Palkittuja

Vasemmalta: Rico ja Eero palkittiin Olgan Avancella,
keskellä voittaja Nenä sekä oikealla kakkoset Tatti ja Tarja

Eka kerta

"Maailman ensi-ilta"
Tarja ensimmäistä kertaa ohjaamassa koiraa kokeessa
Ensimmäisenä parina Jani ja Olga

Tulvaa Ilmajoella

Gordon Race 2012 jää muistoihin kaikkien aikojen ennätystulvasta

Juttu Järviseudun Sanomissa

5.10. Åshöjdens Walther UKL 1
Ruotsin Derbyn karsinnassa V-pentueen tuleva isä Åshöjdens Walther sai UKL 1 -tuloksen (NUO 1), mutta ei valitettavasti päässyt kuuden sijoitetun koiran joukkoon finaalissa. Tämä oli kahdeksas ykköstulos pentueen koirille.

Samana viikonloppuna myös Åshöjdens Fröya sai 2 UK:n Vestfoldissa eli nyt kaikki kuusi koiraa Watherin pentueesta ovat koepalkittuja!

29.-30.9. Nivalan kenttäkoe
Nivalan kaksipäiväisessä kenttäkokeessa oli mukana Puronperän koirien edustusta mukavin tuloksin.

Kokeen ensimmäisenä päivänä Seita lähti kauden toiseen koestarttiin ja nappasi toisen NUO 2:n! Seitalta ihan kiva esitys: haku oli kohtalaista ja juoksevan fasaanin käsittely osoitti hienoa hermojen hallintaa. Edes paritoverin otteet eivät vaikuttaneet tämän lujahermoisen linnunkäsittelijän työskentelyyn. Suht kova starttiprosentti, kun tälle syksylle ei ole vielä osunut hutia kohdalle...

Kokeen toisen päivän onnistuja oli Rico. Se haki hienosti kokeen molemmat päivät. Ongelmaksi muodostui tiukasti ojanpohjalle painautuneiden fasaanien nosto: vaikka Rico nosti hyvin, niin se ei ollut ennen joutunut tonkimaan näitä taivaalle ja ei aluksi osannut pudottaa ojan pohjalle lintua nostamaan. Metsässä kun linnut nousevat huomattavasti helpommin... Viimein tämäkin sujui, mutta valitettavasti paukkunouto laski palkinnon AVO 3:ksi. Palkintoputken avaus tällekin kaudelle oli kuitenkin hieno asia! Rico on ensimmäinen tällä kaudella koepalkittu suomalainen gordoninsetteriuros.

Seita poseeraamassa

Seita starttaa kovalla prosentilla: myös kauden toisesta startista tuli NUO 2!
Tuomarina Pekka Mäenpää

Sunnuntain palkitut

Eero ja Rico poseerasivat Nivalan kokeen päätteeksi palkittujen joukossa

25.9. Beckham ykkönen
U-pentueen isä Nørre Løgums Beckham osallistui Svenska Gordon Setter Klubbenin pääkokeen voittajaluokkaan lauantaina 22.9. Mukana olivat Ruotsin ja Tanskan parhaat kenttäkoirat.

Jälki oli huimaa, sillä Beckham voitti kokeen, VK 1 & CACIT!!!

Tämä oli Beckhamin toinen kansainvälinen sertifikaatti käyttökokeesta. Kisan kruunasi se, että kisan kakkonen, Østjyllands PB Fie, ja nelonen, Rass, ovat Beckhamin jälkeläisiä...

Tarkemmin -> tästä

Lisäys: Beckhamin jälkeläisten menestys jatkuu. 29.9.Langebækissa sisarukset Østjyllands PB Inez ja Liv ottivat kaksoisvoiton voittajaluokassa. Myös Inezin omistaa Lorenz.

Tarkemmin -> täältä

Beckham ykkönen

Lorenz ja Beckham olivat jälleen voittajaluokan ykkösiä

24.9. Ruskan lonkkakuvaustulos
Ruskan lonkkakuva on arvosteltu Kennelliitossa: A/A - upeaa!

Ruska on neljäs R-pentueesta, joka on saanut virallisen lonkkakuvaustuloksen ja kaikki pentueesta ovat saaneet tulokseksi A/A. Tatin pennuista on kuvattu nyt 9/15 ja kaikki ovat olleet HD-terveitä.

