Avautumisvaihe on aina tuskallista

Y-pentueen synnytys

Y-pentueen astutus tapahtui huolellisesti useana päivänä. Sinänsä pentujen syntymä oli melko tarkasti arvioitavissa, mutta silti Rihlan avautumisvaihe alkoi hieman yllättäen.

Olin vasta ryhtynyt seuraamaan Rihlan lämpöä, kun tutut avautumisvaiheen merkit jo alkoivat. Meille tuli hieman kiire alkaa valmistelemaan pentulaatikkoa ja muita synnytykseen liittyviä asioita. Lopulta Rihlan kantoajan keskiarvo oli lyhin, mitä meillä on koskaan ollut (astutuksesta 58-61 vrk) ja sama kuin S-pentueella.

Kävimme Otson kanssa vielä rauhassa treeneissä Kuortaneella ja sillä aikaa Tarja ja Heta seurasivat ja hellivät ensisynnyttäjää tukalan avautumisvaiheen aikana. Poltot alkoivat tihentyä illan kymppiuutisiin mennessä ja pian synnytys käynnistyikin. Edessä oli taas yön valvominen...

Rihla laatikossa

Aluksi Rihla viihtyi pentulaatikossa mainiosti

Heta rauhoittelee

Polttojen aikaan Rihlalla oli tukala olo ja se oli levoton
Heta oli korvaamaton apu ensisynnyttäjän tukena

Rihla yrittää levätä

Avautumisvaihe alkoi sunnuntaina ja oli tukalimmillaan iltasella. Siinä ohjelmia katsellessa oli hyvä rapsutella ja silitellä Rihlaa. Se hakikin tukea ja oudoksui tilannetta.

Vielä illan viimeisten uutisten aikaan näytti siltä, ettei ole mikään hoppu ja ensimmäisen pennun synnytys voi mennä pitkällekin yöhön. Tuli oikeastaan hieman yllätyksenä, että Rihla alkoi synnyttää jo ennen puoltayötä. Ensimmäinen pentu synty poikkeuksellisen helposti kello 23:18 ja siitä tuli ainoa pentu, joka on syntynyt eri vuorokauden puolella.

Ensimmäinen pentu oli uros. Se painoi syntyessään 319 g ja pituus kuonon päästä hännän kärkeen oli 30 cm. Tällä uroksella oli merkkinä pienen pieni valkoinen piste rinnassa ja tumma tan-väri.

Tulossa!

Ensimmäinen pentu tulossa!

Syömässä

Pentu ei ollut kunnolla edes kuivanut, kun se alkoi jo imeä innokkaasti

Merkki

Ensimmäisen uroksen valkoinen merkki on niin pieni,
että se ehtii jo lähes kadota luovutusikään mennessä

Rihla oli ollut avautumisvaiheessa levoton, mutta ensimmäisen pennun imeminen selvästi rauhoitti sitä. Muistan jostain lukeneeni, että imeminen tuottaa emälle jotain hyvää oloa aiheuttavaa hormonia. 

Toisen pennun syntymään vierähti hieman kauemman aikaa. Yön aikana tuli katsottua digiboxin kovalevyltä monet tallennetut ohjelmat, joiden katsomiseen ei ole ollut aikaa ja samalla sai tilaa tuleville tallennuksille. Nykyisin metsästysohjelmia kertyykin, sillä esim. MTV3 Maxilta tulee useita jahtiohjelmia viikossa.

Toinenkin pentu oli uros, 374 g ja 31 cm. Se syntyi 01:22. Tällä pennulla on vaalea tan-väri ja pienet valkoiset pisteet rinnassa (kaartuu oikeaan kainaloon). Lapset antoivat myöhemmin sille pentunimeksi "Terroristi", koska merkki kuulemma näyttää ihan kainalokotelolta.

