Rihla ja pennut

E-pentueen synnytys

E-pentueen astutus tehtiin marraskuun lopulla parina eri päivänä. Rihlan pitkä esikiima oli tiedossa ja en hötkyillyt astuksen kanssa. Kun pentuja ei kuitenkaan alkanut kuulumaan alkoi selvitä, että olin ollut matkassa kuitenkin vielä aavistuksen etuajassa. Lopulta Rihlan E-pentueen kantoaika oli pentueiteni kaikkien aikojen kolmanneksi pisin.

Pentueeseessa on kolme urosta ja narttu.

break

Seurasin sen lämpökäyrää tarkasti. Maanantaina 25.1. lämpö tipahti jo sen verran, että arvelin synnytyksen käynnistyvän illalla tai yöllä. Kun avautumisvaihe alkoi iltapäivällä ja Rihla alkoi läähätellä, niin valmistauduin tulevaan synnytykseen.

Lattialla

Poltot

Polttojen alkaessa hyvä asento on kaiken A ja O

Rihla

Rihla ja Heta

Polttojen aikana Rihla saa tukea Hetalta

Jos oli Elman A-pentueen synnytys ollut helppo ja vaivaton, niin tämän pentueen kanssa tapahtui päinvastaista. Illalla rapsuttelimme Rihlaa ja muiden mennessä nukkumaan valmistauduin yön valvomiseen. Arvelin nukkuvani sohvalla liian sikeästi, niin päätin ottaa tyynyt pentulaatikon reunalle ja nukuin/torkuin pentulaatikossa (jep, 120x120 cm) sitten Rihlan kanssa koko yön...

Lopulta synnytys alkoi vasta tiistaiaamuna. Hiemanhan se kesti, mutta kaikki sujui hyvin ja viimeisen pennun synnyttyä Rihla rauhoittui. Vähän yli-innokas pentujenhoitaja, mutta hyvinhän tuo sujuu.

Poltot

Avautumisvaihe oli ennätyspitkä ja Rihlalle tukala

Kirja

Sopivasti Takamaan Seppo oli jättänyt postilaatikkoon päivällä uuden kirjansa
Sitä ole mainio lueskella Rihlaa rauhoitellessa
Kiitokset, Seppo!

Avauslehti

Kanakoiramies kun on, Sepon kirjasta löytyy kanakoirajuttujakin
Sivulla 18 on mm. pieni maininta:
"Jukka ja Tarja Puro kasvattavat Puronperän kennelissä gordoninsettereitä, 
joilla menestyksellä kilpailevat. Heidän koiristaan mainittakoon 
muotovalio Puronperän Kone, Puronperän Rihla ja Puronperän Seita."

Lääh!

Uusi asento

Avautumisvaihe oli pitkä: odotin synnytyksen alkavan illalla tai yöllä, mutta ensimmäinen pentu syntyi vasta aamusella. Vihdoinkin!

Ensimmäinen pentu syntyi pitkän punnaamisen jälkeen. Onneksi kuono näkyi ja pystyi hengittämään synnytyksen aikana. Ensimmäinen pentu tuli lopulta päivänvaloon klo 11:19 aamupäivällä.

Ensimmäinen pentu oli uros, 301 g ja 29,5 cm kuonon päästä hännän kärkeen mitattuna. Tällä uroksella oli rinnassa hento kolmiosainen laikku, jossa oikealla isompi läiskä ja vasemmalla kaksi pistettä päällekkäin.

Kuono näkyy jo!

Eka!

Vihdoinkin ensimmäinen pentu on syntynyt!

Merkki

Vastasyntyneestä märästä pennusta hento rintamerkki ei oikein erotu

Imetys

Raskaan avatutumisvaiheen ja
ensimmäisen synnyttä voi jo ottaa hieman rennommin

Imetystä

Rihla on poikki

Toinen pentu odotutti ihan yhtälailla. Avautumisvaihe oli ollut niin pitkä, että se oli vienyt Rihlan voimia aikaslailla. Seuraava pentu odotutti lähes kolme tuntia.

Toinenkin pentu oli uros, 374 g ja 31,5 cm. Se syntyi 14:10. Tällä pennulla oli pieni valkoinen piste rinnassa ja vasemmissa keskimmäisissä takavarpaissa valkoista.