22.9. Vieras Venäjältä
Kultamaljakarsinnan ja finaalin välipäivänä sain miellyttävän vieraan, kun Andrey Sevostyanov pistäytyi tutustumassa suomalaiseen koekäytäntöön sekä koiriini. Hän omistaa Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän käyttövalion East West Martinin, joka oli juuri elokuussa voittanut näiden maiden kansainväliset voittajaluokan kokeet kussakin maassa.

Aamusella seurattiin Derby-karsintaa, mutta valitettavasti kisa starttasi myötätuuleen ja koirien haut olivat melko sekavia. Lapualla Keskitien päästä ei luonnollisesti lintuja löytynyt, joten lähdimme vieraani pyynnöstä tutustumaan koiriini.

Päivä kului mukavasti koirien hakuja seuraillen, lintuja ammuskellen sekä turisten gordoninsettereistä meillä ja naapurimaassa. Päivän päätteeksi Andrey kertoi olleensa tyytyväinen päivän antiin.

Jatkossa on luvassa tiiviimpää yhteistyötä gordoniharrastajien kesken. Alkuvaiheessa tämä konkretisoituu todennäköisesti jalostustoiminnan osalta, mutta jatkossa lienee myös lisää vierailuja molempiin suuntiin.

Juttu East West Martinista SGSK:n kotisivuilta

Andrey Sevostyanov ja koirat

Andrey Sevostyanov muutamien koirieni kanssa
Hän kertoi olleensa tyytyväinen päivän antiin

21.9. Sara Kultamaljafinaaliin!
S- ja T-pentueiden sessut osallistuivat Kultamaljakarsintaan. Vaikka lintutyöt onnistuvat hyvin, niin haut ovat vielä liian suppeita näihin karkeloihin. Vähälintuisissa maastoissa seisontoja on vaikea esitellä...

Saralla karsinta onnistui mainiosti ja heti aamupäivällä se sai erinomaisen seisonnan sekä jäi vielä noston ja laukauksen jälkeen hienosti paikalleen. Kun hakukin oli mainiota, niin finaalipaikka oli tosiasia! Yhdestätoista finaalikoirasta vain neljä meni finaaliin seisonnalla, muut juoksun perusteella.

Lisäys 23.9.: finaali ei onnistunut ihan nappiin ja se jäi kahteen erään. Tuomari arvioi, että tyyliä ja potentiaalia on, mutta pari kiinnosti tänään liikaa... 

Onnea Saralle ja Jonille - finaalipaikka oli hieno saavutus!

Juttu rotujärjestön kotisivulla

Kuvia Kultamaljasta

Finaaliekipage

Joni ja Sara etenivät perjantain karsinnasta hienosti sunnuntain finaaliin!

20.9. Olga FI MVA
Suomen kennelliitto on myöntänyt Olgalle virallisesti Suomen muotovalion arvon. Edellisestä vastaavasta tittelistä ehti kulua 6 v 2 kk ja 2 vrk!

Olga FI MVA

15.9. Tiialle ensimmäiset palkinnot
Tiia starttasi ensimmäisessä nuorten luokan kokeessaan, Jugend-Anlage-Prüfung, JAP. Tässä kokeessa pitää myös noutaa sorsa vedestä. Tiia arvoitiin nopeaksi ja hienotyyliseksi nuoreksi koiraksi. Se esitti upean seisonnan ja noutokaan ei ollut ongelma. Niinpä heti ensimmäisen kokeen tulokseksi tuli 1. Excellent!

Seuraavana päivänä oli hieman toisenlainen nuortenluokan koe, International Derby solo. Tämä koe on hieman edellistä vaativampi ja esim. peräänmenoa ei sallita. Tiia teki muutaman virheen (mm. myötätuuleen kääntyminen pari kertaa) ja sen vuoksi korkeinta palkintoa ei tullut, mutta kuitenkin hienosti 2. Excellent!

