Capri, Hilla, Leena ja Hartsa

Capri omistajiensa Leenan ja Hartsan kanssa, oikealla emä Hilla

Dansk Gordon Setter Klubin hovedprøve

Minulle sattui mainio tilaisuus käväistä vilkaisemassa DGSK:n kevään päätapahtumaa, hovedprøvea, kun satuin olemaan matkalla samalla suunnalla ja tie vei sopivasti koekeskuksen seudulle. 

Eri rotujärjestöt järjestävät keväisin suunnilleen samana viikonloppuna vuoden päätapahtumansa. Kyseessä on ainakin gordoneilla kolmipäiväinen koekimara, johon on yleensä lisätty myös näyttely. Näyttely oli kuitenkin tänä vuonna jätetty väliin.

Perjantaina ja lauantaina pidettiin nuorten ja avoimen luokan kokeet sekä lauantain huipentumana näinä kahtena päivänä ykkösen saaneiden koirien kesken matsaus kokeen parhaiden koirien selvittämiseksi. Sunnuntaina pidettiin voittajaluokka sekä nuorten kilpailuluokka, johon saavat ottaa osaa kaikki ykköstuloksen saaneet nuortenluokan koirat.

Saavuin koepaikalle varhain lauantaiaamuna. Oli kiva nähdä tuttuja hemmoja ja vaihtaa pikaiset kuulumiset. Paikalla olivat myös uusi puheenjohtajamme Hartsa sekä Leena. Hartsa oli startannut perjantaina Caprilla nuortenluokassa ja tuloksena oli kolmostulos. Vaikka palkintosija ei ollut korkea, oli se kuitenkin hieno saavutus! Kokemuksesta tiedän, että siirtyminen Suomesta keväisiin (suorastaan kesäisiin) olosuhteisiin ei ole koirille helppoa. Capri on kaikkien aikojen nuorin suomalainen gordoninsetteri, joka on saavuttanut koepalkinnon - vain 357 vrk:n ikäinen!

Alkujuhlallisuuksien ja -fanfaarien jälkeen siirryttiin ripeästi maastoon. Itse olin kiinnostunut näkemään mahdollisimman monta nuorta koiraa, sillä olihan avoimen luokan koirat suurelta osin jo ennestään tuttuja. Lähdin ryhmä 1:n matkaan, jossa starttasi myös Capri.

Capri ja Hartsa starttaavat ensimmäiseen erään

Capri ja Hartsa starttaavat ensimmäiseen erään
Sinitakkinen tuomari on tuttu hemmo: norjalainen Tom Øygard
(kts. SGSK:n 100-vuotisjuhlamaaottelu)

Seisonta!

Seisonta!
Säestävä koira näkyy maassa makaamassa taustalla

Avance!

Avancessa rynnistetään koko joukolla eteenpäin, 
sillä tuomari ampuu tilanteessa lintujen noustua starttipistoolilla ja 
hänen tulee olla koiran läheisyydessä 

Ensimmäisen ryhmän koirien ekan kierroksen edesottamusten jälkeen suuntasimme tuttujen miesten kanssa katsomaan seuraavaa ryhmää.

Kiersin katsomassa ryhmiä yhdessä Kristian Thomsenin (kennel Lyngmosegård's) ja Anton Linnétin (kennel Penselfjeren's) kanssa. Miehet ovat tuttuja monien vuosien ajalta jalostusyhteistyöstä ja olen kisannutkin omien koirien kanssa molempien herrojen koiria vastaan. Kristian toimi aikoinaan NGK:n palkkaamana koulutusopettajana Norjassa ja möi Åens Brusin Suomeen. Hän on käynyt meillä myös metsällä (Kristianilta terveisiä Matille ja Pekalle!). Molempien miesten kenneleistä on tullut meille myös pentuja.

Toisessa ryhmässä pääsimme seuraamaan sopivasti toisen kierroksen tapahtumia. Huipentumana oli erä, josta molemmat nuortenluokan koirat saivat ykkösen. Molemmat koirat tosin ryöstivät toistensa seisonnat ja menivät kohtuudella molemmissa tilanteissa myös perään. Hakuvauhti, -tyyli ja -kuvio olivat kuitenkin sitä luokkaa, että (paikallisten hieman opastettua tuomarina toiminutta ruotsalaista Thore Larssonia Tanskassa arvostettavista ominaisuuksista) tuomari päätti antaa molemmille ykkösen. Meillä ei välttämättä palkintoa olisi tullut ja tuskin ainakaan ykköstä.