Rihla poistaa kalvoja

Rihla poistaa kalvoja toisen uroksen ympäriltä

Napanuora

Napanuorakin pitää poikkasta

Piste

Rinnassa oleva valkoinen piste on kovin pieni

Kaksi kollia

Voimakkaita pentuja

Kaksi syntynyttä kollia olivat voimakkaita ja
ne alkoivat heti imeä maitoa Rihlan kikeistä

Nam

Kolmannen pennun kanssa sai taas odotella pitkän tovin. Nyt tuli kovasti kaivattua helpotusta narttupulaan - Pekka sai huokaista helpotuksesta!

Kolmas pentu oli narttu ja sillä oli syntyessään painoa 350 g ja pituutta 29,5 cm. Se syntyi 16:02. Pennulla on pieni perhosmerkki rinnassa ja oikean takajalan keskimmäiset varpaat ovat valkeat.

Narttu syntyy

Kalvot pois

Puhdistusta

Merkki

Rinnassa oleva valkoinen merkki muistuttaa hieman perhosta

Pennut imemässä

Nam

Jos oli kolmen esimmäisen kanssa odotuttanut, niin neljäs tupsahti sitten todella nopeasti! Kello 16:24 eli vain hieman edellisen pennun syntymän jälkeen syntyi seuraava pentu. Neljäs pentu oli iso ja voimakas uros: 
372 g ja pituutta 30 cm. Tämän pennun tunnistaa rinnassa olevasta valkoisesta ylösalaisin olevasta sydänmerkistä.

Uros tulossa

Kalvot pois

Kollipentu

Merkki

Vastasyntyneen merkki ei näy yhtä hyvin kuin kuivassa pennussa

Kikillä

Maitoa!

Synnytys oli kestänyt: ensin avautumisvaihe lähes kellonympäryksen ja sitten vielä pentujen välikin oli ollut ennätyspitkä. Pennut olivat olleet isoja, joten synnytys on luonnollisesti hieman normaalia työläämpi. Mahaa tunnustellessani huomasin, että tulossa ei taidakkaan olla niin iso pentue kuin mitä ultrassa näkyi...

Synnytyksen jälkeen seurailin tilannetta ja siivoilin pentulaatikon. Kaikki vaikutti hyvältä ja Rihla hoiteli pentuja levollisin mielin.

Pennut ja Rihla

Imetystä

Rihla rauhottui selvästi viimeisen pennun syntymän jälkeen

Pennut

Takan edessä

Rihla ja pennut odottelevat pentulaatikon siivousta
Takan edessä on hieman turhan kuuma... 

Syntymän jälkeen Rihlan lämmöt pysyivät hieman turhan korkealla jonkin aikaa. Jouduin mittaamaan ja seuraamaan sitä muutaman päivän, jotta pystyn reagoimaan riittävän nopeasti mahdolliseen tulehdukseen. Onneksi tilanne kuitenkin rauhoittui.

Pennut olivat isokokoisia ja voimakkaita. Ne imivät maitoa tosi tarmokkaasti eli imetyskin oli lähtenyt hyvin käyntiin. Rihlan maito juoksi hyvin ja maito ei pakannut yhteenkään nisään.

Pentueessa on nyt kaikkiaan 3 urosta ja narttu. Ultrassa oli näkynyt pentuja enemmän, mutta valitettavasti sikiöitä abortoituu joskus. Syitä tähän on monia ja harmittavasti siihen ei voi juurikaan vaikuttaa. Kovasti oli odotuksia suurempaan pentueeseen ja nyt etenkin narttuja tuli valitettavan vähän. No, sillä mennään, mitä annetaan!

Pennut ovat virkeitä ja pirteitä gordoninsetterin alkuja. Emä syö hyvin, että jaksaa syöttää pieniä gordoninalkuja, joten ne kehittyivät ihan kivasti (alkupainot taulukkona ja kuvaajana).

Rihla ja pennut

Rihla ylpeänä synnytyksen jälkeen: 3 urosta ja 2 narttua

 

E-pentue

E-pentue 2016

sukutaulu

tuloksia

kuvagalleria

narttulinja
uroslinja

gordon setter - scottish black setter

Pennut

Koirat

Gordoninsetteri