Onnea Tiialle ja Lidijalle - upea aloitus!

Juttu rotujärjestön sivulla

Tiian seisonta

Tiian upea seisonta
Koeura lähti hienosti käyntiin!

5.9. Oodi & T-pentue PRA-vapaita
Oodin PRA-testin (rcd4) tulos saapui: VAPAA (clear)!

Tämä tarkoittaa sitä, että myös kaikki T-pentueen pennut ovat perinnöllisesti PRA-vapaita, koska molemmat vanhemmat ovat testattuja ja vapaita (normaali). Alttius tälle sairaudelle periytyy resessiivisesti.

25.8. Olgasta Suomen Muotovalio
Kevään Abiskon tunturikokeen peruuntuminen juoksun takia ei paljon hidastanut Olgan valioitumista.

Heti syksyn ensimmäisessä startissa Iisalmen metsäkokeessa tarkkanenäinen tyttö teki vakuuttavaa työtä ja päivän päätteeksi tuloksena oli AVO 2 & Suomen Muotovalio!

Olga esitti koko viikonlopun uskomatonta linnunlöytökykyään ja oli aina lähes poikkeuksetta linnuilla. Sunnuntain startissa se sai vielä kaiken kukkuraksi AVO 3:n. Olga oli molempien päivien paras koira ja se valittiin Iisalmen metsäkokeen parhaaksi koiraksi.

Tällä vuosituhannella on vain kaksi gordoninsetteriä saavuttanut aikaisemmin Suomen muotovalion tittelin: FIN DK MVA Opendora's Dark Dryad, "Hyrsky", sekä FIN S MVA Puronperän Kone. Tämä kertoo omaa kieltään tittelin saavuttamisen vaikeudesta!

Olgalla on kokeista saavutettuna Derbyn viides sija sekä kentältä AVO 2 ja nyt siis metsästä vielä AVO 2 & AVO 3. Sertit se sai nopeasti neljästä avoimen luokan näyttelystä. Vuonna 2010 Olga oli erikoisnäyttelyn VSP (Narri oli ROP).

Onnea menestyksestä Olgalle, omistajalle Jani Piiroiselle ja perheelle!

Juttu rotujärjestön sivuilla

Olga FI MVA

Jani ja tuomari Pekka Mäenpää tuulettavat uutta Suomen Muotovaliota!

Kokeen paras koira

Olga valittiin Iisalmen metsäkokeen parhaaksi koiraksi
Palkintokaappi alkaa jo pullistella ja pennut alkavat olla kysyttyjä...

23.8. Seitalle kauden ensimmäinen koepalkinto
Seita aloitti koekauden 23.8. tunturikokeessa Arjeplogsfjällenillä Ruotsissa. Aloitus oli melko kiva, sillä heti kauden ensimmäisessä startissa se teki kaksi lintutyötä ja saavutti UKL 2 -tuloksen (NUO 2).

Aroista riekoista se ei onnistunut tekemään kunnon nostoa ja hakukin olisi voinut tunturikokeessa piirun laajempaa.

Juttu rotujärjestön sivuilla

Seita seisoo riekkoja

Seita ensimmäisessä seisonnassa - piikissä noin 20 riekkoa

Seita UKL 2

Tuloksena UKL 2. Kokeen tuomarina toimi Johan Backlund

Seitan diplomi

5.8. Sälli kisassa
Sälli otti osaa Uudenmaan kanakoiraharrastajien mestaruuskisaan. Sijoituksiakin tuli: tokossa hienosti nuortenluokan kolmas ja noutokisassa kuudes!

Sälli

4.8. Ransulle ensimmäinen SERT ja ROP
Ransu kävi elämänsä ensimmäisen kerran näyttelyssä aikakoirana. Ihan huonosti näyttely ei mennytkään, sillä tuloksena oli avoimen luokan laatuarvostelu erinomainen. Kilpailuluokassakin se oli ykkönen ja valittiin parhaaksi urokseksi. Niinpä kotiin viemisenä oli hienosti sertifikaatti ja vielä kuorrutuksena se oli lopulta rotunsa paras! Tuomari oli käyttökoirapiireissä arvostettu Raimo Louhio.

Onnittelut Ransulle ja Mäkisille ensimmäisestä sertistä!

Ransun eka serti

29.7. Pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen pidettiin 27.-29.7. Oikeastaan tapaaminen alkoi jo torstaina 26. päivä, jolloin Pasi perheineen ja koirineen saapui ja siitä sitten treenit jatkuivat lähes tauotta sunnuntaille.

Koulutusleiriä oli pakko rajoittaa koskemaan omia kasvatteja, sillä laskin paikalla olleen yli 20 ihmistä ja ainakin 16 koiraa, vaikka parin viimeisen viikon aikana tuli muutamia poisjääntejä. Ja tässä luvussa ei ole edes oma väki ja koirat mukana! Positiivinen ongelma, että kiinnostusta on, mutta harmi sinänsä leirille halunneille "ulkopuoliselle".

Tänä vuonna osanottajat olivat lähinnä T-pentueen koiria ja omistajia, mutta myös S- ja U-pentueen edustajia oli paikalla (sekä lisäksi omat N- ja R-). Koirat olivat siis melko nuoria, mutta monien suoritukset olivat kuin aikakoirilla!

Suurkiitokset kaikille osallistujille!
Erityiskiitokset vierailevalle luennoitsijalle Birgitalle!

Pentutapaamisjoukkoa

Kuvaan ehtinyttä pentutapaamisjoukkoa vasemmalta:
Aku, Unski ja Marko; Sälli, Juha ja Anu; Freddy ja Pasi; Taiga, Ritva ja Marko; 
Seita, Nenä, Rihla ja Tatti; Taiska ja Kauko; Tami ja Vesa sekä Turo ja Tomi
Kuvasta puuttuvat ainakin Elma, Ansa, Usva, Aivi, Viggo, Sara ja Aarre.

17.6. Tiia näyttelyssä
Tiia on käväissyt Saksan gordoninsetterikerhon (Gordon Setter Club Deutchland, GSCD) kansainvälisessä näyttelyssä. Tuloksena oli nuorten luokan erittäin hyvä (Jugendklasse Sehr Gut). Hienoa!

9.6. Superlauantai
Rotujärjestön Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n erikoisnäyttely pidettiin totuttuun tapaan Lapualla. Tuomarina oli Marianne Weichenfeld Tanskasta.

Tänä vuonna tähän vuoden kovimpaan näyttelyskabaan oli ilmoittautunut mahtava määrä eli kaikkiaan 34 gordoninsetteriä: 10 urosta ja 24 narttua. Merkittävä syy koirapaljouteen oli se, että Puronperän koiria oli peräti 10 kappaletta! 

Nuoret Sheriffi eli "Eetu", Thunder eli "Turo", Saga, Sara, Taiga, Taiska ja Tavis olivat hakemassa pilettiä syksyn kokeisiin ja vanhemmat koirat Odessa eli "Pimu", Oodi ja Rico olivat matkassa astetta vakavammalla mielellä.

Päivästä muodostui todellinen superlauantai, sillä nuoriso sai hyvät arvostelut sekä starttiluvan syksyn kokeita ajatellen. Eetu, Turo, Taiga, Taiska ja Tavis saivat laatuarvostelun erinomainen sekä Saga ja Sara saivat laatuarvosteluksi erittäin hyvä - todella upeasti! Näistä Eetu oli kilpailuluokan kakkonen sekä Turo ja Taiska kolmosia.

Erityisesti mieltä lämmitti tulosten lisäksi koirien hieno esiintyminen. Kaikki olivat selvästi harjoitelleet esiintymistä ja kehässä käyttäydyttiinkin upeasti!

Arvostelut

Urokset - junioriluokka
Sheriffi, "Eetu"
Thunder, "Turo"

Urokset - avoin luokka
Rico

Nartut - junioriluokka
Saga
Sara
Taiga
Taiska
Tavis, "Tami"

Nartut - avoin luokka
Odessa, "Pimu"
Oodi

"Vanha kaarti" onnistui yli odotusten: Pimu putsasi pöydän ollen Rotunsa Paras & Sertifikaatti ja tätä täydensi hienosti Oodi SA:lla ja sijoittumatta toiseksi kauneimmaksi nartuksi. Kylkiäisenä tuli varaSertifikaatti.
Rico "näyttelykoira" sai myös SA:n ja oli kolmanneksi komein kolli!