Daphne seisoo

Daphne seisoo peltopyyparia ja
tilanteeseen edetään sikäläiseen tapaan juosten

Tillie seisoo

Tillie seisoo ja Daphne säestää

Tilanteeseen edetään

Carloon seisonta

Nr. Løgum's Carloo seisoo

Paritoveri saapuu säestämään

Paritoveri ryhtyi säestämään tultuaan paikalle
Tanskassa koirat osaavat pääsääntöisesti säestää toistaan

Poseerausta

 Tutut hemmot uusien koirien kanssa:
Erik Petersen sai Vinterdalens Tillaaensille, "Tillie", jo kolmannen ykkösen ja Lauge S Larsenin kymmenkuinen Nr. Løgums Daphne af 5. Maj 2007 sai ensimmäisensä

Daphne on pentueesta, joka DGSK:n jalostustoimikunta päätti teettää pentueen koirien nimessä olevana päivämääränä tuontispermasta jenkkiuroksesta Stetsonista. Lähes kaikilla nykyisillä hallituksen jäsenillä on koira tästä yhdistelmästä. Myös toinen pentuesisar sai kokeessa ykkösen.

Hanhet muuttomatkalla

Hanhet kohti pohjoisen pesimäsoita

Iltapäivällä oli luvassa kahtena päivänä ykkösen saaneiden nuorten ja avoimen luokan koirien välinen matsaus kokeen parhaiden koirien selvittämiseksi.

Matsaus oli Toftegaardin metsästysseuran maastossa. Odotellessa oli aikaa tutustua yhdistyksen toimintaan. Kerhotilat olivat tilan vanhan päärakennuksen päädyssä (muu osa päärakennuksesta on vuokrattu galleriatiloiksi).

Odotellessa sain ihastella metsästysseuran vireää toimintaa: toisaalla rakenneltiin ruokinta-automaatteja peltopyille sekä fasaaneille ja omalta haulikkoradalta kuului taukoamaton pauke. Olisi siinä meillä oppia otettavaksi!

Lueskelin aikani kuluksi yhdistyksen saalispäiväkirjaa (käsittääkseni suurin osa jahdeista tapahtuu yhteisjahteina): noin 4x3 km suorakaiteen muotoiselta jahtialueelta saatiin vuosittain vaikuttavat määrät saalista. Keskimääräisiä lukuja eri vuosilta:

  • 75-100 metsäkaurista
  • satakunta rusakkoa
  • 75-100 peltopyytä
  • 250-400 fasaania
  • 750-1000 sorsaa

Vuosittain summataan luvut yhteen ja vuosisaalis vuodesta toiseen oli keskimäärin noin 1600-1800 eläintä! Joukossa oli joitain ennätysvuosiakin, mutta ei kovin paljon suurempia notkahduksia. Aktiivisella riistanhoitotyöllä varmasti osansa riistarikkaudelle!

Ruokinta-automaatin tekoa

Lintujen ruokinta-automaatin tekoa. Työjako vaikuttaa hyvin tutulta... :o)
Itsekin olen rakentanut näitä tanskalaisen mallin mukaisia automaatteja

Seuran haulikkorata

Näkymä haulikkoradalle
Vaikka ajankohta on maaliskuun loppu, kantautui radalta taukoamaton pauke! Olisikohan meillä jotain opittavaa tästä?

Kello 16:00 alkoivat matsaukset. Odotellessa alkoi sade, mutta se ei tuntunut juhlatunnelmaa latistavan. Paikalla oli suurin osa väestä, vaikka omat koirat eivät olleetkaan päässeet mukaan.

Starttia odotellessa

Sade alkoi matsausta odotellessa

Järjestystä selvitetään

Maastossa katsojat kulkivat tiukasti koeryhmän jäljessä

Tillie ja Mads sekä Anton, Erik ja Kristian

Anton ja Kristian jututtavat Erikiä, jonka toinen koira Tillie (vasemmalla) palkittiin kokeen parhaana nuortenluokan koirana (pe-la) ja Mads voitti sunnuntain nuorten kilpailuluokan, joka järjestettiin kaikille ykkösen saaneille nuorille koirille. Molemmat koirat ovat saaneet tänä keväänä kolme ykköstulosta!

Hieno päivä!
Erityiskiitokset Kristianille ja Antonille miellyttävästä seurasta ja opastuksesta!
PS. Sunnuntain voittajaluokassa Tatin velipuoli Nymarkens Knockado oli toinen kunniapalkinnon kera! Koiran isä on Finnvola's Tsar ja emä Troldmarkens Daluxe, kasvattaja Frits Friberg ja omistaja Patrik Andersson. 

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit