Vattu ja pennut

P-pentueen synnytys

P-pentueen astutus oli suorastaan poikkeuksellinen: tällä kertaa en reissannut astuttamaan jonnekin kauas, vaan Banjo tuli meille vieraisille ns. "siitoslainaan". Astutus sujui hyvin ja Banjo astui Vatun kaikkiaan yhdeksän peräkkäisen päivän aikana! Tästä johtuen ihan tarkkaa hedelmöittymispäivää ei voinut kuin arvata ja odotusaikakaan ei antanut kovin tarkkoja vinkkejä, missä vaiheessa hedelmöittyminen on tapahtunut. Ultrasta sai jotain arvausta ja lopulta se meni kokolailla yksiin sen kanssa, mitä veikkailin.

Lopulta kaikki meni normaalisti ja kantoajan keskiarvo oli gordoneille suht normaali eli karvan alle yhdeksän viikkoa (60,5 vrk). "Tärppipäivät" osuivat juuri niille parille kolmelle päivälle, kun Banjo oli kiihkeimmillään Vatun kimpussa...

Sikiöiden hedelmöittyminen on tapahtunut todennäköisesti useampana päivänä, koska pentujen syntymäpainot vaihtelivat kovasti. Pennut kasvavat kuitenkin hienosti ja jossakin vaiheessa pienimmät ottavat sitten isommat kasvussa kiinni.

Pentueessa on kolme urosta ja kaksi narttua. Kaikki ovat hienon värisiä ja terhakkaita. Painot lähtivät heti nousuun ja alku näyttää hyvältä!

break

Synnytykseen oli varauduttu viikolle 12 ja sillehän se osuikin. Olin palannut juuri edeltäväksi viikonlopuksi Ruotsista talvijahdista ja käytiin samalla reissulla nappaamassa pari koepalkintoakin Norjan ja Witsin kanssa.

Synnytykseen valmistauduttiin hyvissä ajoin siirtämällä Nooran Z-pentueen pois pienestä pentulaatikosta ja Vattu sai pienemmän laatikon hallintaansa.

Kuten edellä mainitsin, tarkka synnytyspäivä oli arvausten varassa. Ryhdyin seuraamaan Vatun lämpöjä mielestäni hyvissä ajoin, mutta jälleen kerran synnytys tuli hiukan yllättäen. Kävin ihan viimeiseen saakka lenkittämässä Vattua ja yllättävän hyvin se juoksikin, vaikka synnytys oli niin lähellä. Vielä synnytystäkin edeltävänä päivänä se seisoi pihassa meidän "kotikukkoa".

Synnytyksen lähestyessä Vattu ei juurikaan näyttänyt merkkejä tulevasta, vaan vasta aivan illalla se heittäytyi syömättömäksi ja alkoi käyttäytyä hieman levottomasti. Synnytys alkoi...

Isot pennut

Nooran pennut olivat noin kuukauden ikäisiä Vatun synnytyksen alkaessa
Ne saivat muuttaa isompaan pentulaatikkoon pois jaloista

break

Vattu ulkoilemassa 3 päivää ennen pentujen syntymää

break

Päivää ennen pentujen syntymistä

break

Vattu levoton

Pentulaatikko oli valmiina odottamassa ja
Vattu olikin tutustunut siihen jo jokusen päivän ennen synnytystä

Levoton 

16. päivän illasta Vattu kävi levottomaksi

Puolenyön jälkeen Vattu kävi tosi levottomaksi ja se haki paikkaa, jossa olisi parempi olla. Varsinainen avautumisvaihe alkoi vasta kahden maissa ja pian alkoi tihkumaan hieman pentuvettä. Työnnöt alkoivat puoli kolmen maissa.

Ensimmäinen pentu tulikin pian varsinaisten työntöjen alettua tiistaina 17.3. Ensimmäisen pennun synnytys sujui yllättävän helposti. Yleensä se vaatii kovan punnaamisen - etenkin, jos pentu on kovin iso.

Tällä kertaa ensimmäinen pentu oli melko pieni narttu, mikä varmasti helpotti synnytyksen aloitusta. Tämä pentu oli siis narttu, 240 g ja 28 cm kuonon päästä hännän kärkeen mitattuna. Se syntyi kello 2:47. Värit olivat ensiluokkaiset. Pennulla oli merkkinä hyvin pieni valkoinen pilkku keskellä rintaa. Pentu vaikutti oikein terhakkaalta - mainio aloitus!

Eka

Vattu siivoaa ensimmäistä pentua - huolellista työtä!

Vastasyntynyt

Pieni narttu

Kovin suuri vastasyntynyt ei ole

Eka

Nisälle

Pentu ryhtyy heti hakeutumaan nisälle

Toinen pentu tuli vain vartin oottamisen jälkeen kello 3:08. Tämä pentu oli uros ja oli syntyessään 346 g ja 29,5 cm. Tällä pennulla oli merkkinä valkoinen pystyviiru rinnassa.

Toinen pentu tulossa

Toinen pentu tulossa!