Kylläpä siinä kasvattajan kelpasi paistatella ansiotonta arvonnousua nauttien!

Jotta päivä oli lähestulkoon täydellinen, niin pokkasin vielä ROP-kasvattajaryhmän ykkösen sekä kunniapalkinnon!
Arvostelukin oli melkomoinen!

Tämä oli kennelin seitsemäs ROP-voitto rotujärjestön erikoisnäyttelyssä. Joka kerta on ollut vielä eri ulkomainen tuomari.
Ei ihan huonosti metsästyskoiriin keskittyvältä kenneliltä...

Päivän loppukehiin oli aikaa lähes kolme tuntia, niinpä pitkänmatkalaiset lähtivät kotiin ja emme osallistuneet perinteiseen tapaan lainkaan BIS-kasvattajakehään. Kiitokset kuitenkin kaikille kehään osallistuneille!

Päivä oli Pimulle hieman liian pitkä, mutta silti se kipusi Best In Show -loppukehässä hienosti kolmanneksi!

Onnittelut koko Puronperän köörille hienosta onnistumisesta
ja erityisesti Pimulle sekä omistajille Siljamoille!

Kuvia erikoisnäyttelystä tästä linkistä

Pimu ja Seppo

Kennel Puronperän

30.5. Seitan lonkkakuvaustulos
Seitan lonkkakuvaustulos tuli vihdoinkin Kennelliitosta: C/C.
HD-kuva -> tässä.

19.5. Rico jalostusrekisteriin
Syksyn ja kevään menestyjä Rico osallistui Lestijärven koiranäyttelyyn. Tulokseksi tuli laatuarvostelu hyvä ja se täytti Gordoninsetterijaoksen jalostusrekisteriin hyväksynnältä puuttuvan näyttelyvaatimuksen. Myös Ricon emä Tatti ja siskopuoli Olga ovat hyväksyttyinä jalostusrekisteriin.

Onnittelut jälleen kerran!

5.5. Rico noutomestariksi
Gordoninsetterijaoksen kevättapaaminen pidettiin Uuraisilla. Lauantaina oli vuorossa perinteinen noutomestaruuskisa. Tänä vuonna kisa käytiin pelkästään kelloa vastaan ja tyylipisteitä ei jaettu. Tämä olikin välillä selkeä ja reilu tapa ratkaista mestaruus. Kisassa vauhti oli tänä vuonna hieno. Yhdeksän osallistunutta koiraa suoritti hyväksyttävän noudon, joista kolme pääsi finaaliin.

Karsinnassa Rihlalle kävi ikävästi, sillä se ei nähnyt heitettyä lintua ja ei tiennyt heti, minne mennä. Kivasti se kuitenkin kieppasi tuulen alta ja vainun saatuaan teki kivan noudon. Tuloksena kuudes sija.

Nenä teki kelpo noudon, mutta tavoistaan poiketen tuli linnulta ravilla ja jäi finaalista pari sekuntia. Suoritus oli kuitenkin tyylikäs, kuten aina. Hienosti kuitenkin neljänneksi.

Finaali oli kolmen vauhdikkaan koiran menoa. Lopulta eroa ykkösen ja kakkosen välillä oli vain parisen sekuntia. Mikä parasta, voittajaksi finaalin nopeimmalla suorituksella nousi Rico! Voitto ei tullut suotta, sillä suoritus oli vauhdikas ja se oli sekä karsinnan että finaalin nopein koira!

Ennen kisaa oli mahdollisuus suorittaa virallinen noutotesti, joka huomioidaan kokeissa seuraavat kaksi vuotta. Testin suorittivat hyväksyttävästi ja itse asiassa aika hienoilla suorituksilla kaikki kolme eli Nenä, Rihla ja Rico.

Onnittelut mestaruudesta Ricolle ja Eerolle!

Eero ja Rico

28.4. Olga valmis näyttelypuolelta
Olgan näyttelyturnee onnistui täydellisesti ja päättyi jo ennen loppuaan: kolmas sertifikaatti tuli heti Teerijärven näyttelystä ja seuraavan päivän Kaustisen näyttelyyn ei enää tarvinnut edes osallistua. Tuomarina päivä näyttelyssä oli Erja Nummi. Olga oli luonnollisesti myös Rotunsa Paras, kuten edellisenä viikonloppuna.

Saldoksi tuli neljästä AVO-luokan näyttelystä kolme sertifikaattia. Ei paha!

Se tässä koiraharrastuksessa on hauskaa, että aina jää jotain jossiteltavaa: jos ei olisi tullut juoksua juuri ennen kevään tunturikokeita, niin ehkäpä meillä olisi näpeissä nyt Suomen kolmas muotovalio tällä vuosituhannella Hyrskyn ja Koneen lisäksi... :o)))

Toinen AVO 2 on niin lähellä, koska plakkarissa on jo noutotodistus viime syksyn kokeesta ja koira pelaa kuin unelma. Kovin paljon ei siis tarvita.
No, se jää syksyyn. 

Tsemppiä Piiroisille perheen rakentamiseen ja syksyä kohti!

Kolmas sertifikaatti

Juttu gordoninsetterijaoksen sivulla löytyy -> täältä

23.4. Severin lonkkakuvaustulos
Severi on ensimmäinen S-pentueesta, joka on käynyt virallisessa lonkkakuvassa. Nyt vihdoinkin näkyvät viralliset kuvaustulokset Kennelliiton KoiraNetissä. Lonkkakuvaustulokseksi tuli B/B ja kyynärkuvauksen tulos 0/0.  Todella hienoa!

On tosi kivaa, että heti ensimmäinen tulos tuli terveenä. Näitä tuloksia on jännätty hieman normaalia enemmän, koska Nenän kuvaustulos on C ja on mielenkiintoista nähdä, miten se periyttää.

Severi

21.4. Olgalle toinen sertifikaatti
Pitkän tauon jälkeen Olga osallistui jälleen koiranäyttelyyn. Se oli oma itsensä ja esiintyi mallikelpoisesti.

Laatuarvostelun tuloksena oli erinomainen ja myös kilpailuluokan voitto. Siitä tuli myös paras narttu sekä sai himoitun sertifikaatin. Lopulta Olga valittiin myös rotunsa parhaaksi. Kasassa on nyt kaksi sertiä elämänsä neljästä näyttelystä (ensimmäinen näyttely junnuluokassa). 

Myös Rihla ja Seita tukivat Evijärven koiranäyttelyä. Tuloksena olivat laatuarvostelut erittäin hyvä JUN- ja AVO-luokissa. Muutenkin nämä kaksi saivat kivat arvostelut. Tuomarina oli Raimo Louhio.

T-pentueen Teutor alias Freddy on myös käynyt pentueen ensimmäisenä näyttelyssä ja saanut virallisen starttiluvan Kultamaljaan. Tuloksena oli junnunluokan hyvä-laatuarvostelu.

Onnittelut Olgalle ja Piiroisille!

Olga ja trophyt

11.4. Puronperän Kasper
Kasper on saanut elää pitkän elämän rakastettuna perheenjäsenenä ja metsästyskoirana. Nyt oli sen aika siirtyä muille maille metsästelemään.

Osanottomme Leskisten perheelle!

1.4. Beckham voittajaluokan palkinnolle
Dansk Gordon Setter Klubin 90-vuotisjuhlakisoissa voittajaluokan voittoon nousi U-pentueen isän Nørre Løgums Beckhamin tytär Østjyllands PB Inez. Beckham itse oli voittajaluokan kuudes. Molemmat koirat omistavat Linda ja Lorenz.

