Seita

Puronperän Seita

Tarjan kanssa teimme loppuvuodesta 2010 ratkaisevan päätöksen jatkaa Hyrskyn linjaa teettämällä Nenällä pentueen. Tästä S-pentueesta jätin jahtikalustoon Seitan. Isäksi valikoitui lupaava Finnvola's Kid, joka osoittautui myöhemmin hyväksi periyttäjäksi. Vuonna 2012 sen jälkeläiset keräsivät historiallisen potin: Norjassa Vuoden Gordoninsetteri, Tanskassa Vuoden Gordoninsetteri ja Vuoden Nuori Gordoninsetteri sekä Suomessa Vuoden Nuori Gordoninsetteri (Seita)!

Seitasta varttui hyväluonteinen ja reipas koira, jonka suurin vahvuus on linnunlöytökyky ja uskomattomat hermot. Vaikka haku ei ole vielä riittävällä tasolla, niin silti se yleensä löytää linnut usein ennen paritoveriaan. Linnunkäsittely oli jo nuorena upeaa ja nosto lähtee aina luvasta, kuin tykin suusta. Linnun lähtiessä Seita ei ota askeltakaan perään.

Kylmähermoisuus lintutilanteessa on käynyt ilmi useassa kokeessa. Ensimmäisessä nuortenluokan startissa Suomessa tuomari totesi koekertomuksessa: "Päivän jäätävin suoritus sekä koiralta että ohjaajalta." K-SKKH:n mestaruuskokeessa nuortenluokkalainen Seita hyppäsi hakuerässään myötätuuleen ojan yli ja samalla lentoon lähti parikymmentä fasaania. Tuomari harmitteli tilannetta ja lähti kävelemään poispäin. Kysyin tuomarilta, että mitäs tuon kanssa tehdään ja viittasin seisovaa koiraa kohti. Tilanne tarkistettiin ja luvasta Seita nosti vielä paikalle jääneen fasaanikanan. Moni nuori koira olisi mennyt vastaavassa tilanteessa villinä lintujen perään heti ensimmäisten noustessa siivilleen.

Luonteeltaan Seita on rauhallinen - toisin kuin emänsä. Hyvin harvassa ovat ne tilanteet, joissa Seita ryhtyisi haukkumaan.

Seitalla on startattu kokeissa ja kisoissa melko säästeliäästi, mutta huimalla palkitsemisprosentilla. Lähes aina se on palkittujen koirien joukossa lintutyöllä tai useammalla. Ura on lähtenyt kivasti käyntiin ja ensimmäisen koekauden jälkeen siitä tuli Nuori Gordoninsetteri 2012. Avoimessa luokassakin heti ensimmäinen startti johti tulokseen.

Nykyisin Seita asustelee Rovaniemellä. Kuvia myöhemmistä vaiheista löytyy -> täältä

Huima linnunkäsittelijä ja hieno jahtikoira!

- - - - -

Seitan tiedot Kennelliiton KoiraNetissä
Seitan tiedot Kanakoirakerhon jalostustietokannassa

Wikipediassa lisää

Seita, Anne ja Mikael

Seita, Anne ja Mikael

Seita ja västäräkki

Seita ja harjoitusvastustaja västäräkki

Peltopyillä

Seita

Seita kotona Rovaniemellä loppukesästä 2017

 

Tietoja

gordon setter - scottish black setter

Koirat

Gordoninsetteri