Tulossa

Märkä pentu

Terroristin merkki

Toisella uroksella on yksilöllinen rintalaikku

Kun Rihla oli päässyt synnytyksen vauhtiin, niin pentuja alkoi tulla tasaiseen vauhtiin: seuraava pentu ilmoitti tulostaan melko nopsasti edellisen jälkeen. Tämä pentu syntyi 01:45 ja oli myös uros. Tällä uroksella oli painoa 284 g ja pituutta 28 cm. Pentu oli lopulta koko pentueen pienin syntyessään.

Tällä uroksella on merkkinä pieni valkoinen piste rinnassa ja sen perusteella erottaminen ensimmäiseksi syntyneestä uroksesta olisi vaikeaa. Onneksi kuitenkin oikean takajalan varpaat ovat valkoiset, minkä avulla erottaminen onnistuu. Valkoista on niin vähän, että se katoaa lähes kokonaan jo luovutusikään mennessä.

Kolmas uros syntymässä

Rihla katkaisee napanuoraa

Napanuoran katkaiseminen käy emältä kaikkein parhaiten

Rihla siivoaa pentua

Urosputki jatkui myös neljännen pennun kohdalla. Rihla piti synnytyksessä pienen tauon, kunnes kello 03:23 syntyi pentueen suurin uros, joka painoi 381 g syntyessään ja pituutta sillä oli 32 cm. Tämän uroksen tuntomerkkinä on sydämenmuotoinen pieni laikku rinnassa - ja tietysti koko!

Sikiöpussi näkyy jo

Jokainen pentu on omassa sikiöpussissaan - pää näkyy jo!

Vastasyntynyt

Mooseksen merkki

Turvaa toisista

Pennut kömpivät yhteen kasaan jo vastasyntyneinä

Rihla lepää

Tähän mennessä pentueessa oli neljä kollia. Sinänsä ihan nättejä pentuja, mutta nartuista alkoi olla jo uupeloa! Rihla lepäsi taas hieman, kunnes kello 04:59 syntyi seuraava pentu. Tämäkään ei tuonut helpotusta narttupulaan, sillä myös viides pentu oli uros. Tämän uroksen strategiset mitat olivat syntyessään 289 g ja 29 cm. Merkkinä ovat 3-4 erillistä pientä pistettä rinnassa.

Kukkuu!

Pennun puhdistusta

Merkit

Melkoinen veljessarja oli jo kasassa: 5 urosta! Näytti jo hieman siltä, että pentue jää pelkkiin uroksiin, kunnes aamulla pitkän tauon jälkeen klo 07:50 syntyi ensimmäinen ja pentueen ainoa narttu! Se oli syntyessään melko kookas: 330 g ja 31 cm. Tuntomerkkejä ei paljon tarvittu, koska sukupuolesta pennun tunnistaa melko helposti.

Rihla synnyttää

Narttu!

Vihdoinkin narttu!

Rihla siivoaa

Rihlan ensimmäinen synnytys oli takana ja kaikki sujui hienosti. Aluksi se oli hieman ihmeissään, mutta sitten kaikki alkoi luistaa kuin vanhalla tekijällä. Synnytys kesti koko yön ja tunnin parin torkahtamisen jälkeen minulla oli melko raskas päivä luvassa...

Synnytyksen jälkeen Rihlan lämmöt eivät meinanneet aluksi laskea, vaikka edes normaalia nisien täyteen pakkautumista ei tällä kertaa tapahtunut. 

Pentueessa mögertää siis kaikkiaan 5 urosta ja yksi ainoa narttu. Pennut ovat virkeitä ja pirteitä gordoninsetterin alkuja. Emä syö hyvin, että jaksaa syöttää pieniä gordoninalkuja, joten ne kehittyivät ihan kivasti (tässä vielä kuvaajana).

Läjä pentuja

Läjä pentuja!

Nälkä

Rihlalle alkoi melko nopeasti ruokakin maittaa

Y-pentue

 

Y-pentue

Y-pentue 2013

sukutaulu

tuloksia

kuvagalleria

narttulinja
uroslinja

gordon setter - scottish black setter

Pennut

Koirat

Gordoninsetteri