Avoimessa luokassa (hovedprøvessä VOI-luokan koirat saavat startata myös avoimessa luokassa) Beckhamin sisko Nørre Løgums Blitz sekä pennut Østjyllands PB Rass (palkittiin avoimen luokan parhaana koirana) ja Østjyllands PB Mal saavuttivat kaikki ensimmäisen palkinnon! Lisäksi muitakin palkintoja tuli suvun koirille.

Beckham jatkaa varmaa tulostehtailua ja kiva, että Beckhamin nuoret pennutkin nousevat jo voittoihin. Kaiken kaikkiaan tämä lupaa todella hyvää U-pentueen tulevaisuuden kannalta!

Onnittelut Linda ja Lorenz!

Voittajaluokka

Voittajaluokan palkitut oikealta vasemmalle: 1. Inez ja Lorenz... 6. Beckham

20.3. Uudet huomioliivit
Huomioliivipajasta tulla tupsahti ensimmäinen erä Puronperän kennelin huomioliivejä. Molemmilta puolilta liiviä löytyy kennelin nimi ja tämä nettiosoite.

Minulla on ollut saman valmistajan liivi käytössä yli kuusi vuotta ja liivi on edelleen kunnossa sekä tekstit ihan ok. On siis lupa odottaa, että nämäkin tulevat kestämään kovaa käyttöä.

Ensimmäiset liivit menevät jakoon varmaankin viime vuonna kokeissa startanneille sekä U-pentueen otuksille. Täytyy katella, miten näitä jaellaan...

Uudet liivit

Uudet huomioliivit

11.3. U-pentue
Kovasti odotettu U-pentue syntyi tarkalleen laskettuna päivänä. Tatti alkoi synnyttää sunnuntaiaamuna ja kaikki oli valmista hieman puolen päivän jälkeen. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun sain nukkua yön ja pentue syntyi päiväsaikaan.

Kokohajontaa oli normaalia enemmän, mutta muuten normaali virkeä pentue.

Kuvia synnytyksestä -> tästä

Emä ja pennut synnytyksen jälkeen

Emä ja pennut synnytyksen jälkeen

3.3. Vuosikokous ja palkintojenjakogaala
Rotujärjestön Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n vuosikokous ja palkintojenjakogaala pidettiin Lapualla.

Puronperän kasvateista etenkin Rico ja omistaja-ohjaaja Eero olivat esillä mm. syksyn Derby-menestyksen ansiosta. Koeura on alkanut hienosti ja lupaa on varmasti luvassa.

Onnea vielä onnistuneesta viime syksystä ja tsemppiä alkaneeseen kauteen!

Eero poseeraa

Eero ja koulutustyön tunnustuksia

Viikko 9 Hiihtoloma
Keskisessä Suomessa oli hiihtoloma viikolla 9. Viikko alkoi mukavasti Kärkölässä Kanta-Hämeen Kanakoirakerhon metsästyskauden päätösjahdissa. Ranen ja Jussin kanssa jahtasimme muuten mannermaisväritteisessä porukassa kauden viimeiset fasaanit. Mielenkiintoinen päivä...

Loppu hiihtolomasta kuluikin sitten mökillä rentoutuen, hiihdellen ja mutkamäessä taitellen. Koirat saivat laukkoa jäällä sydämen kyllyydestä. Tattikin jaksoi mennä vielä mukavasti, vaikka maha alkaa olla melko valtava!

Koirat laiturilla

Koirat nauttivat auringosta ja maisemista mökin laiturilla

Päätösjahti

KHKK:n päätösjahdin alkutahdit

13.2. Ultrassa
Astutuksesta oli viime viikolla jo sen verran aikaa, että Tatin kyljestä alkoi tiineys kivasti näkyä. Käväisin vielä tutulla eläinlääkärillä, jotta pentujen lukumäärästä saisi jotain ennakkoarviota.

Eläinlääkärimme Ansa sai kivasti sikiöitä kuvaan ja mukavan kokoinen pentue on luvassa: laskeskelimme pentuja yhdessä ja ainakin seitsemän eri sikiötä tuli kuvaan. Ansan arviot ovat tähän saakka pitäneet hyvin kutiaan, joten luottavaisin mielin suuntaan katseeni kuukauden päässä odottavaan synnytykseen.