Siivousta

Urospentu

Urospentu on syntynyt!
Hyviä uutisia Nellille ja Jarille... :-)

Komea!

Kaksi pentua

Vatulla hoidettavaa

Vatulla on työtä, kun on jo kaksi pentua syntyneenä

Pennut

Myös kolmannen pennun kanssa ei tarvinnut juurikaan odotella, sillä se syntyi vain kymmenisen minuuttia edellisen jälkeen klo 3:18. Kolmas pentu oli myös uros ja sillä oli syntyessään painoa 340 g ja pituutta 29 cm.

Tällä pennulla on tuntomerkkinä komea läiskä rinnassa ja valkoista myös alaleuan kärjessä - täsmälleen samanlaiset merkit kuin Vatulla pienenä! :-) Ainoastaan valkoiset varpaat takajaloista puuttuivat.

Kolmas tulossa

Kolmas pentu tulossa

Vattu siivoaa

Puhdasta tulee

Pentu puhtaaksi

Merkki

Tällä pennulla oli lopulta koko pentueen komein rintalaikku!

Kolme pentua

Hieno joukko!

Neljäs pentu toi lisähelpotusta narttupulaan. Se syntyi tunnin tauon jälkeen kello 4:15 ja painoi syntyessään 365 g. Pituutta oli 28,5 cm.

Tämän nartun erottaa aikaisemmin syntyneestä kokonsa puolesta. Lisäksi tällä narttupennulla on valkoinen pieni "vaakaviiva" rinnassa.

Lepohetki

Vattu piti pienen tauon ennen neljännen pennun synnyttämistä

Pää näkyy!

Narttu!

Toinen narttu syntynyt!

Merkki

Merkki on niin pieni, että se katoaa melko pian

Neljä pentua

Neljä pentua oli syntynyt melko kiivaaseen tahtiin. Kuten yleensäkin, narttu pitää jossain välissä hieman pidemmän tauon. Niin nytkin: viides pentu syntyi vasta aamulla 7:43.

Viides pentu oli uros ja se painoi syntyessään 293 g ja pituutta oli 29 cm. Tällä pennulla on merkkinä pieni valkoinen piste rinnassa.

Tulossa

Viides pentu tulossa

Vattu siivoaa

Uskomatonta, kuinka hienosti emät osaavat vaistomaisesti katkaista napanuoran oikeasta kohdasta!

Urospentu

Komea

Terhakka pentu!

Vattu oli synnyttänyt viisi pentua ja rauhoittui selvästi. Synnytys oli selvästikin ohi. Synnytys oli sujunut uskomattoman hyvin, vaikka Vatulla on ikää ensisynnyttäjäksi. Tässä auttoi varmasti se, että se on hyvässä fyysisessä kunnossa.

Pennut olivat melko erikokoisia syntyessään. Sikiöiden hedelmöittyminen on tapahtunut todennäköisesti useampana päivänä ja ovat siten "eri ikäisiä" syntyessään. Pennut kasvavat kuitenkin hienosti ja jossakin vaiheessa pienimmät ottavat sitten isommat kasvussa kiinni. Kaikki ovat terhakkaita ja virkeitä otuksia!

Synnytyksen jälkeen seurailin tilannetta ja siivoilin pentulaatikon. Kaikki vaikutti hyvältä ja Vattu hoiteli pentuja levollisin mielin. Se vaikutti todella rauhalliselta ja hoiti pentujaan varmoin ottein.

Kaikki hyvin

Synnytys on ohi ja vastasyntyneet pennut imevät hyvin

Syntymän jälkeen Vatun lämmöt olivat maltillisissa lukemissa ja vuotokin asettui melko pian. Kaikki näytti hyvältä, mutta toki tilannetta oli syytä tarkkailla.Tilanne normalisoitui melko pian, kuten yleensäkin on tapana.

Pennut olivat hyvin eri kokoisia ja valvoimme Tarjan kanssa tilannetta poikkeuksellisen tarkkaan. 

Imetys lähti hyvin käyntiin, maito juoksi hyvin eikä pakannut yhteenkään nisään. Lopulta olimme varmoja kaikkien painon noususta ja saimme laskeutua normaaliin "pentuarkeen".

Pentueessa on kaikkiaan kolme urosta ja kaksi narttua. Pennut vaikuttavat reippailta gordoninaluilta. Emä syö hyvin ja imetys sujuu, joten ne kehittyivät ihan kivasti (alkupainot taulukkona, grammakuvaajana sekä prosenttikuvaajana).

Vattu synnytyksen jälkeen

Vattu oli synnytyksen jälkeen väsynyt, mutta silminnähden tyytyväinen

Imetys

Imetys lähti heti hyvin käyntiin

Vattu ja pennut

Vattu ylpeänä synnytyksen jälkeen: 3 urosta ja 2 narttua

 

P-pentue

P-pentue 2020

sukutaulu

tuloksia

kuvagalleria

  • Pablo Escobar

  • Pakkanen

  • Pelle

  • Pepi

  • Pihla

narttulinja
uroslinja

gordon setter - scottish black setter

Pennut

Koirat

Gordoninsetteri