Lisää kuvia täältä

Sikiö näkyy

4.-5.2. KoiraExpo 2012
Kennelliitto järjesti viikonlopun kestävän luento- ja koulutusviikonlopun rotujärjestöjen ja Kennelliiton organisaation väelle. Etelä-Pohjanmaan kennelpiirin hallituksesta ja jaostojen puheenjohtajista suurin osa osallistui tapahtumaan.

Viikonloppu oli opettavainen, joskin ei aivan niin antoisa, kuin viime vuonna. Etenkin OmaKoira-palvelun kokeiden anomiskäytäntö oli erinomaista antia ja järjestelmän kehittämiseen tuli osallistujilta runsaasti palautetta. Tänä vuonna kokeet anotaan jo sähköisesti, joskin joitakin joudutaan väkisinkin ottamaan vastaan paperilla.

Taas kerran hauskinta oli olla reissussa tutulla porukalla. E-P:n kennelpiirin sisällä on tällä hetkellä tosi hieno tiimihenki!

Kiitokset hauskasta reissusta!

17.1. NGKn vuoden koirat 2011
Norjassa on julkistettu vuoden koirat. Vuoden Nuori Koira -listalla S-pentueen isän Kidin jälkeläiset pärjäsivät hienosti: 2. Reisavannet's Kompis, 3. Langsundets Ville ja 10. Tømmeråsen's Myra. Huipentumana Kidin tytär Trixie oli Vuoden Metsäkoira sekä Vuoden Yleiskoira.
Huikeaa tulosta Kidin ensimmäisille pentueille!

Myös Tatin sukua oli hyvin listoilla. Näistä mainittakoon sen isän velipuolen INT N S UCH N JCH NV-04 Finnvola's Zicon pennut (ja onhan myös Kidin emä Tatin isän sisar). Luna oli nuorten listan 8. Zicon tytär Budalen's Ragna-Rokk oli Vuoden Gordoninsetteri, Vuoden Voittajaluokan koira sekä Vuoden kenttäkoira. Tatin emän veljen INT S N UCH Imingens Trønder Trøkkin pentu Klettkovens Tikken oli nuorten listalla 7.
Tämä lupaa hyvää tulevaa U-pentuetta ajatellen!

Lisää NGKn sivuilta: tästä

12.1. U-pentue laitettu alulle
Tatin juoksun laskettu alkamisaika oli 4.1. Tämä piti melko tarkasti kutiaan, sillä kiima alkoi noin viikkoa etuajassa. Talon muiden narttujen juoksut tempaisivat sen sopivasti mukaansa.

Heti loppiaisen jälkeen teimme Pasin kanssa reissun Tanskaan ja Beckham astui Tatin kahdesti 8.-9.1. Pentujen pitäisi syntyä hieman ennen maaliskuun puoliväliä.

Oli tosi hauska tavata jälleen kerran Beckhamin isäntäpariskunta Linda ja Lorenz perheineen. Saimme Pasin kanssa lämpimän kestityksen ja ylläpidon. Tulihan siinä koirajuttujakin vaihdettua.

Astutus onnistui hienosti. Toivottavasti pitkän matkan tuloksena on reipas pentue. Pentujen luovutusajankohta on heti toukokuun alussa. Yksi pentu matkaa keväällä Tanskaan...

Kiitokset Lindalle ja Lorenzille rattoisista hetkistä ja kestityksestä!

Kuvia reissulta tästä linkistä

Beckham ja Tatti nalkissa

4.1. S-pentue 1v
Puronperän S-pentueen syntymäpäivän kunniaksi alun toistakymmentä peltopyytä piipersi aamusella pihaan.

Onnea synttärisankareille!

Osa pyyparvesta

Osa pyyparvesta kuvattuna talon parvekkeelta

1.1. U-pentue
Puronperän U-pentueen kanssa on arvottu, että tehdäänkö se Tatilla vai ei. Tatin juoksu alkoi viikon etuajassa vuoden vaihteessa ja saimme vihdoinkin päätettyä, että pentue tehdään. Astutusmatka Tanskaan tapahtuu heti loppiaisen jälkeen.

Fasu

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri